dijous, 31 de maig del 2007

Opinió - Abstenció i Plataforma

Francesc Pena Carbo

Ja han passat 48 hores de les eleccions municipals i crec que a nivell general hem de lamentar la forta abstenció i el vot obtingut per plataformes no desitjades. Avui tothom ens preguntem el perquè d’aquesta situació. Permeteu-me fugir dels discursos fàcils que no van més enllà de donar les culpes o bé als polítics o bé als propis electors i plantejar-vos algunes reflexions a compartir:

El sistema electoral vigent: Segons el meu parer des de l’any 1978 s’ha produït una maduració dels electors, és a dir el nostre sistema democràtic s’ha fet gran i això ha passat quan ha desaparegut el paternalisme en els nostres polítics. Aquesta figura de pater del sistema, ens ha ajudat a fer la transició (sense qualificar el resultat d’aquest procés). Pels electors ens ha estat còmode i agradable el tenir figures com el President Pujol o com el Presidente González, els quals per damunt de tot han vetllat per la integritat del sistema. Això ja no es així i crec que els electors demanem majors quotes de responsabilitat. Per tant crec que ja és hora d’introduir el debat de la reforma del sistema electoral.

El discurs polític: Definitivament ens hem instal·lat en el discurs políticament correcte i per tant no som prou valents per dir les coses pel seu nom. Dos exemples dispars i sense relació: la immigració, ja és hora que diguem que qualsevol persona té drets i obligacions i que els drets només poden ser reclamats des de un estricte compliment de les obligacions, és clar i senzill, com que els discursos els maquillem tant sense voler-ho donem pas a personatges indesitjables. Un altre exemple: determinats àmbits del catalanisme o bé del independentisme han justificat de diverses maneres la presidència del M.H. Sr. Montilla repetint-nos fins al avorriment aquell discurs del catalanisme progressista. Mireu, segons el meu parer, en Montilla no pensa en Catalunya com a país, per tant és completament impossible de que ens defensi com a tal, és tant senzill que crec que haurien de canviar la justificació.

L’actitud dels polítics; per justificar-nos determinades decisions alguns polítics utilitzen un discurs que l’únic que fa és allunyar als electors de les urnes, ja que normalment es incomprensible per la majoria dels mortals. La solució és molt fàcil, ha de manar qui guanya, aquest postulat és clar i comprensiu per a tothom, es una regla universal. En canvi si mana el que més perd adulterem les regles del sistema, ja que realment el que canviem és la democràcia de sufragi universal per la representativa, i això no és lícit ja que el poder resideix en el poble i no en els seus representants. L’exemple més recent que tenim es Escòcia, han guanyat els nacionalistes per tant sols un escó i per tant no tenen ni de bon tros la majoria absoluta, però com que han guanyat, ells manen. Això passa en una de les democràcies més antigues del mon.

La democràcia representativa només ens porta al poder del funcionari i aquest per definició sempre tendeix a relaxar la participació fins a anul·lar-la. Sempre tendeix a pensar pels demés, a crear un sistema que s’alimenta de la seva pròpia satisfacció, negant sempre la major. En aquest sistema mai hi han problemes perquè senzillament no existeixen. En canvi, el sufragi universal és la política en majúscules, i hem de tenir una cosa clara: les solucions als nostres problemes passen pels polítics i no pels funcionaris.

Personalment, estic convençut que si aconseguim canviar el sistema, el discurs i l’actitud podrem vèncer aquest dos problemes.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Francesc,
En referencia al teu darrer comentari:
LES SOLUCIONS ALS NOSTRES PROBLEMES PASSEN PELS POLITCS I NO PELS FUNCIONARIS.
Soc TREBALLADOR DE LA FUNCIÓ PUBLICA desde l'any 1988, i havent treballat a les dues grans administracions de Catalunya: GENERALITAT DE CATALUNYA 1988-1994 i a la DIPUTACIÓ DE BARCELONA a partir de 1993 vull discrepar d'aquesta afirmació.
En tot els col·lectius hi ha gent per tot, inclús entre els polítics.
N´'he tractat basatants, alguns de molt vàlids i alguns de molt ineptes. A l'hora de pendre decisions es caguen a les calces, ,i deixen la decissó en mas dels seus subordinats: el funcionaris. Si la decissió es exitosa, se l'atribueixen, i si no qui se la carrega ? El funcionari.
Els polítics parlen de responsabilitat, però no l'assumeixen. ans al contrari, si no son vàlids per gestionar politicament una area de govern (sigui el que sigui) se´ls catapulta cap amunt, i au , a seguir amb la moma.
He treballat amb responsables polítics de quatre partits difernts. Molta ineptitut i mediocritat. Alguns d'ells, tot i gestionar PODER, no han treballat mai en cap empresa i no saben quina es la vida real. Han fet del seu càrrec de confiança la seva professió.
A més, moltes aress de poder estan minades per gent amb afinitat al partit corresponent, i per tant amb afinitat corresponent, i encara que un dia es produeixi un canvi politic a més gran nivell, aquests "funcionaris" sense oposicions moltes vegades, van fent la viu viu i emprenyant seguint consignes de partit.
Hi ha departaments i serveis de la Generalitat on s'hi pot trobar gran quantitat de gent d'un determinat color polític, i a més molts de la mateixa zonz geogràfica, casualitats de la vida , el mateix lloc de procedencia d'un Conseller que fa anys va passar per allà.
A la Diputació també passa, no creguis.
A més, en un pais on hem anat duplicant totes les administracions: Diputacions/Consells Comarcals, TNC/Teatre lliure, Publicacions de la Generalitat/ publicacions de les Diputacions...s´han creat nombrosos càrrecs politics als que NINGÚ hi vol renunciar.
L'any 79, tot hom volia desmantellar les diputacions, però un cop varen descobrir que representaven càrrecs i diners, tots les cobegen.
A més veient que per tombar al contrari tot s'hi val sense cap rubor ni vergonya, ens estirem els cabells quan hi ha una alta abstenció i ens lamentem de l'increment de vots cap a formacions politiques "no tradicionals".
A disposar.
Josep Miret

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb Tú, Josep, crec que he de canviar el terme "funcionari" per el terme "burocrta".
Demano que em disculpis.