dimarts, 22 de setembre del 2009

Taradell rep 348.500 € del FEDER per urbanitzar el nucli antic

Ajuntament

L'Ajuntament de Taradell ha rebut una subvenció del FEDER(Fons Europeus de Desenvolupament Regional) de 348.500€ per tal de tirar endavant la primera fase de l'urbanització del casc antic del municipi.

Aquest projecte es basa en la urbanització de la zona de la Plaça (del quiosc), una part del carrer de la Vila, la Plaça del Gili, la Plaça de Santa Llúcia i un tros del Sant Sebastià amb la idea de convertir tota aquesta zona en un tram de prioritat per vianants.

El FEDER són uns fons estructurals que provenen de la Unió Europea i que promouen la promoció econòmica dels municipis d'Europa. Aquest fons han sofert una retallada del 37% en aquest nou període (2008-2012) respecte de l’anterior quinquenni. Aquesta rebaixa ha fet canviar els objectius dels fons i si abans subvencionava infraestructures bàsiques (equipaments, abastament d’aigua, arranjament de carrers...etc) ara els diners de la subvenció han de suposar un impuls econòmic en el lloc on es destinen.

Tot i que el cost total de l'obra és de 1.263.142 €, la despesa elegible del projecte (o sia, aquella que realment compleix objectius FEDER) és de gairebé la meitat: 697.000,00 €, ja que la resta són infraestructures bàsiques que no poden ser subvencionables. La subvenció final és del 50% d’aquesta despesa elegible: 348.500 €. A banda del FEDER aquest projecte també ha estat subvencionat pel PUOSC amb una quantitat similar.

A Osona hi ha 7 municipis que han rebut subvencions del FEDER. Taradell és la tercera en l’import de subvenció rebuda, després de Vic i Manlleu. Per darrera hi ha Tona, Sant Pere de Torelló, Centelles, Sant Martí de Centelles.

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Taradell ha criticat que aquesta primera fase exclogui el principal eix comercial de Taradell, que és el Domènec Sert. Segons ERC el projecte hauria de resoldre i millorar en especial el principal tram urbà i comercial de Taradell.