dimecres, 30 de setembre del 2009

La història que no vull explicar mai



Cartes del Lector

Carles Aleix Camps i Obrador

En un lloc de Catalunya un avi s’asseu a la falda al besnét per tal d’explicar-li històries de temps passats. És un costum que tenen i que tant a l’un com l’altre els fa passar una bona estona. Però a l’avi la història d’avui no li agrada gens, el seu besnét li ha fet un munt de preguntes que mai abans havia fet. Preguntes que l’avi gairebé no sabia ni com respondre.

El besnét s’interessa per aquell idioma, el Català, que ja tan sols es parla a llocs com el poble del besavi , ja que ell a ciutat pocs cops el pot sentir. Pel carrer i botigues ja ningú o gairebé ningú el fa servir. L’avi va fer un llarg silenci i va ser incapaç de poder explicar el perquè.

Aquell home va recordar com de mica en mica el castellà va anar guanyant terreny als mitjans de comunicació, als reclams publicitaris, les noves tecnologies, els cinemes, els llibres. Tot d’una també es va adonar que entrar en un bar i demanar “un tallat” sempre tenia per resposta “Como dice??”, “No le entiendo” i, com que ell era una persona molt ben educada, acabava per demanar “un cortado porfavor” . També va caure, que si volia fer qualsevol mena de gestió a la companyia de telèfon , gas, electricitat o d’altres tenia que parlar amb castellà, que si comprava un aparell fos del tipus que fos i tenia que consultar les instruccions, tenia que ser en castellà. Quant li regalava al besnét un joc, era amb castellà. A l’hospital el curaven en castellà, i dir em fa “mal el clatell” es convertia en “me duele aqui detras”(tot assenyalant el clatell i amb molta vergonya, perquè el pobre home a voltes no sabia traduir al castellà algunes paraules).

L’avi va maleir tots els ossos del seu cos en veure que per culpa de la seva bona educació i de no fer cas dels avisos del risc que es corria, s’havia arribat a una situació com aquella. Va maleir-ne cada cop que havia dit “això no passarà mai”. Es va adonar que el seu petit país, aquell per el que havien lluitat els seus avant passats, avui no era més que una província envaïda i sense identitat. Haver explicat tot allò no li va agradar gens i el besnét en veure’l amb els ulls negats de llàgrimes li va dir.... no et preocupis tant avi, la mare també te que comprar “pechugues” de pollastre, i no son pas com els “pits” dels pollastres tant bons que tu cries aquí a pagés...

Com a reflexió final el nen li va dir “La veritat avi, és que no entenc perquè a l’escola estudiem amb català”.

Jo no vull haver d’explicar mai una història com aquesta,... I TU ??.

dimarts, 29 de setembre del 2009

Imatges de l'acte d'homenatge a Joan Segarra



Noticies

Malgrat el mal temps que va fer dissabte a la tarda, l’homenatge que la vila de Taradell li va fer a Joan Sagarra durant tot el cap de setmana va ser tot un èxit.

El gran capità del Barça de les cinc copes va ser recordat el divendres en una taula rodona que va comptar amb la participació d’il•lustres ex-jugadors blaugranes i on es van projectar imatges inèdites de Segarra.

Durant tot el dissabte es van fer partits de futbol i finalment a la tarda unes 200 persones es van reunir, tot i la pluja, a la nova pista poliesportiva per inaugurar la instal•lació i el monument, dissenyat per Salvador Solagran (foto).

L’acte d’homenatge va comptar amb les paraules del senador Josep Maldonado, d’en Josep Camats de la Penya Barcelonista de Taradell,de Josep Maria Segarra fill del futbolista, del portaveu dels Veterans del Barça Ramon Alfonseda, del directiu Jacint Borras i finalment de l'alcalde de Taradell Lluís Verdaguer. La forta pluja no va permetre l’actuació de l’Esbart Dansaire Sant Genis.


La premsa esportiva catalana i la premsa comarcal han fet força ressó de l'acte. Us deixem amb alguns enllaços:

El Mundo Deportivo (1) i (2)
Diari Sport (1) i (2)
El 9 Nou (1)
Osona.com (1)
ElTer.net (1) i (2)

Primera reunió d’entitats per tirar endavant la consulta de Taradell

Consulta popular

Unes 70 persones representants d’una trentena d’entitats del poble es van reunir dimecres passat a Can Costa i Font amb la intenció de posar fil a l’agulla al projecte de fer una consulta popular per la independència a Taradell.


Els organitzadors de l’acte van explicar que els motivava per ser allà i després van presentar un “powerpoint” (el podeu veure a la part inferior d'aquesta noticia) per explicar les parts importants del projecte.

