dilluns, 30 de juny del 2008

Curs de ràdio per a tothom a Ràdio Taradell

Agenda

Aquest mes de juliol, Ràdio Taradell impartirà un curs de locució i producció de ràdio obert a tothom que s'hi vulgui apuntar. El curs es farà els dissabtes, de 9 a 12 del mati, i es realitzarà a l’emissora municipal durant els quatre dissabtes de juliol (dies 5, 12, 19 i 26).

Els continguts del curs seran el funcionament tècnic d'una emissora, la preparació dels informatius, d'un magazine o be d'una radiofòrmula, la locució i finalment la creació de jingles i l’edició de programes.

Els curs estarà impartit per professionals del món de la comunicació de RAC 1, Icat FM, Europa FM i Cadena SER Osona.

Fotos dels 25 anys de Ràdio Taradell

Us deixem amb un reportatge dels 25 anys de l'emissora fet per la Laura Arau.



divendres, 27 de juny del 2008

47 anys de Cau i 46 de Grills

Agenda



Aquest cap de setmana es fa a la Codina l'acampada popular per celebrar l’aniversari de l'Agrupament Escolta Rocaguinarda de Taradell. Ara fa 35 anys que una colla de joves el van refundar i 47 anys que es va iniciar l'activitat escolta a Taradell.

Dins dels actes de la celebració, el diumenge a la tarda es farà també a la Codina el 46è Concurs de Grills, la 30ª Cursa de Cargols i el 21è Concurs de salts de Granotes.

La celebració començarà demà dissabte a les 4 de la tarda amb una sortida popular de tots els participants des de la Plaça de les Eres cap a la Codina on s’acamparà. A la nit, després de sopar, es farà un bon foc de camp, jocs de nit, activitats, tallers i espectacles.

L’endemà al mati es farà una caminada fins a les cuines d’en Rocaguinarda, de qui l’Agrupament en va agafar el nom, i seguidament es farà un dinar popular.

A partir de les 5 de la tarda començarà el curiós i tradicional concurs taradellenc que aquest any esta dedicat a "l’aigua i el grill". En el concurs de grills s’emportaran premi els 3 grills que cantin primer, el concursant que porti més grills i el que porti la gàbia més original i artística en relació al tema escollit.

Pels cargols, els premis seran per el cargol més ràpid i per el més gros. I respecte a les granotes, seran premiades la que salti més i la que faci el triple salt més llarg.

Nota de premsa

ELS ESCOLTES I GUIES DE TARADELL CELEBREN 35 ANYS D'ACTIVITAT EDUCATIVA ININTERROMPUDA, I ELS 47 ANYS DES DE LA PRIMERA FUNDACIÓ

L'Acampada prevista pel passat mes de maig, i ajornada a causa de la pluja, tindrà lloc aquest cap de setmana del 28 i 29 de juny.

Ara fa 35 anys que l'Agrupament Escolta i Guia Rocaguinarda (El Cau) funciona ininterrompudament a Taradell. Va ser l'any 1973 que la colla d'en Joan Serra, en Gerard Paredes, en Josep Riera, l'Antonieta, en Pere Roca, etc. van reiniciar una aventura que havia tingut la seva llavor 12 anys abans. El 1961 en Quico Homs, en Mateu Homs i en Ramon Reig ja havien creat la primera experiència escolta a Taradell, però s'havia perdut al cap de 7 anys. La celebració, doncs, és doble: els 35 anys de l'Agrupament Rocaguinarda, i els 47 anys d'escoltisme a Taradell.

Des d'aleshores moltes generacions de taradellencs i taradellenques han passat pel Cau, ja sigui a Can Just (on es troba actualment), a la Torre del Tint, al carrer Francesc Camprodon, al Passatge del Casino o al Cau de la Codina, i han après a créixer, viure i conviure amb el mètode escolta.

35 anys d'aventures, experiències i anècdotes que donen per a molt i que ara cal celebrar. Per tot això, els actuals dirigents i ex-escoltes d'El Cau-Agrupament Rocaguinarda han decidit organitzar una trobada per al proper cap de setmna del 28 i 29 de juny al voltant d'una acampada oberta a tothom. Aquesta acampada se suma als actes organitzats durant la segona setmana de maig, que van consistir en una exposició de fotografies històriques i una Taula Rodona sobre educació.

L'acampada començarà el 28 de juny, a les 4 de la tarda, a la Plaça de les Eres per anar plegats cap a la Codina i muntar el campament. Al vespre, després de sopar es farà un bon foc de camp on actuarà el grup de versions local Mans al Cap a banda d'algun altre espectacle sorpresa. L'endemà al matí es farà una caminadeta fins a les Cuines d'en Rocaguinarda (on es va amagar el bandoler), i un dinar popular.

