dimecres, 17 d’agost del 2011

El Toca Sons canalla és la principal novetat de la festa taradellenca

Festa Major 2011

Font: Ràdio Taradell

Aquest any, per primer cop, en Toca-sons tindrà una rèplica en petit. És la principal novetat de la festa, que arriba a la dinovena edició. Un dia abans que entri a Taradell el temut bandoler, se celebrarà el Toca-sons Canalla. Serà el 24 d'agost a les 7 de la tarda.

Tots els personatges, escenes i fets de la festa serà protagonitzats per més de 130 nens i nenes, amb les mateixes incògnites que la festa “dels grans”. “Òbviament, no hi haurà ni petards ni trabucs, perquè és una festa pensada per a nens”, ha explicat Aleix Camps, un dels nens que participarà al Toca-sons Canalla, durant la presentació que s'ha fet aquest dimecres a la tarda.


El recorregut serà semblant al Toca-sons que es farà l’endemà, però el lloc per on entraran els bandolers també és sorpresa. Tot i ser nens, però, també seran dolents i atracaran bars, botigues i públic, i els bandolers també s’enfrontaran als sometents. Tot i així, en Toca-sons acabarà capturat pels sardanistes, que el portaran al judici que es farà al jardins de Can Costa. Aquí, un jurat popular serà l’encarregat de declarar-lo culpable o innocent. El Toca-sons Canalla també tindrà músiques pròpies, creades per Joan Druguet, que és professor de l’Escola de Música.

Els propis nens han presentat el Toca Sons canalla. Foto: Ràdio Taradell
La Festa d'en Toca Sons

Pel que fa a la Festa d'en Toca Sons del dia 25 d'agost, arriba a la dinovena edició enguany. Abans, durant tot el dia, es farà el Mercat del Segle XVII als voltants de la Sagrera, amb parades d’oficis antics. Al mateix temps, hi haurà actuacions per advertir que en Toca-sons s’acosta i també correran “personatges curiosos, que haurem d’estar-ne al cas”, ha advertit Carles Camps sense donar-ne més detalls. Al matí, com a novetat, també es farà el pregó de la festa, que normalment es feia el dia abans. Es farà coincidint amb la cercavila de Gegants pels carrers del poble.


Finalment, en Toca-sons i els seus trabucaires faran entrada a Taradell cap a les 7 del vespre. Serà el moment de saber qui agafa el relleu a Nil Murfulleda, el Toca-sons del 2010. Com sempre, deixarà el poble pelat, perquè atracarà bars i farà de les seves amb més d’una pubilla. Mentrestant, a la plaça de les Eres, hi haurà sardanes, amb la Cobla Genisenca, i aquest serà el moment per capturar el bandoler. El portaran fins al jardins de Can Costa, on es farà el judici. També és un secret saber com serà el judici i quina serà la sentència. “En funció d’això, hi haurà mort o fugida”, ha destacat Camps.

Un any més caminada teatralitzada

La primera activitat de la festa serà la caminada teatralitzada ‘A la foscor d’en Toca-sons’, que arriba a la quarta edició a càrrec del grup Canya que no es conya. Aquest any, incorpora algunes novetats, tant en els diàlegs com en les localitzacions. D’entrada, començarà a les 11 de la nit a la plaça de les Eres el dia 23 d'agost i recorrerà diferents punts del poble per explicar la vida i la mort del temut bandoler.

La representació durarà una hora i mitja. Una hora abans de l'inici, però, es repartirà el públic en tres grups per evitar aglomeracions, després de l’èxit dels últims anys. Cada grup comptarà amb un narrador que els acompanyarà durant tot el recorregut i els explicarà la història d’en Toca-sons.

4 comentaris:

Boira007 ha dit...

Què coi es pensen que són aquests de la comissió del Tocasons ?
Avui dilluns estavem amb les 3 criatures jugant a la zona de Can Costa quan de cop i volta es presenten un nombrós grup de persones amb un carruatge plè de canalla obrint pas. Es col·loquen a l'escenari i es disposen a ensejar la seva representació. Algú de l'organització fa fora als pares d'aquella mainada perquè diuen "sinó el dia de veritat no té gràcia". D'acord. Nosaltres, que som de fora, no serem a les festes i no sabiem d'aquesta novetat ens col·loquem en un racó de les escales que pugen a la torre d'aigua per no molestar i veure l'assaig.

Doncs ens vé una noieta que diu que és de la comissió i ens diu que hem de marxar. Diem que no estarem a la festa i així almenys veurem alguna cosa de què va... Diu que no hi podem ser. "però si és un espai públic, no acordonat, sense cap ordenança que indiqui que no s'hi pot estar. Si no hi serem per festa major !" Ens fan fora sense cap explicació ! Almenys ens haguessin escoltat o donat una raó mitjanament convincent per dir que no podiem ser-hi... Però aquella noieta no escoltava i només anava repetint: "aquí no podeu quedar-vos".