Fer una consulta per la independència de Catalunya a Taradell


La proposta principal va ser fer una consulta per la independència de Catalunya a Taradell, però amb uns objectius concrets i uns principis que l'haurien de regir. Els objectius que proposaven els organitzadors eren que la consulta fos seriosa i rigorosa, molt participativa, amb la implicació de tot el teixit associatiu taradellenc i que servis com a una eina pedagògica sobre la democràcia. També es proposaven de fer-ho amb coordinació amb altres pobles de Catalunya.

Respecte els principis que havien de regir la iniciativa destacava l’important paper de la societat civil, la no capitalització per part de cap partit polític, la importància de la participació en totes les etapes del projecte i la idea que no era una iniciativa política, sinó que era una iniciativa democràtica.

Propera reunió el dimecres dia 7 d'octubre

La metodologia per fer la consulta es va començar a pensar, però es va deixar per la propera reunió que serà el proper 7 d’octubre. Tot i que algunes entitats ja van donar suport a la consulta el mateix dia, la majoria es va emportar els deures per debatreu amb les seves respectives juntes i portar la resposta a la propera trobada que estarà oberta a tots els taradellencs que hi vulguin assistir. Serà a 2/4 de 10 a Can Costa i Font.

La presentació del projecte

dilluns, 28 de setembre del 2009

Dijous es celebra el Ple d'octubre


Ajuntament

Aquest dijous, com cada primer dijous de mes, Taradell celebrarà el seu ple ordinàri amb l'ordre del dia serà el següent:

A) Propostes de dictàmens


1.- Aprovar l'acta de la sessió anterior.
2.- Aprovar l'acceptació de la cessió gratuita del tererny situat a l'Avinguda Castellets S/N feta pel senyor Josep Roset i Benet.
3.- Aprovar l'esborrany de conveni urbanístic a siganr entre la Sra. Roser Oller i l'Ajuntament de Taradell, regulador de la cessió anticipada de terrenys per a l'execució de la rotonda d'accés al barri de Mont-rodon a la carretera B-5306.

B) Mocions


4.- Mocions

c) Comunicacions diverses al ple i control d'òrgans municipals


5.- Comunicacions diverses.
6.- Control d'òrgans municipals i precs i preguntes.

divendres, 25 de setembre del 2009

Taradell dedica dos dies a Joan Segarra

Agenda


Després d'un any de la mort de Joan Segarra, va morir el 3 de setembre de l'any passat, el poble de Taradell li dedica un homenatge durant aquest cap de setmana i li posarà el nom a la nova Pista poliesportiva de la Roca.

La iniciativa ha estat de l’Ajuntament que ha comptat amb la col•laboració d'un bon nombre d'entitats: FC Barcelona, Agrupació Barça Veterans, Penya Barcelonista de Taradell, Indi Music, UE Taradell, Associació de Veïns de La Roca, Tonis de Taradell, Esbart Sant Genís, Geganters de Taradell y Protecció Civil de Taradell.

El programa comença avui, a las 8 de la tarda, amb una taula rodona a Can Costa, que serà moderada per l'estilista Josep Pons i en la que participaran Josep Maria Fusté, Ferran Olivella, Josep Seguer, Justo Tejada, Ramon Alfonseda, Agustí Montal y Josep Maria Ducamp. També hi serà, com artista convidat, en Pep Sala (ex Sau). Durant l'acte es projectaran imatges inèdites de Segarra i es sortejaran camisetes firmades per Messi, Xavi e Iniesta.

El dissabtes els actes començaran a les 10 del matí quan s'iniciarà la jornada de portes obertes per a l'Alzinar de la Roca per visitar la col•lecció de carros dels Tonis de Taradell. A les 12 del migdia al Camp Municipal de Futbol La Roureda hi haurà un partit de futbol entre els veterans del F.C. BARCELONA B (combinat) i a 2/4de 5 de la tarda, al Camp Municipal de Futbol La Roureda, es farà un PARTIT DE futbol entre els veterans del F.C. BARCELONA i la U.D. TARADELL.

A 2/4 de 7 del vespre a la nova pista poliesportiva de La Roca es farà la inauguració de la pista poliesportiva “JOAN SEGARRA” amb actuacions de l’Esbart Sant Genís i dels Gegants de Taradell.

Finalment a les 8 del vespre al Centre Cultural Costa i Font es podrà veure la retransmissió del partit MÀLAGA C.F. – F.C. BARCELONA en pantalla gegant i tot seguit es farà un SOPAR POPULAR per acomiadar els actes.

Reportatge de El 9 TV, la televisió de El 9 Nou, sobre l'homenatge.

dijous, 24 de setembre del 2009

Urbanisme aprova el nou POUM de Taradell

Ajuntament

ACN. La Comissió d'Urbanisme de les Comarques Centrals ha donat llum verda aquest dimarts al nou Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) de Taradell. El director general d'Urbanisme, Pere Solà (a la foto), assegurava en sortir de la reunió que el nou pla modificarà les normes subsidiàries vigents, que eren de l'any 1988.