Concurs de Grills, Cargols i Granotes.


Com cada any, El Cau-Agrupament Rocaguinarda organitza el veterà concurs de Grills, Cargols i Granotes, que enguany es farà al mateix lloc d'acampada, a La Codina, i que té com a motiu temàtic "L'aigua i el grill". Les bases del concurs es poden veure a la web d'El Cau/AEiG Rocaguinarda (veure l'enllaç més avall).

dijous, 26 de juny del 2008

Ficar-hi el nas!

Agenda

Demà s'inaugura a la sala d'exposicions de Can Costai Font l'exposició "Ficar-hi el nas" que esta dedicada a les olors, les essències i les fragàncies naturals.

L'exposició és de la Fundació "La Caixa" i pretén rompre una llança a favor d'aquest sentit oblidat que, per altre banda, és el sentit amb més capacitat d'evocació a records llunyans, ja que la seva interrelació amb els cirucits cerebrals de la memòria és realment molt intima.


Veredicte del jurat del Sisè premi literari Solstici

Noticies



Dissabte al mati es van lliurar a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font els premis Solstici corresponents a la sisena edició.

Entre els premiats hi va haver dos taradellencs, en Ferran Prat i Tió que va guanyar en la modalitat de poesia de la categoria A (fins a 12 anys) amb el poema "Els amics" i l'Aleix Solà Pascual que ho va fer en prosa per la categoria C (majors de 18 anys) amb el conte "Dues gotes d'aigua".

Durant l'acte de lliurament es va presentar el llibre amb tots els textos guanyadors d'aquests primers 5 anys de Solstici.

Us deixem amb el veredicte del jurat, i unes fotos de l'acte.

Veredicte del jurat

A Taradell, a les 9 del vespre del dilluns, dia 16 de juny de 2008, a la Sala Joan Casanovas i Molist del Centre Cultural Costa i Font, reunit el jurat, format per la Rosa Codina i Costa, la Núria Molist i Brachs, l’Antoni Pladevall i Arumí, en Miquel Vilardell i Molsosa i en Lluís Rovira i Masnou que actua, a més, com a secretari, fa constar que, després d’una llarga deliberació, ha acordat concedir els premis a les tres categories A, B i C, tant en poesia com en prosa.

El veredicte ha estat el següent:

Categoria A, fins a 12 anys

Poesia: Dels 17 treballs presentats, el guanyador és el poema número 14, amb el títol “Els amics”, presentat amb el pseudònim Don Patx vs. Fuà i que correspon a en Ferran Prat i Tió, de Taradell. El jurat en destaca que és un poema que convida a la reflexió sobre el sentit poderós de l’amistat. Hi ha en ell un alt grau de musicalitat que fa agradable la seva lectura..

Prosa: Dels 19 treballs presentats, el jurat ha decidit que el guanyador era el conte número 6, amb el títol L’Andreu, sota el pseudònim Mosca i que correspon a Eva Navarra Fontbona, d’Arenys de Munt. És un homenatge a l’avi, en clau nostàlgica i amb una certa crítica a l’especulació urbanística actual que destrossa aquells racons de la infantesa que més ens han marcat. Destaca, a més, un ús força acurat del llenguatge.

Categoria B, fins a 18 anys

Poesia: Es van presentar 8 treballs i el jurat es va decidir, després d’una llarga deliberació, pel número 2, presentat sense títol i amb el pseudònim Camí de punts i que correspon a Meritxell Pérez Galbany, de Sta. Eugènia de Berga. El jurat creu que aquest és un aplec de poemes, que formen un conjunt unitari, l’argument del qual presenta una història que explica, d’una manera pausada fina a arribar al crescendo final, molt encertat i amb una certa dosi d’ironia

Prosa: Es van presentar 7 treballs. El jurat ha decidit que el vencedor és el número 2, amb el títol “Estratègies”, amb el pseudònim Abril i que correspon a Irene Santacreu Canudas, de Vic. El jurat ha tingut en compte, a l’hora de premiar-lo, que es tracta d’una història molt enginyosa amb uns bons tocs d’humor negre i subtil, escrita amb molta imaginació i força fluïdesa narrativa.

