dimecres, 23 de juliol del 2008

Montilla i el català

Opinió – Magí Reig

Deixeu-me que hi digui la meva sobre la polèmica que aquest últims dies ha omplert les pàgines del diaris i s’ha parlat a totes les tertúlies radiofòniques del País. Em refereixo a les manifestacions que va fer el Sr. Felip Puig sobre el català que parlava el Molt Honorable President de la Generalitat, el senyor José Montilla.

Home, segurament que les declaracions del Sr. Puig no són políticament correctes, però si que son absolutament verídiques ja que el President del meu País no és caracteritza per emprar un català mínimament acceptable.

Una bona colla de gent s’han esquinçat les vestidures eduint que una persona no nascuda a Catalunya no té la obligació de parlar correctament la llengua del País. En això tenen tota la raó del món. Jo a tots els immigrants que s’esforcen per parlar be el català els felicito i els encoratjo a seguir per aquest camí. Si no el parlen correctament, no passa absolutament res perquè al cap i al fi en el dia a dia ens entenem perfectament. El meu agraïment per endavant, a tots els que venint de fora s’esforcen per parlar la llengua del País que els acull.

Però es dona la circumstancia que el Sr. Montilla no és un immigrant més dels molts que hi ha a Catalunya i que han ajudat a fer que siguem envejats per moltes altres contrades de l’Estat Espanyol. El Sr. José Montilla és el President d’una nació anomenada Catalunya i que la seva llengua és el català. Em sembla que no és gens forassenyat demanar que el primer mandatari d’un País parli correctament la seva pròpia llengua.

Últimament he constatat que si no et declares d’esquerres, et declares cristià i no vols celebrar el dia de l’orgull gai ja t’etiqueten poc menys que de feixista. Crec que ha arribat l’hora de dir ben alt i ben clar que el tripartit ha estat un mal negoci pel País, doncs la seva paràlisis es evident.

Tanmateix respecto profundament tots aquells que no estiguin d’acord amb mi.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic quasi totalment d'acord amb tu en tot el que dius menys en la part final on dius que el tripartit ha estat un mal negoci pel País. Jo no vull dir que les coses estan com per tirar coets però en la meva modesta opinió diria que amb 23 anys si que varem estar paralitzats i pactats amb el diable

Anònim ha dit...

Quasibé d'acord, només una puntualització, jo no soc d'esquerres, ni cristià, ni celebro el dia de l'orgull gai, peró tampoc sóc de Convergència, ni tinc els diners a la Caixa ( aixó si, sóc del Barça ) i ni amb un Govern ni amb l'altre mi trobo a gust, i tot i aixó em continuo considerant català.
Crec que l'única cosa que hem de tenir clar és que abans que rés som catalans, i hem de respectar i fer respectar la nostra terra i la nostra cultura, i actualment trobar un partit que representi aquests ideals abans que els seus propis interesos ... és imposible.

Anònim ha dit...

Crec que enlloc d'emprà, hauria de posar emprar. A banda d'això, diria que l'expressió "esquinçar-se les vestidures", malgrat pugui estar escrit en català normatiu, és una expressió traduida del castellà, i des del meu punt de vista una "Montillada".

Anònim ha dit...

Una recomanació a l'anònim, pots anar a la enciclopedia catalana i buscar "vestidura". Veuràs que esquinçar-se les vestidures és perfectament normatiu i català. Ho trobarà aqui: http://ec.grec.net/lexicx.jsp?GECART=0141833

Anònim ha dit...

Al 1ª comentari.Jo no soc pas convergent i passo bastan de la politica pero el que tinc clar es que soc catala, em sento catala i estava molt mes orgullos de ser catala duran els "23 anys" que no pas ara.

Anònim ha dit...

anònim no vagis tant de llest que ja veus que passa.....

Anònim ha dit...

Totes les opinions son respectables, els convergents no els hi agradarà aquest govern, i igual que molta gent d'esquerra tampoc li agrada massa en Montilla, pero potser els hi agradava menys en Mas, en fí, es questió d'eleccions politiques.
D'aixó de posar al mateix pot, que si es parla bé el catalá, ser d'esquerres, gai o feixista... em sembla que es bastant inoportú. Tothom es lliure de ser el que es vulgui mentre no faci mal a ningu, i de totes les opcions que has donat, només una no es massa bona per a ningu: ser feixista. Pero si mirem una mica a l'exterior,veuren que hi ha combinacions per a tots els gustos:gais catolics, gent d'esquerra castellana...
Crec que donés massa importancia al que es pugui dir d'un mateix, si tu estas satisfet amb les teves idees no cal que ningú té les reafirmi, sigues el que vols ser,pero no barregem unes coses amb les altres.
En Montilla no parla massa bé el castellá... pero, i si mires algun convergent que només utilitza el catalá de cara a la galeria i el castellá es la seva llengua habitual. Potser llavors es politicament correcta?

Anònim ha dit...

Sí que és cert que en Montilla no parla un català gaire normatiu, i en efecte, no és forassenyat demanar-li que el parli bé. Però hi ha maneres de demanar les coses. El to del Sr. Puig no ajuda a que la situació que fa que en Montilla no parli bé el català, millori. Crec que hauria d'haver sigut més responsable i pensar abans de dir el què va dir. En un moment que des de fora ens ataquen per totes bandes, nosaltres mateixos no podem dividir-nos d'aquesta manera. Ens estem posant en ridícul: allò que tant critica CiU. D'altra banda, si demanem el nivell C a tots els polítics, crec que uns quants diputats, de tots els partits, haurien de deixar el parlament. No em semblaria malament. Si el Sr. Puig vol ser coherent, que presenti la proposta.

Anònim ha dit...

És veritat, vestidures és normatiu, igual que esquinçar-se, però l'expressió no té origen català, és una expressió traduida del castellà. Penso que de totes maneres cal vigilar aquest tema, perquè "aixeca ampolles", ja se sap que "menys dóna una pedra", i que caldria un segon article, perquè aquest "sap a poc", això sí, no ens "esquincem les vestidures".