L'actual planejament estava, segons Solà, “pràcticament” exhaurit perquè s'havien desenvolupat tots els plans parcials que contemplava “llevat d'un”. El nou POUM que segueix les pautes del Pla Territorial de les Comarques Centrals, preveu que en els pròxims 20 anys el municipi tingui un creixement d'uns 2.000 habitants.

Pere Solà ha destacat que el nostre poble ha estat, en el període en què ha estat vigent l'actual planejament, el municipi que ha tingut percentualment més creixement de la comarca. El municipi passarà a tenir amb el nou POUM fins a un total de 128.000 metres quadrats de sostre, d'aquests 25.000 metres quadrats són d'habitatge de protecció pública i 13.000 de règim concertat. Solà ha destacat que a més de sol residencial el pla també preveu activitat econòmica com l'ampliació del polígon El Vivet o una ronda de circumval•lació oest.

dimecres, 23 de setembre del 2009

Diumenge es fa la XVI Trobada de Gegants, Capgrossos i Grallers

Agenda

Aquest diumenge al mati es fa la XVI Trobada de Gegants, Capgrossos i Grallers pels carrers de Taradell organitzada per la Colla Jove de Geganters i Grallers de Taradell.

De les 9 a les 11 del matí es farà la Plantada de Gegants a la Ronda dels Vilademany i a les 11 començarà la cercavila per alguns carrers de Taradell.

La rua sortirà pel carrer de la Batllia i seguirà pel carrer de la Vila fins a la Plaça, després agafarà el carrer del joc de la Pilota, el Domènec Sert i trencaran a Davant de Can Prat per anar cap al parquing de la carpa on es farà la presentació de les colles, el ball dels gegants i el comiat que està previst cap a 2/4 de 2 del migdia.

dimarts, 22 de setembre del 2009

Taradell rep 348.500 € del FEDER per urbanitzar el nucli antic

Ajuntament

L'Ajuntament de Taradell ha rebut una subvenció del FEDER(Fons Europeus de Desenvolupament Regional) de 348.500€ per tal de tirar endavant la primera fase de l'urbanització del casc antic del municipi.

Aquest projecte es basa en la urbanització de la zona de la Plaça (del quiosc), una part del carrer de la Vila, la Plaça del Gili, la Plaça de Santa Llúcia i un tros del Sant Sebastià amb la idea de convertir tota aquesta zona en un tram de prioritat per vianants.

El FEDER són uns fons estructurals que provenen de la Unió Europea i que promouen la promoció econòmica dels municipis d'Europa. Aquest fons han sofert una retallada del 37% en aquest nou període (2008-2012) respecte de l’anterior quinquenni. Aquesta rebaixa ha fet canviar els objectius dels fons i si abans subvencionava infraestructures bàsiques (equipaments, abastament d’aigua, arranjament de carrers...etc) ara els diners de la subvenció han de suposar un impuls econòmic en el lloc on es destinen.

Tot i que el cost total de l'obra és de 1.263.142 €, la despesa elegible del projecte (o sia, aquella que realment compleix objectius FEDER) és de gairebé la meitat: 697.000,00 €, ja que la resta són infraestructures bàsiques que no poden ser subvencionables. La subvenció final és del 50% d’aquesta despesa elegible: 348.500 €. A banda del FEDER aquest projecte també ha estat subvencionat pel PUOSC amb una quantitat similar.

A Osona hi ha 7 municipis que han rebut subvencions del FEDER. Taradell és la tercera en l’import de subvenció rebuda, després de Vic i Manlleu. Per darrera hi ha Tona, Sant Pere de Torelló, Centelles, Sant Martí de Centelles.

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Taradell ha criticat que aquesta primera fase exclogui el principal eix comercial de Taradell, que és el Domènec Sert. Segons ERC el projecte hauria de resoldre i millorar en especial el principal tram urbà i comercial de Taradell.



dilluns, 21 de setembre del 2009

Dimecres es reuneixen les entitats taradellenques per parlar de la consulta sobre la independència

Agenda

Dimecres a 2/4 de 10 del vespre estan convocades totes les entitats taradellenques a Can Costa i Font per tal de parlar de fer una possible consulta per la independència a Taradell.

La crida la fan una colla de taradellencs que animats per la reeïxida consulta que es va fer a Arenys van decidir posar el fil a l'agulla al nostre poble. La intenció es que aquesta iniciativa sigui liderada pel teixit associatiu de la Vila i que aquest dimecres serveixi de punt de partida de tot plegat. El Ple de Taradell ja hi va donar el seu suport la setmana passada.

La convocatòria que s'ha fet arribar a les entitats és la següent:

La convocatòria

Benvolguts,

Una colla de taradellencs, animats per la reeïxida consulta a favor de la independència que es va fer a Arenys de Munt aquest darrer diumenge, ens hem trobat aquesta setmana amb la intenció de començar a organitzar-ne una al nostre poble abans d'acabar aquest any.