Categoria C, a partir de 18 anys

Poesia: Dels 28 treballs presentats, el jurat ha premiat el poemari Arbres de sol i boira, que té el número 22, presentat amb el pseudònim Benvingut d’Ares i que correspon a Albert Canadell Vilalta, d’El Brull. Es tracta d’un conjunt de poemes escrits en vers lliure, ben travat d’imatges, amb una dicció contundent i ben proveït d’un sentit poètic força original

Prosa: Dels 19 treballs presentats, després de la corresponent exposició d’arguments, el jurat va decidir premiar el número 8, amb el títol Dues gotes d’aigua, amb el pseudònim Dorian i el seu retrat, que correspon a Aleix Solà Pascual, de Taradell. Es tracta d’una història de dos bessons que a l’autor li serveix de pretext per parlar de la dualitat bé / mal, sort / dissort, etc. Amb un final un xic pervers. És una història molt ben escrita i amb uns encertats tocs d’ironia, per no dir de sarcasme.


dimecres, 25 de juny del 2008

Destroses per la revetlla de Sant Joan

Foto-Denúncia

L'any passat ja ho denunciàvem des d’aquest mateix espai, però aquest s’ha repetit. Ens referim evidentment, a les destrosses al mobiliari urbà, privat i públic, que cada any es fa durant la revetlla de Sant Joan.

Les bústies solen ser les principals víctimes de la pirotècnia taradellenca, per bé que aquest any també s’han carregat una cabina de telèfons sencera. Caldria fer una apel•lació a la responsabilitat i al civisme, etc... recordar que (almenys les bústies) són de propietat particular i que el veí ja fa molt aguantant el soroll dels teus petards com per a sobre l’endemà al mati trobar-se amb la corresponent correspondència.

No ens farem mai grans...



dimarts, 24 de juny del 2008

Rebuda de la Flama del Canigó i Inauguració nous carrers

Reportatge

Ahir a la tarda unes 300 persones es van reunir a la nova zona de Ca l'Iglesias per inaugurar als nous carrers que s'hi han urbanitzat i fer la rebuda a la Flama del Canigó.

Us deixem amb les paraules de l'Albert Ledesma, regidor d'urbanisme, d'en Lluís Verdaguer, Alcalde de Taradell i amb la lectura del manifest per part del portador de la flama, un hongarès que viu a la Catalunya Nord. Al final també hi ha un recull de fotografies de l'acte.


Fragment del parlament d'Albert Ledesma



Parlament de Lluís Verdaguer



Fragment de la lectura del Manifest



Fotos de la Rebuda de la Flama

Rebuda de la Flama del Canigó

dilluns, 23 de juny del 2008

Nous carrers a Taradell

Reportatge

Avui a 2/4 de 8 del vespre s’inaugurarà a Taradell tota la nova urbanització de carrers de darrera de Can Costa i Font, coneguda com la zona de la Fàbrica Iglesias ja que antigament era l’espai que ocupava aquesta important fàbrica tèxtil.

Els carrers que s'hi obriran són de prioritat pels vianants i disposen de forces bancs per seure-hi i d'un parc infantil perquè hi jugui la mainada. També hi ha un pàrquing d'unes 20 places que vol donar solució a la manca d'aparcament al voltant del Centre Cultural.

Els carrers connectaran el Ramon Pou amb Can Costa i Font, amb la continuació del Passeig Joan Reig i Arumi. I també connectaran el carrer de Vila amb la carretera de Balenyà.

Us en mostrem 4 fotos:

diumenge, 22 de juny del 2008

Demà Encesa de la Flama del Canigó

Agenda





Nota: Malgrat que en el programa de les sardanes deia que la flama es rebria a les 8 al davant de l'ajuntament, finalment es rebrà a la zona de la Fabrica Iglesias en el marc de la inauguració dels nous carrers d'aquesta zona que es troba just darrera de Can Costa i Font.

divendres, 20 de juny del 2008

Festa Major de Mont-rodon

Agenda

Inauguració dels nous carrers de ca l'Iglesias

Agenda



Dilluns vinent s'inauguraran els carrers nous que s'han construït al darrera de Can Costa i Font, la zona on hi havia l'antiga Fabrica de Ca l'Iglesias. A 2/4 de 8 del vespre començaran els parlaments de l'Albert Ledesma, Tinent d'Alcade i Regidor d'Urbanisme, i de l'Alcalde Lluís Verdaguer.

Seguidament,i dins dels actes de la revetlla de Sant Joan, es convidarà a berenar amb coca i llonganissa als assistents i arribarà la flama del Canigó. Després de l'actuació del grup "De Butxaca", cap a quarts de 9, es llegirà el manifest i es farà l'encesa de la foguera a la Plaça dels Homenatges a la vellesa que hi ha davant de la residencia.

dijous, 19 de juny del 2008

Dissabte es lliuren els Premis Solstici

Agenda


Dissabte vinent a les 12 del migdia es fa a la Biblioteca de Taradell el lliurament del 6è Premi Literari Solstici, convocat per la Biblioteca Antoni Pladevall i Font i el Col•lectiu d'artistes i escriptors locals de Taradell.

