dimecres, 11 d’agost de 2010

La Creu dels Miquelets*

Espais de Taradell

Fa temps que vaig anar a fotografiar la creu dels miquelets però en buscava alguna referència històrica i no la trobava documentada enlloc. Finalment Mn. Pladevall n’ha escrit 4 ratlles a la nova Guia del PR-C42.

Si aneu a la Masia del Pujol, just davant de l’alzina mil•lenària, hi veureu un turonet amb una creu al cap damunt. És la Creu dels miquelets que recorda el lloc on hi van ser morts i enterrats 99 miquelets.

El monument és un pedró de pedra de dos metres d’alçada coronat per una petita creu de ferro que porta la inscripció: “1822 Morts 99 MCs” que significa que l’any 1822 hi van morir 99 Miquelets.

Els Miquelets eren uns guerrers, voluntaris o mercenaris, que lluitaven a favor del govern liberal durant el Trienni Liberal (1820-1823). Els Miquelets eren enemics de la monarquia absolutista, al contrari de la majoria de la gent de l’època que majoritàriament n’era partidària. Segons sembla en aquesta zona hi va haver una gran batalla entre els dos bàndols que acabà amb la vida d’aquests 99 soldats.

Tot i així no tenim cap referència escrita d’aquest fet, només en queda el pedró i la llegenda popular.

CAMINS, La creu dels Miquelets (TVBagué)

Acompanyem aquest post amb un capitol de la serie "CAMINS" de TVBagué que parla de la Creu i que està penjat a la xarxa.


Si t'agrada aquest post, dona-li suport en aquest enllaç, Gràcies

* Post publicat per primera vegada el 30 d'abril juny del 2008

1 comentari:

Maria ha dit...

Gràcies per ensenyar-nos llocs amb història del nostre poble. L'altre dia passejant per La Serra em van explicar que alli fa anys s'hi van trobar restes de necròpolis, no van saber-me dir el lloc exacte, podrieu explicar-ho (en cas que sigui cert) i per quin cantó de La Serra? Moltes gràcies. Maria