El primer que volem fer és convocar una reunió formal oberta a totes les entitats de la vila de Taradell per tal de valorar conjuntament la iniciativa i, alhora, aportar idees, definir formats, consensuar dates, fer equips i en definitiva posar el fil a l'agulla per fer-ho possible.

És per això que us volem convocar a la reunió que tindrà lloc el proper dimecres 23 de setembre a 2/4 de 10 a Can Costa i Font per tal d'exposar-vos la nostra idea i poder-ne parlar tots plegats.

Salutacions,

Grup impulsor


Nota: Degut a la celeritat en que s'ha convocat la reunió, potser hi ha algunes entitats que encara no han rebut la convocatoria. Des del grup impulsor demanen que tothom col·labori alhora de fer correr aquesta convocatoria per tal que vinguin quantes més entitats millor.

El vídeo

Imatges del moment en el qual el consistori aprova la moció amb tots els vots a favor.

dissabte, 19 de setembre del 2009

La moció aprovada a l'Ajuntament de Taradell

Ajuntament

Us passem la moció que va ser aprovada dijous passat al Ple de l'Ajuntament pels dos grups que estan al consistori.


MOCIÓ DE SUPORT A LES CONSULTES POPULARS MUNICIPALS PER LA INDEPENDÈNCIA


El passat dia 13 de setembre els ciutadans d'Arenys de Munt (Maresme) van poder participar en una consulta popular per la independència, fet que es produïa per primera vegada en un municipi dels Països Catalans.

Aquesta consulta, fet habitual en alguns estats però no a l'espanyol, es va convertir en una cursa d'obstacles imposats per l'Estat espanyol, a través de les seves institucions, prohibint la col•laboració del govern municipal amb l'entitat convocant

Malgrat tot això, la consulta es va celebrar en un clima festiu i sense cap tipus d'incidència, demostrant així el grau de maduresa de la societat catalana i fent bons els postulats que alguns defensem que la ciutadania de Catalunya té assumit el dret a decidir i que el seu exercici no ha de comportar cap tipus de conflictivitat social, malgrat el que pregonen els
partits estatalistes.

Vista doncs que aquesta experiència ha estat reeixida bàsicament per dos factors molt importants, primer, la implicació de les entitats cíviques i socials i segon, la complicitat i la unitat de la majoria de les forces polítiques presents al consistori arenyenc, pensem que cal continuar aquest procés de consultes populars en altres municipis catalans.

Malgrat que els governs locals no podem convocar consultes populars sobre matèries que sobrepassin l'àmbit de les competències municipals, és evident que no podem restar sense actuar davant de temes que són d'interès general per a la població, igualment com hem fet els ajuntaments durant molts anys en moltes matèries que no eren de competència municipal.

Entenem també que mentre el Parlament està tramitant la Llei de consultes populars per via del referèndum el mecanisme de les consultes populars convocades per entitats cíviques i socials amb el suport dels ajuntaments és el camí a seguir.

Atès tot lo exposat anteriorment, el ple de l'Ajuntament de Taradell, acorda el següent:

Primer.-
Felicitar a la gent i als representants municipals d'Arenys de Munt per la demostració de civisme i democràcia participativa que han dut a terme, convertint una consulta popular en una festa i demostrant que exercir el dret a decidir és possible.

Segon.-
Donar suport, quan es donin les condicions necessàries i hi hagi suficient consens social i polític dels partits amb representació a l'ajuntament, a les iniciatives que sorgeixin des de les entitats cíviques locals per a la celebració de consultes populars per la independència.

Tercer.- Establir una estratègia conjunta i coordinada, juntament amb entitats de la societat civil, que permeti una acció o accions simultànies a diferents municipis dels Països Catalans.

Quart.-
Fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya, al de les Illes Balears i del País Valencià, a l'ajuntament d'Arenys de Munt, als portaveus dels diferents grups amb representació a la cambra.

divendres, 18 de setembre del 2009

L'Ajuntament de Taradell aprova una moció de suport a una consulta popular sobre la independència

Ajuntament

El Ple celebrat ahir a l'Ajuntament de Taradell va aprovar per unanimitat una moció per tal de donar tot el suport legal possible al teixit associatiu de Taradell alhora d'organitzar una consulta popular sobre la independència de Catalunya.

La moció felicita a l'Ajuntament d'Arenys de Munt per la consulta popular que havien fet el darrer cap de setmana, dona suport i anima a les entitats de Taradell a fer-ne una i aposta per realitzar una estratègia coordinada amb els municipis dels Països Catalans que en vulguin fer una.