Un centenar de treballs, arribats de tots els Països Catalans, opten als 6 premis que es donaran dissabte, tant en la modalitat de poesia com en la de prosa. El jurat encarregat de decidir els premiats esta format per els 5 escriptors taradellencs: Antoni Pladevall i Arumí, Miquel Vilardell, Rosa Codina, Lluís Rovira i Núria Molist.

Presentació del llibre

La Biblioteca de Taradell ha recollit els 30 treballs premiats en les cinc primeres edicions i n’ha fet un llibre que es presentarà el mateix dissabte durant l’acte de lliurament. El llibre porta per títol Recull Premis Solstici 2003-2007 i la seva portada és la que us ensenyem a continuació.


dimecres, 18 de juny del 2008

Ha arribat el Circ!

Agenda

Taradell al Facebook

Noticies

Però que és el Facebook? El Facebook és una xarxa social que va néixer a la Universitat de Harvard amb la intenció de posar en contacte els estudiants i que ha acabat esdevenint un dels espais més concorreguts de la xarxa per tal de relacionar-se amb altre gent, agrupar-se amb comunitats, publicar esdeveniments i compartir reflexions, sensacions i experiències.

En el Facebook hi podem trobar grups tant variats com el grup de Fans d'en Jordi Pujol o el de seguidors de ICV o un que s'ha creat aquesta setmana anomenat "Endavant Xavier Vendrell". També hi ha altres grups com "Mònica Terribas per Presidenta de la Generalitat" o "Boicot a Air Berlin", "Pep Guardiola, l'home de Catalunya" o be "Jo també dono suport a Santi Santamaria".

Però la tipologia de grups que funcionen millor son els grups geogràfics que agrupen internautes de una determinada zona. En aquest apartat hi podem trobar grups com Catalunya, Osona i també el grup Taradell, que es va crear ara fa dos mesos i ja conta amb 31 taradellencs agregats.



El grup dels ex-alumnes del Col·legi Sant Genís i Santa Agnès

Una altre de les tipologies de grups que triomfen al Facebook, i que de fet son la base de la seva creació, són les que fa referència als estudiants i als centres educatius. Ja sigui d'estudiants en actiu o be d'ex-alumnes. En aquest apartat hi trobem la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Vic i també el grup de Ex-alumnes del Col·legi Sant Genís i Santa Agnès que es va crear ara fa un mes i ja té 21 ex-alumnes agregats.



Si vols recuperar velles amistats o vells contactes o et vols posar en contacte amb gent amb les mateixes inquietuts que tu, segurament el Facebook és la millor eina per fer-ho. Ja pots crear-te un usuari i agregar-te als teus grups preferits.

dimarts, 17 de juny del 2008

Totes les fotos de l'exposició de l'Arpa

Reportatge

Divendres es va inaugurar a Can Costa l’exposició dels treballs que han fet els alumnes de l’escola Arpa durant aquest curs.

En l’acte de inauguració en Xavier Albert va dirigir unes paraules d’agraïment a la Rosa Molist que durant molts anys ha estat l’anima d’aquesta escola. També va tenir paraules d’agraïment cap a la família Miralpeix Peix que va ser la impulsora del projecte.

L’exposició es podrà veure fins el proper 22 de juny. Us deixem amb una sèrie de fotografies de les obres exposades. Hem intentat que hi sortissin totes. Val la pena anar-la a veure.



dilluns, 16 de juny del 2008

Nou bloc a la Taradellesfera

Webs i blocs de Taradell

Avui us volem presentar un nou bloc d'un taradellenc, aquesta vegada és un servidor, el responsable d'aquest bloc, qui n'estrena amb un nou bloc de caire més personal a Indirecte.cat.

Serà un espai per compartir reflexions politiques, culturals, socials i nacionals a partir de l'opinió més personal. El bloc el trobareu a: http://in.directe.cat/toni-reig



No són només les línies, també són les formes


Opinió - Toni Reig i Casassas

Dubtes


Alguns dubtes: per què les línies MAT han de passar a 500 metres d’un nucli urbá i només a 100 metres d’una mas rural? O be per què si les empreses elèctriques guanyaran tants diners amb la línia, als propietaris se’ls està expropiant a 4 rals? I, si aquesta línia ha de generar tants beneficis, i es disposa de la tecnologia per fer-ho, per què no es soterra? per què a França es soterrarà i aquí no?

