dilluns, 9 d’agost de 2010

El dolmen de Gasala*

Espais de Taradell

Avui us volem parlar del Dolmen dels Sequers de Gasala. Aquesta sepultura o tomba col•lectiva, que deuria estar en ús entre el 2200 i el 1500 abans de crist, va ser descoberta l’any 1965 per el taradellenc Ramon Vall.

Tot seguit s’hi van fer unes excavacions que van servir per trobar-hi un esquelet força sencer, restes d’altres individus i restes de ceràmica que és van guardar al Museu Episcopal de Vic.

La tomba, que mesura 1,80 metres de llargada per 1 metre d’amplada, està composada per unes lloses laterals i una gran llosa al damunt que la cobreix. Actualment és troba en força bon estat de conservació gràcies als treballs de reconstrucció que hi va fer el Centre Excursionista de Taradell i que van finalitzar el 21 de març de 1981 (tal com indica la placa de la foto superior).

Si la voleu anar a veure la trobareu fent el sender de petit recorregut (PRC-42) que ressegueix el nostre poble. Si hi voleu anar de dret, el camí més ràpid és anant per la Plaça de l’Everest, d’allà surt un caminet que enllaça amb el PR i un cop hi hagueu enllaçat marxeu cap a l’esquerra i la trobareu a uns 200 metres. També podeu agafar el PR a dalt de tot de Goïtallops, al costat del Monument al Gos Caçador i baixar seguint el sender. La trobareu a mig cami i podeu sortir del sender per la Plaça de l’Everest o be seguir fins a Gasala i fins el Castell de Mont-rodon.
Bibliografia: Taradell, passat i present d'un terme i vila d'Osona de Mn. Antoni Pladevall.Si t'agrada aquest post, dona-li suport en aquest enllaç, Gràcies

* Post publicat per primera vegada el 18 d'octubre del 2007.

1 comentari:

Rosa ha dit...

És un goig poder llegir aquesta informació i refrescar la memòria històrica del nostre poble. Gràcies Toni i felicitats pel bloc!