Qui collons es pensen que són ! No es poden vetar els espais publics i menys sense explicacions. Però és que el Tocasons és com la visita del Papa o què ? Seguretat nacional ? o és que ens pensem que es tracta d'un acte que va més enllà d'una mera representació teatral d'un poblet d'Osona ?

Mala educació, prepotència i intolerancia = Comissió de Festes - Tocasons

Anònim ha dit...

Sra Boira, ( es tant fàcil amagar-se sota un pseudònim ).

Jo era allà, els estic ajudant tots aquests dies i em sembla que aquest comentari no és del tot adient. Si que és cert que és un parc on tothom i pot passejar i ningú va privar de fer-ho a la zona alta de can Costa però el què va demanar el noi i la noia que van comunicar-ho a tota la gent, SEMPRE AMB RESPECTE, amb un si us plau i unes gràcies tal i com ha de ser, que si us podieu apartar, tal i com dieu vosaltres perquè fós el dia de la festa.

Entenc que no hi sigueu aquests dies, entenc que ho volguessiu veure, però crec que no es poden fer indiferències amb tota la gent que estava allà ja que si es demana que és retirin totes les persones, crec que no es pot deixar ningú indiferent.

Conec a tota la comissió d'en Toca-Sons i crec que la valoració que en fa vostè i amb tots els respectes no és la d'una persona. En cap hora es va dir amb mala educació, ningú va ser prepotent i l'intolerancia a on ? Gràcies a la Comissió d'en Toca-Sons, tenim una gran festa Major, son unes persones que s'ho preparen el màxim i crec que aquest escrit que ha fet vostè no es gaire adequat.

Felicitats a tota la comissió, seguiu endavant tal i com heu fet fins ara !

Visca en Toca - Sons i Visca Taradell !

--

Joan Puig

Boira007 ha dit...

Bon dia.

Li asseguro que indiferent no em va deixar. Fer diferències si que em molesta... i entenc que si aparten als pares de la canalla que actuava, bé. Però si nosaltres erem a part no hi havia pràcticament ningú més al parc ens podien haver donat una petita explicació del què deien que si ho veiem "no tindria gràcia". A mé el què no em va fer gràcia és que ens fessin fora sense més ni més. Algun si us plau si que va haver-hi però res més. Deien: Heu de marxar si us plau, no us podeu quedar aquí... La comissió us ho demana si us plau però aquí no us quedeu.

De conya !
I no es pensi que actuo des de l'anonimat. Quan es bloggeja es pot fer com anònim, firmar amb el nom o utilitzar un compte blogger de Google (que aquest és el meu cas).

I visca Taradell ! Que jo també en sóc fill.
Res més.

Anònim ha dit...

Bon dia. Malgrat que veig que aquests escrits ja fa dies que van ser escrits, els contesto ara, que és quant els he vist, perquè me sentit elogiat! Jo sóc en Santi Estragués, el noi que segons vostè, va fer fora als pares, i la "noieta" que permeti'm que em dona la sensació que la paraula està dita amb menyspreu, és la meva parella. Tots dos, com vostè molt bé a dit, som de l'organització del Toca-Sons Canalla. Recordo perfectament el moment que vostè descriu, on vam demanar a tots els pares que marxessin per no desvetllar la gràcia d'una cosa en que portem tant de temps treballant. Mesos i mesos de feina, i hores i hores traginant 140 nens i nenes per poder portar a terme una festa, que malgrat que per vostè sigui una mera representació teatral de poblet, per molts de nosaltres forma part de la nostre identitat i fins i tot de la nostre ilusió anual. De totes maneres, sempre educadament i amb això no ens vulgui enganyar, vam convidar a marxar la gent. Vostès deurien, jo no els recordo, estar assentats a les escales del diposit, i quasi bé juraria que veient-los amb la mainada deuriem pensar que eren uns pares i els vam convidar a marxar. Dubto que ni la meva parella ni jo els ho diguessim amb males formes, i els demano mil i una disculpes si traslladar-se de les escales, al parc de sobre (uns 10 metres aproximadament), va ser un problema molt gran. La intenció no era molestar a ningú i encara menys ofendre. Aquestes coses les fem tots per disfrutar i ho intentem fer el màxim vé que podem, nosaltres i tota la gent de Taradell que ens dona suport, ja sigui portan als seus nens, aguantant assaijos a altes hores de la matinada, carrers tallats, o simplement col·laborant amb allò que poden. Gràcies a tots els que ens deixeu fer-ho possible, la comprenssió que demostreu "alguns", és la millor col·laboració que ens podeu donar.

Fins una altre!

Santi Estragués (col·laborador de la festa d'en Toca-canalla)