Més preguntes: per què si hi ha un territori que forma part del Pla d’espais d’interès natural (PEIN) i de la xarxa d’espais naturals protegits de Catalunya, els operaris de “Red Eléctrica Española” poden destruir-la amb total impunitat? Per què als pagesos afectats per aquest PEIN se’ls va fer reconvertir al turisme i ara se’ls hi treu la seva principal font de riquesa? + (llegir més)

.

diumenge, 15 de juny del 2008

Fotos de l'escloper

Reportatge

Altra vegada posant el nas a la xarxa. Aquesta vegada em trobat una sèrie de cinc boniques fotografies que el fotògraf Joan Guarch de Barcelona va fer a Jordi Coll, l'escloper de Taradell, i posteriorment va penjar en el seu bloc de fotografia En un lugar de la Mente.






dissabte, 14 de juny del 2008

Videoclip a l'ermita del Colomer

Reportatge

Xafardejant per la xarxa ens hem trobat aquest videoclip de l'usuari Sn9b on podem contemplar la bellesa de l'ermita del Colomer de fons mentre la Nati ens interpreta el "My immortal" de Evanescence.





Properament preparem un Espai de Taradell d'aquesta ermita.

divendres, 13 de juny del 2008

Avui es presenta l'Osonosfera

Agenda

Avui a les 8 del vespre es farà a Tavernoles la primera trobada de l'Osonosfera. La jornada consistirà en una taula rodona moderada per l’Enric Xicoy i amb la participació de blocaires de prestigi a nivell nacional: en Vicent Partal, en Carles Puigdemont i en Saül Gordillo. La trobada servirà per presentar www.osonosfera.cat, el portal que ha de servir per agrupar tots els blocaires d'Osona. Actualment hi ha més de 160 blocs osonecs catalogats.

Avui en Josep Comajoan, director de El 9 Nou i reconegut blocaire osonenc, fa un menú de degustació de l'Osonosfera en el seu espai setmanal "A corre-cuita" i ens cita com a un dels tasts a fer entre els molts blocs osonencs, s'agraeix!


També podeu llegir l'article al seu blog: http://jcomajoan.blogspot.com/2008/06/men-degustaci-de-losonosfera.html

62è Aplec de la Sardana

Agenda


Aquest diumenge a la tarda es farà al Pujoló la 62ª edició de l’Aplec de la Sardana de Taradell. L’Aplec que esta organitzat per l’Agrupació Sardanista de Taradell, començarà a 2/4 de 5 de la tarda i s’hi tocaran fins a 16 sardanes que aniran a càrrec de la cobla Genisenca, la cobla Lluïsos de Taradell i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona.


A les 6 de la tarda hi haurà jocs per la mainada assistent a càrrec del MIJAC i al llarg de tota la tarda també hi hauran sorteigs, berenar i servei de bar.

El programa de Sardanes que es ballaran és el següent:



Si ho voleu, podeu consultar el programa de l'any passat aquí.


Avui, Parking en concert


dijous, 12 de juny del 2008

Presentació de "Jugant amb foc" a la Pedrera

Reportatge

Dijous pasat, Edicions Casablanca va presentar a la Pedrera el sisè llibre de la col·lecció de 'Fermí, el ratolí pagès'.

'Jugant amb foc' és el 6è conte basat en les desventures d'en Fermí i la Valentina, una parella de ratolins que viuen a pagès, concretament al Mas Casablanca d'aqui Taradell.

La col·lecció està basada en personatges i escenaris reals i des de la seva aparició ha aconseguit fer-se un lloc entre els més petits de la mà dels seus impulsors, en Pep Cabanas i la Roser Romaní, animats per la creença que és 'necessari mostrar als nens com és en realitat la vida a pagès'.

El dibuixant i escriptor Scaramuix, germà de la Roser, és l'autor dels guions i les il·lustracions.

La presentació va anar a càrrec d'en Pep Riera, conegut pagès i ex-Coordinador Nacional d'Unió de Pagesos, Jordi Sargatal, Director de la Fundació Territori i Paisatge Caixa de Catalunya i Pere Darder, President del Consell Escolar de Catalunya.

Navegant per la xarxa hem trobat aquests tres fragments de la presentació:






Obres al casc antic

Ajuntament

Dijous passat es va celebrar a l’Ajuntament el Plenari corresponent al mes de Juny. Un Ple molt curt del qual només en destacarem l’aprovació de la realització de dues memòries valorades: una per realitzar la 1ª fase del projecte d’urbanització de diversos carrers del casc antic i l’altra per realitzar una ampliació i millora de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font.

