divendres, 5 de juny del 2009

Diumenge toca anar a votar

Noticies

Si la setmana passada denunciavem (noticia) que no es veia gens de moviment de cara a les eleccions europees per Taradell, és just que ara diguem que els diferents equips de campanya s'han posat les piles i han enganxat els cartells pertinents per tot el poble.

Diumenge a partir de les 8 del mati ja es podrà anar a votar a Can Costa i Font.

Després de les fotografies trobareu un petit manualet per no perdre's en aquestes europees 2009 fet per el taradellenc Lluís Mauri (bloc).






EUROPEES 2009: Manualet per no perdre's-hi

El proper diumenge 7 de juny, hi ha eleccions. Eleccions al Parlament Europeu. Fent un símil futbolístic, aquestes eleccions vindrien a ser la Champions de la política. I vindrien a ser-ho per tres raons:

1. El partit es juga a Europa.
2. El volum de diners que belluga la Unió Europea és molt important.
3. Els temes que s'hi decideixen ens toquen de més a prop del què ens pensem.

Davant una campanya que, seguida pels mitjans habituals, esdevé difusa, descentrada, farcida de retrets i amb una clara tendència a convertir la Champions en Lliga espanyola o Copa Catalunya, he decidit posar-me el barret de politòleg i mirar de què va la nostra propera cita electoral.

I per fer-ho, m'he fet quatre preguntes: què escollim? entre qui escollim? amb qui s'asseuran? i què carai hi van a fer a Europa?

Què escollim?

50 representants del conjunt de ciutadans de l'Estat espanyol -aquest cop les divisions provincials no funcionen i tots els vots van a un mateix sac-.

Al Parlament Europeu, però, hi ha 736 representants dels ciutadans dels 27 Estats de la Unió europea. A cada Estat se n'escullen uns quants, segons la seva població, i a naltros ens en toquen una part dels 50 que s'escullen a tot l'Estat.

Entre qui escollim?

Nosaltres podem escollir entre 34 llistes diferents.

Pots veure-les totes a elecciones.mir.es. Qui sap! Potser hi ha noms que et sonen i gent que t'és amiga, coneguda i/o saludada i tot!

El que si que hi pots trobar són maneres de veure el món que han cridat l'atenció de prou gent com per a organitzar-se en una candidatura. Eps! Que no és pas fàcil, eh!

Això sí, la manera de fer de les democràcies actuals, dóna més força a unes candidatures que no pas a unes altres. Així, la història d'Espanya, el volum de recursos humans i materials que mouen les formacions polítiques que recolzen candidatures, el sistema electoral i el número de vots necessaris per aconseguir un lloc per parlar a Europa, fan que tant sols puguin arribar a aconseguir-ho, els candidats de les 5 llistes, les paperetes de les quals han estat inscrites al corresponent registre amb els següents noms i caps de llista:

1. COALICIÓ PER EUROPA, amb en Tremosa.
2. EUROPA DELS POBLES - VERDS. La d'en Junqueras.
3. IZQUIERDA UNIDA-INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS-ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA-BLOQUE POR ASTURIES: L'ESQUERRA (IU-ICV-EUIA-BA), amb en Willy Meyer.
4. PARTIT POPULAR (PP), amb en Mayor Oreja.
5. PARTIT SOCIALISTA OBRER ESPANYOL (PSOE) amb en López Aguilar.

(Llegir +)

1 comentari:

lluisdetaradell ha dit...

Gràcies per l'enllaç, TP (:-D)

Si em permets, i després de tornar de Frankfurt a fer castells, també diria que "al nostre país, la publicitat es menja la democràcia... o la imatge es menja les paraules".