La mocio va ser aprovada per tot el consistori després de ser analitzada per els dos grups politics i de rebre l'assessorament per l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

Paral·lelament una colla de taradellencs ja s`ha posat a treballar i han convocat una reunió de totes les entitats del poble el proper dimecres a 2/4 de 10 del vespre a Can Costa.

dijous, 17 de setembre del 2009

Taradell farà un homenatge a Joan Segarra i li posarà el seu nom a la pista de la Roca

Noticies

La setmana vinent es farà un homenatge a Joan Segarra, el "Gran Capità" del Barça de les cinc copes que va morir l'any passat al nostre poble on residia des de feia anys.

L'homenatge començarà el divendres a les 8 del vespre a Can Costa amb una Taula Rodona on ex-jugadors i ex-directius del Barça parlaran del carismàtic jugador.
També es projectaran imatges inèdites de Segarra i es sortejaran camisetes signades per Messi, Xavi i Iniesta.

El dissabte la festa es traslladarà cap a la nova pista poliesportiva de la Roca. A partir de les 9 del matí s'hi jugaran partits de futbol sala infantil i a 2/4 de 8 del vespre s'inaugurà oficialment i es posarà el nom de "Joan Segarra" a la pista. Hi haurà actuacions de l'Esbart i els gegants de Taradell.


El plat fort del dia també serà un partit de futbol entre els veterans del Barça i el Taradell que es jugarà a les 5 de la tarda a la Roureda. Per finalitzar la Festa es farà un sopar a la carpa de l'Alzinar de la Roca a les 9 del vespre amb la retransmissió del partit que el Barça jugarà contra el Màlaga.

Programa d'actes

Esquerra posarà a debat la consulta per la independència en el Ple d'avui

Ajuntament

El grup municipal d'Esquerra va enviar ahir un comunicat de premsa als mitjans on informava que en el Ple d'avui posaria a debat el suport del consistori a una celebració d'una consulta per la indepedència.


COMUNICAT DE PREMSA

ESQUERRA POSARÀ A DEBAT AL PLE DE TARADELL DONAR SUPORT A LA CELEBRACIÓ D'UNA CONSULTA PER LA INDEPENDÈNCIA

El grup municipal d’Esquerra a Taradell, durant la celebració del proper ple d'aquest dijous 17 de setembre, vol debatre amb l'equip de govern de CiU, la possibilitat que el ple de l'Ajuntament animi les entitats del poble que hi estiguin interessades, a organitzar una consulta popular sobre la independència de Catalunya.

Grup Municipal d’Esquerra

a l’Ajuntament de Taradell

dimecres, 16 de setembre del 2009

Demà es celebrarà el Ple de setembre


Ajuntament

Demà a 2/4 de 10 del vespre es celebrarà el Ple corresponent al mes de setembre a la sala de plens de l'Ajuntament de Taradell.

El Ple es preveu curt ja que només hi ha un punt a l'ordre del dia.

En l'apartat de mocions desconeixem si algun partit presentarà alguna moció en relació a la consulta popular sobre la independència de Catalunya tot i que a nivell de ciutadania sembla que ja hi ha un grup de taradellencs que s'hi ha posat a treballar, i fins i tot hi ha un grup de suport al facebook.

L'ordre del dia serà el següent:

A) Propostes de dictàmens
1.- Aprovar l’acta de la sessió anterior.
2.- Aprovar, si escau, la ratificació de la resolució num. 15 de la junta de govern local del dia 7 de setembre de 2009. L'acceptació de la subvenció del Departament d'Educació per a l'Escola de Música L'Arpa de Taradell, curs 2008-2009.
B) Mocions
10.A- Moció

C) Comunicacions diverses al ple i control d’òrgans municipals
11.- Comunicacions diverses al ple
12.- Control d’òrgans municipals, precs i preguntes.

dimarts, 15 de setembre del 2009

Taradell ja té expenadora de llet

La Foto



Taradell ja té la seva màquina expenedora de llet a l'entrada del Polígon del Vivet instalada per l’empresa manlleuenca La Vaqueria d’Osona. El primer cap de setmana de funcionament ja es van poder veure les primers cues per comprar la llet.

Foto: Ràdio Taradell

dilluns, 14 de setembre del 2009

Discurs de Francesc Homs al Fossar de les Moreres

Opinió

Francesc Homs va ser un dels protagonistes al Fossar de les Moreres la vigília de la Diada. El diputat taradellenc va pronunciar un contundent discurs que va rebre els aplaudiments dels assistents, un discurs que la gent de CDC de Taradell ens ha fet arribar i que us reproduïm a continuació:

Francesc Homs i Molist

Benvolguts compatriotes,

Deixeu-me començar per un fet que em desespera sempre, però particularment cada 11 de setembre. Tot i que és molt senzill, la realitat lamentable és que passa:

Podem celebrar l’11 de setembre i perdre de vista perquè el celebrem?

Encara més: Té sentit defensar la celebració de l’11 set i negar que Catalunya té drets històrics? és que és una relíquia això dels drets històrics, com diuen alguns?