Respecte al projecte d’urbanització del casc antic, els carrers afectats en aquesta primera fase son els que hi ha entre el carrer Sant Sebastià, la Plaça Santa Llúcia, el carrer de la Vila i la Plaça de les Eres.

La idea es fer-hi una remodelació completa del carrer, amb actuacions al soterrani i també a la superfície. L’aspecte canviarà deixant les voreres baixes i convertint-lo en una zona de prioritat per els vianants sense prohibir-hi el trànsit, si fa o no fa com està actualment l’eixample Morató.

dimecres, 11 de juny del 2008

Llibres Prohibits a la Biblioteca

Agenda

L’exposició Llibres prohibits, coproduïda per l’Obra Social Caixa Sabadell i la Diputació de Barcelona, serà a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font del 16 de juny al 9 de juliol

Arriba a Taradell una mostra de les edicions revolucionàries del primer terç del segle XX

L’Obra Social Caixa Sabadell i el Servei de Biblioteques de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona han coproduït la mostra Llibres prohibits, que passarà per la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell del 16 de juny al 9 de juliol amb una organització compartida amb aquest equipament. La mostra recupera per al públic d’avui la producció editorial revolucionària del primer terç del segle XX a l’estat espanyol gràcies a la recopilació d’una vuitantena de llibres i cobertes que n’ha fet el dissenyador gràfic i col·leccionista Sergi Freixes, que s’ha ocupat del comissariat juntament amb Jordi Garriga.

Els efectes de la censura de Primo de Rivera

La prohibició de llibres va ser un fenomen editorial que va néixer de la censura implantada pel general Primo de Rivera a finals dels anys 20 i es va estendre fins a la meitat dels 30. El dictador estava molt preocupat per la gran penetració del que considerava idees perilloses en àmplies capes populars del país i va decidir imposar una censura fèrria en totes les publicacions periòdiques.

En canvi, no es va preocupar dels llibres que passaven de les 200 pàgines, tal vegada perquè suposava que, per raó del seu preu i per l’elevat analfabetisme del país, les classes populars no accedirien a publicacions de major envergadura, cosa que no va ser exactament tal com esperava.

L’esclat de les editorials revolucionàries

Des de l’última etapa del regnat d’Alfons XIII fins a l’esclat de la guerra civil, l’estat espanyol va conèixer un gran augment de la producció i consum de llibres, amb l’edició de fullets i llibres que va passar de 2.000 el 1928 als gairebé 4.000 el 1933. Davant la censura creixent sobre les revistes, els empresaris del sector van decidir crear noves editorials revolucionàries, d’orientació clarament prosoviètica i dedicades a la lluita de classes.

La primera va ser Ediciones Oriente, i la van seguir Editorial Cenit, Ediciones Hoy, Ediciones Ulises, Dédalo, CIAP, entre d’altres. Eren edicions no tan sols compromeses amb la revolució social sinó també amb les avantguardes del disseny gràfic. A més de publicar novel·les d’autors com Benigno Bejarano, Georges Eckmo, Concha Espina o Robert Bouart, també van importar assajos dels millors pensadors del moment, com Rosa Luxemburg, Karl Marx, Lleó Trotsky o Alexandra Kolontay.

Homenatge a una generació de creadors en 80 llibres

De tota aquella important producció editorial, avui ja en queda ben poc, però va significar l’impuls d’una línia gràfica a l’altura de les avantguardes europees del moment i en tenim el llegat d’una generació de dissenyadors, il·lustradors i grafistes com John Heartfield, Sainz de Morales, Garcia Ascot, Ramon Puyol, Mauricio Amster o Helios Gómez. La mostra que ara es presenta a Taradell fa memòria d’aquella època i ajuda a entendre una part de la història tan important i tan injustament arraconada.

Tornen els Parking!

Agenda

Ràdio Taradell ha fet possible que el grup de rock català Parking torni als escenaris 15 anys després de la seva dissolució per celebrar els 25 anys de l’emissora. El concert serà el proper 13 de juny al Centre Cultural Costa i Font. Amb ells hi seran els Kuàntics, els Anònims i els Àcid Úric, que actuaran com a teloners. El concert començarà a les 11 de la nit i les entrades ja estan a la venta per 5€ a la Marturlina Divina de Vic i a El Cafè de Can Costa de Taradell. El preu el dia del concert serà de 7 €.

