divendres, 25 de març del 2011

Antoni Pladevall presenta el seu llibre a Vic

Notícies

El diputat del Parlament, Alfons López Tena, (SI) va assenyalar aquest dijous a Vic que el llibre del taradellenc Antoni Pladevall 'Tot és possible' (Columna) "és el primer testimoni de com va començar el procés cap a la independència". Davant d'una vuitantena de persones, López Tena primer i després Pladevall van anar desgranant alguns dels motius del volum. L'autor va destacar que amb el llibre ha intentat fer un retrat de la "il·lusió col·lectiva compartida" que es va viure a Taradell i a la comarca d'Osona durant el període previ de preparació de les consultes per la independència. Pladevall ha qualificat el 13-D com una data "que quedarà en la història i la capçalera del país".


Durant la presentació, Tena va recordar com a l'octubre de 2009 "dotzenes de persones" van idear un projecte que en poc temps "va sumar centenars de ciutadans a la causa" fins a arribar als 2.000 organitzadors. Finalment, va prosseguir, "la meitat de les persones amb dret a vot, unes 50.000, es van pronunciar a la consulta". El diputat va destacar el caràcter meritori de l'organització de la consulta "perquè no va tenir més suport que el de la mateixa gent".

Pladevall va elogiar Tena en diverses ocasions, però especialment amb el que ell va qualificar de "protocol lopeztenià". Segons l'autor, López Tena va impregnar de seriositat tot el moviment de la consulta. I va destacar que la ciutadania va anar a votar "com si fos pràcticament de debò". A més, va afegir, "el 13-D té una força moral i simbòlica indiscutibles".

El pilar central de la novel·la són els tres mesos de preparació de les consultes, però la història es barreja amb trames de ficció. Un fet similar passa amb els personatges que apareixen al llibre. Si bé els lectors hi trobaran persones amb nom i cognom com López Tena o Joan Laporta, també és cert que Pladevall ha creat personatges ficticis amb alguns elements de persones reals que van participar en el procés de les consultes.


"Tot està per fer i tot és possible"


Pladevall va assenyalar que si Miquel Martí i Pol hagués estat viu el 13-D, a banda de tenir-hi una participació "estel·lar", "hauria refet aquells versos que va escriure trenta anys enrere on deia que tot està per fer i tot és possible".

Segons l'autor taradellenc, Martí i Pol hauria començat a dir que "alguna cosa ja està feta, que ja s'ha començat a fer, i que, per tant, tot encara és més possible". Per Pladevall "ja s'ha fet una part d'un camí que no té retorn".

El llibre d'Antoni Pladevall 'Tot és possible' es va presentar a la llibreria la Tralla de Vic davant una vuitantena de persones. Diverses cares conegudes per Pladevall amb qui va treballar colze a colze aquell 13-D van voler acompanyar-lo.

Font: ACN