Fa no massa, quan discutíem sobre l’Estatut, em va causar estupor i indignació que algú que ara és molt important a Catalunya digués que reivindicar els nostres drets històrics era reclamar privilegis i ser insolidari. A més, aquesta persona que ara és tant important, hi va afegir un argument encara més lamentable: segons ell no podem tenir drets històrics perquè no els hem exercit sempre. Déu ni do! Ara resulta que com que hem patit guerres i dictadures que ens han prohibit exercir els nostres drets, no els tenim! Plantejar les coses així és el mateix que acceptar el “derecho de conquista”. I això un demòcrata no ho pot assumir mai.

És fer el ridícul celebrar l’11 de setembre i negar els drets històrics a Catalunya. És fer el ridícul i és actuar contra la llibertat i la democràcia.

Reclamar els drets històrics és reclamar la democràcia, allò que per les armes ens han pres. Reclamar els drets històrics és actuar com a nació. Com a nació que no es vol deixar dominar, que té dret propi, que té dret en majúscules, que té, en definitiva, dret a decidir sobre la seva pròpia llibertat.

I nosaltres, el poble de Catalunya, tots aquests drets els tenim. Els tenim i els defensem. Per això avui som aquí. ELS NOSTRES DRETS HISTÒRICS ESTAN CARREGATS DE FUTUR, PERQUÈ SÓN ELS DRETS DE LA LLIBERTAT. QUIN DEMÒCRATA POT NEGAR-NOS ALLÒ QUE LA IMPOSICIÓ DE LES ARMES ENS VA PRENDRE?

Per cert, tenim dret a la llibertat, SÍ! I estem disposats a exercir-lo, SÍ! Però també tenim deures. I el primer deure que tenim és ser forts, és sumar i no restar, i és fer les coses bé. De fet, ara tenim dos deures patriòtics ineludibles i primordials:

- Saber sortir com a país de la crisi econòmica i social, donant esperança i futur sobretot a la gent que pateix.

- Saber aprofitar la crisi d’estat que s’està trenant darrera la sentència del Tribunal Constitucional i de casos com el d’Arenys de Munt.

Aquests deures ens obliguen molt. Tenim tots, els d’un color i de l’altre, els d’aquí i els d’allà, tots tenim una gran responsabilitat. Històrica, jo diria.

L’Estat espanyol ja ens ha ensenyat fins on és capaç d’arribar. L’actuació del govern espanyol, el recurs que ha presentat contra la consulta d’Arenys, hauria de fer caure la cara de vergonya als que hi donen suport. Afirmar, com afirmen, que la consulta s’ha de prohibir perquè “puede perjudicar la estabilidad social y política en función del uso i la interpretación de los resultados de la própia consulta” és negar l’exercici de la llibertat d’expressió. I això és propi de les dictadures. Per cert, això que us he llegit ho diu el govern espanyol a través de l’advocat de l’estat, que em sembla que és més caverna que la caverna habitual.

Però el més important de tot el que tenim entre mans no és només això. Entrarem aviat en un moment constituent. I l’hem d’encertar. És més, estic convençut que l’encertarem. Ara potser es veu tot boirós i enrevessat. És cert. Però tenim prou potencial i prou força com per encertar-la i sortir d’aquesta teranyina que l’estat espanyol ens està teixint –cal reconèixer que amb la col•laboració inestimable d’alguns catalans. Ens volen enteranyinar per tenir-nos ben lligats i coartar la nostra llibertat. Tot plegat més subtil que fa prop de tres-cents anys, però amb la mateixa consigna de sempre: “que se note el efecto, sin que se note el cuidado”.

Tenim l’oportunitat de començar a canviar el sentit de la història. Fins ara, al llarg del segle XX, el destí de les nacions el decidien els exèrcits. Aquesta és la història crua i dura. Ara, al segle XXI, el destí de les nacions l’ha de decidir la llibertat. La democràcia i la llibertat.

I Catalunya pot ser capdavantera. Al costat de Québec, d’Escòcia o del País Basc. Però nosaltres, els catalans, tenim el dret i el deure d’encetar aquest camí de llibertat i de modernitat.

El mot d’ordre només pot ser LLIBERTAT! Qui va morir en aquest fossar no ho va fer ni per les dretes, ni per les esquerres. Ho va fer per la llibertat. Per la seva pròpia llibertat i la del conjunt del país. Per la llibertat de Catalunya!

Ara, en uns temps diferents i plens d’oportunitats, a nosaltres també ens toca lluitar per a la llibertat. No només parlar-ne i predicar-la. Sinó que a nosaltres ens toca guanyar-la!

Perquè estimem el nostre país! Perquè hi creiem! Perquè ens en sentim responsables! Perquè anhelem la llibertat!

Visca Catalunya!

dijous, 10 de setembre del 2009

Avui es fa la "Marxa" taradellenca cap a la commemoració osonenca de la Diada

Agenda


Aquesta tarda hi ha la concentració a la Plaça de les Eres de la columna que marxarà cap a Vic per unir-se a la marxa dels Vigatans i retre homenatge a Bac de Roda, a Francesc Sans i a tots el herois de la guerra de successió en la tradicional Marxa de Torxes osonenca.