La història de Parking va començar el 1986 quan Oje Álvarez i Sergi Gutiérrez van formar el grup Angel Negro. Amb ell van actuar a diverses comarques de Barcelona, també a Osona, i van ser els teloners de grups en gran renom a la seva època com La Polla Records o Kortatu. Dos anys després van contactar amb Josep Joan Ramos que va ser qui va conduir el grup cap a una proposta de rock més comercial. Va ser quan es van canviar el nom i es van passar a dir Boicot i van començar a cantar amb català. Un temps més tard van fitxar Carles Oliver a la bateria, però aquest va deixar els Parking per marxar amb Los senzillos. En aquell moment va ser quan va entrar a la formació Joan Molina. D’aquesta manera, els integrants dels Parking són Oje Álvarez (guitarra i veus), Sergi Gutiérrez (baix i veus), Josep Joan Ramos (veu) i Joan Molina (bateria i percussions). Els Parking naixien el 1988.

La primera vegada que van actuar a Taradell va ser el 15 de desembre del 1990. Poc més tard, el 1992, va sortir el primer disc del grup taradellenc, Cova de lladres. Va ser un disc dirigit per Pep Sala i enregistrat als estudis Ahura d’Espulgues de Llobregat. En aquest primer àlbum hi trobem 9 temes, tres dels quals van ser hits: Tan se me’n karda, S’ha acabat i El gat. El disc el van presentar al Rock 34 de Vic que va patrocinar part del disc. Cova de lladres va ser produït per Guilleries Managent de Vic i editat per PICAP.

Els Parking es van fer un renom dins del panorama del rock en català. Grup de referència a la comarca d’Osona, no va passar desapercebut entre la resta de grups catalans. Van estar a punt de gravar un tercer disc, però abans de fer-ho, van decidir dissoldre la formació per motius personals. I els components de la banda van agafar altres compromisos musicals.


Encara que fa pràcticament 15 anys que els Parking no toquen, només Joan Josep Ramos està aparcat del panorama musical. Joan Molina és l’únic que es dedica exclusivament a la música i és el bateria de l’Orquestra Venus. L’Oje Álvarez i en Sergi Gutiérrez continuen dins el panorama musical amb un grup que es diu Kuàntics.


ÀCID ÚRIC

Àcid Úric és el nou projecte en solitari d'Oriol Cardona, també actual guitarrista d'Aramateix, guitarrista ocasional d’Smoking Stones (banda tribut als Rolling Stones) i membre de les formacions Jam de Perles i Vitalogy (bandes de tribut a Pearl Jam).


Els músics que faran sonar el rock corrosiu d'Àcid Úric al concert dels 25 anys de Ràdio Taradell són: Oriol Cardona (veu i guitarra), Francesc Ruiz (guitarra i veu), Toni Pérez (baix) i Jordi Casals (bateria).

KUÀNTICS


El grup Kuàntics va néixer fa 8 anys. La majoria de components, que són de diversos municipis d’Osona i del Ripollès, actuaven a La fàbrica. El grup el formen David Costa, Oje Álvarez, Pep López, Sergi Gutiérrez i Glòria Terricabras, que ha estat l’última incorporació com a veu de Kuàntics. Acaben de gravar la seva primera maqueta, que porta per nom Kuàntics. Els membres del grup defineixen el seu estil musical com “una barreja de hard, pop rock i heavy metal”. Les seves cançons parlen de pensaments, de “coses que passen” i de “temes propers, com la vida mateixa”, expliquen.


ANÒNIMS


Anònims és un grup de rock català format l’any 2004 per joves de Sant Hilari Sacalm i Figueres “que ens agrada tocar i disfrutar de la música”, tal com expliquen els seus components: en Pepe (bateria), en Pol (guitarra), en Jesús (baix), en Pau (piano) i l’Esteve (veu i guitarra). Fa pocs dies, han entrat a l’estudi de gravació per enregistrar la seva primera maqueta, on podrem trobar alguns dels temes que tocaran en el concert de Taradell. Són cançons que tracten de “sentiments i temes de la vida quotidiana”. Els seus membres es van conèixer a l’escola de música, on van decidir formar Anònims. Primer, van fer versions i, actualment, ja composen les seves pròpies creacions.

dimarts, 10 de juny del 2008

Fotos del 54è Homenatge a la Vellesa

Reportatge

Us mostrem 4 fotografis del 54è Homenatge a la vellesa, concretament de la sortida de l'esglèsia i de les sardanes-vermut al pati de la rectoria.

Es presenta la 1ª Marató de donació de sang

Agenda

La primera marató de donació de sang de Taradell es farà el juliol, però aquest dimecres es realitzarà una xerrada informativa a Can Costa i Font per explicar en que consistirà, que és la donació de sang i sobretot perquè cal donar-ne.

La xerrada, que serà a les 8 del vespre, té com a objectiu sensibilitzar sobre el greu problema de la manca de sang, captar nous donants i aconseguir així un important nombre de donacions durant La Marató Donació de Sang que Taradell acollirà per primera vegada el proper 7 de juliol, i que espera comptar amb una gran participació ciutadana.

Per tal que tothom s'animi a donar sang La Marató es convertirà en una diada festiva i es posaran el màxim de facilitats per tal que els ciutadans facin aquest gest tant solidari. S'organitzaran activitats, hi haurà regals, un espai lúdic per a la mainada, refrigeris gratuïts, flexibilitat horària i tot en un ambient ben agradable.

Per aquest motiu, l'organització de la Marató, el Banc de Sang i Teixits, l'Ajuntament de Taradell i l'Associació de Donants d'Osona, us demanen que us animeu a participar i els ajudeu a fer força difusió de la xerrada i de La Marató.

Sobre el Banc de Sang i Teixits

El Banc de Sang i Teixits promou diverses actuacions dirigides a fomentar les donacions de sang per aconseguir l'autosuficiència. Una de les activitats, que es va iniciar l'abril del 2002, ha estat la realització d'una campanya itinerant de Maratons de Donació de Sang, que es va començar fent en 12 poblacions catalanes durant el primer any, i a dia d'avui cada vegada son més les poblacions de tot Catalunya que se sumen a aquesta iniciativa.

dilluns, 9 de juny del 2008

Foto dels nascuts el 1958

Fotos dels lectors

Els taradellencs nascuts l'any 1958, o sigui que aquest any n'han fet 50, van anar a sopar tots plegats el passat divendres al Restaurant La Roca per celebrar-ho. Ens han enviat aquesta fotografia de l’esdeveniment.


Si en voleu veure més podeu visitar el bloc que han creat per l’ocasió.

Amb aquesta fotografia encetem la nova secció de Fotos dels lectors. Si ens envieu una fotografia a taradellbloc@gmail.com us la publicarem de seguida.

Preparant la nova temporada

Opinió - Ramon Homs i Miralpeix

Hola a tothom!!!

Deixant endarrere la temporada i recuperat gairebé al 100% de tot el que em va comportar a nivell de lesions, és més lent de recuperar l’escafoide del canell que la clavícula de l’espatlla, ja estic estructurant, confeccionant i entrenant de nou per la següent temporada 2008-2009.

Aquest any he fet unes “vacances obligades” a nivell esportiu gairebé tota la primera meitat del mes d’Abril, només esportives i d’entrenaments doncs van ser dues setmanes intensives a nivell de recuperació i sessions amb la fisioterapeuta, i també amb la psicòloga esportiva per veure com em trobava, oblidar la temporada a nivell de problemes físics i veure com configuràvem la de l’any vinent.

Per tot, a dia d’avui 5 de juny del 2008, estic ja immers en l’entrenament físic regular i que per les dates en les que estic em toca un calendari de 9 setmanes d’aeròbic per agafar molta massa muscular, volum i més resistència. Això vol dir bicicleta, córrer per tot arreu i natació. Pel que sé i conec, m’imagino que després ja començarem un treball molt més específic.

Paral•lelament, de comú acord amb l’entrenador i la psicòloga esportiva, estructurem una pre-temporada combinada amb les meves dates de vacances laborals per sortir a esquiar doncs, més que mai, necessito hores i més hores d’esquí per començar el desembre el màxim de recuperat i preparat.

El calendari de proves de Copa d’Europa i del Món és encara un pre-calendari que s’ha d’anar ajustant amb dates confirmades a mesura que avanci l’any, pel desembre ja hi ha molt segur Pitztal (Alemanya) i Kuthai (Àustria) per les que voldria estar preparat.

Continuo amb l’esponsorització de la casa esportiva de Esports Iris de Puigcerdà que em facilita tot el material directe d’esquí, i aquest any també m’ha contactat i estic amb la casa esportiva Aresta.com d’Olot que em dóna el material extra que necessito per realitzar tot el programa complert d’entrenament diari. Moltes Gràcies!

Aprofito per agrair-vos una vegada més i les que facin falta el tracte que em doneu tots i cada un de vosaltres quan estic per Taradell i volto pels carrers.

Per acabar, també vull afegir i remarcar que el món de l’esquí el podríem considerar molt volàtil, avui si, demà ja es veurà. Ho dic perquè de segur que tot el que explico i programo no es complirà al peu de la lletra i que si es modifica a última hora, no us estranyi ni us molesti, aquest món és així. Tot i això, jo estic igual preparat i mentalitzat per treballar perquè surti tot bé i pugui aconseguir el màxim i millors resultats.

Salut per tots!