La columna, que porta el nom de "Francesc Sans, Miquel i de Mont-rodon" en honor al qui va ser comandant de les tropes catalanes durant la guerra i que estava casat amb la pubilla de Mont-rodon, marxarà a peu cap a Vic a les 6 de la tarda. Cap a les 8 del vespre les diferents columnes de tota la comarca s'aniran concentrant a la "Bassa del hermanos" on s'hi podrà ajuntar tothom que no hagi pogut fer la caminada.

A les 9 es farà l'homenatge a Bac de Roda i seguidament s'iniciarà una marxa de torxes en silenci cap a la Plaça Bisba Oliba (davant de la Catedral) on es farà el diàleg del compromís inter-generacional entre un infant de 8 anys (Jordi Pagès) i la persona homenatjada (Mossèn Pladevall).

Desprès es farà la crema simbòlica del Decret de Nova Planta i el tribut a l’historiador taradellenc. El senegalès Tidiane Mballo, en representació dels nouvinguts osonencs, llegirà el manifest de la Comissió de la Marxa i seguidament es tocaran els tres himnes nacionals que donaran pas a la festa final amb gegants, castells, entrepans i el concert del “Belda i els Badabadoc”.

Les activitats relacionades amb la Diada a Taradell estan organitzades per la Comissió de Festes de Taradell que demanen a tots els vilatans que avui vagin a les 6 de la tarda a la Plaça de les Eres o be a les 8 del vespre a la "Bassa del Hermanos" per tal de commemorar junts la Diada i retre un bon homenatge al Mossèn Pladevall.

La comissió de festes també va organitzar aquest dimarts una xerrada de Mossèn Pladevall que va explicar, als peus de la Torre de Don Carles, qui era Francesc Sans, Miquel de Mont-rodon. La foto següents corresponen a aquest acte:

dimecres, 9 de setembre del 2009

Posaran una màquina expenedora de llet a la gasolinera del Vivet

Noticies

La Vaqueria d’Osona, una de les empreses que està comercialitzant amb èxit les maquines expenedores de llet, té previst instal•lar-ne una aquesta tardor al polígon del Vivet, just al costat de l’Àrea de Serveis de Taradell.

La Vaqueria d'Osona és una iniciativa d'alguns ramaders que degut a la crisi que pateix el seu sector van buscar una nova manera de comercialitzar directament el seu producte. Això suposa millors preus de venda, la fidelització de nous consumidors i la seva supervivència.

La idea va sorgir d’Itàlia, on ja hi ha més de 1.000 maquines expenedores de llet. L’experiència catalana va començar a la fira Lactium de Vic, per l’abril, i va ser molt positiva ja que es va arribar a vendre 1.800 litres de llet pasteuritzada en tres dies. Arrel d'aquesta experiencia es va instal•lar a Salt (el Gironès) la primera màquina que permet la venda directa d’aquest producte. A Osona, les primeres van ser Vic, Manlleu i Torelló. A banda de la Vaqueria d'Osona de Manlleu hi ha la Granja Mas Vilatortella de Gurb, que comercialitza llet a Mollet, Vic i Tona.

Segons els responsables, l’interès del projecte rau en què millora el benestar tant del productor com del consumidor amb aquest sistema de venda directa. La llet que hi ha a les màquines es muny, es pasteuritza i es renova diàriament.

Les màquines són com uns quioscos que consten d’un dipòsit on hi ha la llet que es conserva fresca. Quan el producte és a punt d’esgotar-se, la mateixa màquina avisa el ramader amb un missatge al mòbil per tal que aquest reposi un nou dipòsit de llet.

El preu de la llet és d'un euro per litre. L'envàs és recomanable que el porti el client de casa, però sino el porta la màquina ofereix la possibilitat de comprar-ne ja sigui de vidre o de plàstic.

Font: Ràdio Taradell i Elter.net

Foto: Elter.net

dilluns, 7 de setembre del 2009

La Sabateria Imma Sala tanca les seves portes aquest hivern

Noticies

Després de sis anys oferint les millors sabates a tots els taradellencs, la Sabateria Imma Sala tancarà les seves portes aquest hivern. Diversos motius han fet prendre aquesta decisió a la propietària de l'única sabateria que hi havia a Taradell.

L'establiment encara estarà obert al llarg d'aquest any 2009 amb l'objectiu de liquidar el màxim de gènere possible abans del tancament, fins i tot el de la nova temporada d'hivern que ja estava adquirit. A la botiga s'hi podran comprar sabates amb descomptes del 30%, 40% i 50%.

Des de Taradell Bloc li desitgem molta sort a l'Imma en aquesta nova etapa.



"Persones o herois de la Guerra de Successió que no hem d’oblidar: Francesc Sans, Miquel i de Mont-rodon"

Agenda

Aquest és el títol que portarà la conferencia que demà oferirà l'historiador Antoni Pladevall i Font a la base de la Torre de Don Carles a 2/4 de 8 del vespre. Resulta que Francesc Sans, Miquel i de Mont-rodon va ser un taradellenc, per ara molt desconegut, que va fer actes heroics durant la guerra de successió.

A la conferencia de demà, Mossèn Pladevall desvetllarà les principals accions d'aquest taradellenc, d’aquí n'està preparant una monografia que publicarà aviat.

Aquest acte s'emmarca dins dels actes que la comissió de Festes està organitzant per celebrar la Diada d'enguany. De fet aquest personatge ha estat escollit per donar-li nom a la columna taradellenca que dijous participarà a la Marxa dels Vigatans juntament amb més de 20 columnes d'altres pobles d'Osona. La concentració serà a les 6 de la tarda a la Plaça de les Eres des d'on es marxarà a peu cap a Vic. Cap a les 10 del vespre es farà l'acte final de la Marxa on hi haurà l'homenatge a Mossèn Pladevall.

Us passem el cartell amb tota la informació:

divendres, 4 de setembre del 2009

L'ARPA presenta els cursos per aquesta temporada

Noticies

L'escola d'adults i infants de Taradell, L'ARPA, ha presentat aquesta setmana els nous cursos per la temporada 2009-2010 que començaran el proper 21 de setembre.

Els cursos són molt variats i n'hi ha de dibuix i pintura, de pintura decorativa, de restauració de mobles, de ioga, de Tai-txi i de llengua catalana per adults.

Les inscripcions seran el proper 15 i 16 de setembre de 6 a 8 del vespre a l'Escola L'Arpa. Les places són limitades i val a recordar que la inscripció és obligatòria per a tothom (alumnes antics i nous).

El díptic informatiu


dijous, 3 de setembre del 2009

Es restaura la teulada i el campanar de la capella de Santa Llúcia

Noticies


Aquesta setmana han començat les obres de restauració de la teulada i el campanar de la capella de Santa Llúcia.

La capella que es troba al mig del poble a la Plaça que porta el seu nom, tenia la teulada molt deteriorada i les administradores, que son veïnes de la Plaça, han decidit fer ara les obres malgrat no tenir encara el pressupost cobert.

La restauració que la fa l'empresa Freixas-Serra, es pagarà a partir dels diners que han estalviat les administradores a base de la venda d'espelmes, loteria, etc... També han rebut un ajut de l'Ajuntament que entomarà una petita part del cost de l'obra i alguna donació particular. Si algu vol fer més donacions cal dirigir-se a les administradores de la capella.

Les obres que inclouen la teulada i el campanar, haurien d'estar llestes en un parell de mesos per tal a la propera fira de Santa Llúcia ja es pugui lluir la nova teulada.

dimecres, 2 de setembre del 2009

La Festa Major a la premsa comarcal

Festa Major

L’èxit de la Festa Major d'enguany s'ha fet evident amb el nombrós públic assistent, però també a la premsa comarcal que ha publicat diversos documents sobre els actes de les festes taradellenques.

Us oferim un resum de premsa de diverses peces multimèdies que al llarg d'aquests dies s'han pogut veure:

Presentació de la Festa d'en Toca-Sons (El 9 Nou)



Pregó i Brindis de Festa Major (El 9 Nou)



La Festa d'en Toca-Sons(El 9 Nou)



La Festa d'en Toca-sons (ElTer.net)

LA FESTA D'EN TOCA-SONS 2009 from Elter.net on Vimeo.



Enllaços a fotografies

Fotos del Mercat Medieval (Osona.com)
Fotos d'en Toca-Sons (Osona.com)
Fotos d'en Toca-sons (Elter.net)
Fotos del Pregó d'en Toca-Sons (Osona.com)
Fotos del Poblat Bandoler (Osona.com)
Fotos de l'animació infantil amb Pep López (Osona.com)
Fotos del Cabaret Ambulant (Osona.com)
Fotos del Concert de Rengles (Osona.com)

dimarts, 1 de setembre del 2009

El taradellenc Jaume Jorquera nomenat nou delegat del Col·legi d'API a Osona

Noticies

El taradellenc Jaume Jorquera, de 57 anys, va estar nomenat delegat del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona a la comarca d’Osona.

A més a més d’API i Administrador de Finques col·legiat, Jorquera és pèrit immobiliari per la Universitat Politècnica de Catalunya i compta amb els títols de Pèrit Mercantil i Pèrit Cal·llígraf judicial.

Actualment, el Col·legi de Barcelona compta amb prop de 1.300 professionals col·legiats, que representen gairebé el 50% del sector d’API a Catalunya.

Font: Elter.net
Foto: Més Osona