dijous, 21 de febrer del 2008

Una carretera sense cap respecte

Cartes del Lector


Santi Prat Espelt
Taradell

Abans que res vull deixar ben clar que aquest text és solament responsabilitat meva. parteix d'una inquietud ben justificada i no respon a cap estratègia de cap tipus. Afegeixo que no pretenc, amb ell, perjudicar a les persones que m'envolten i estimen, és a dir, la meva família. Anem per feina, doncs.

En primer lloc salutacions a tothom. Sóc un taradellenc de cor que ja fa vuit anys que viu fora del poble. Malgrat aquesta distància he decidit seguir empadronat aquí i no al meu lloc de residència actual amb els desavantatges que això m'ha suposat. Amb això no cerco pas cap mena de reivindicació de res, ni molt menys cap heroïcitat, però si que vull destacar que per mi sempre han estat més importants les qüestions simbòliques i les conviccions que no pas els diners i per tal fi, malgrat veure que el creixement de la vila ha suposat la destrucció de racons del barri antic i de l'entorn de la població més que discutibles, sempre he volgut presumir del meu gentilici i de les meves arrels. Fins avui. I és entorn d'aquesta idea que vull escriure el següent text.

Sóc fill del mas Vivet, orgullós de les meves arrels pageses i la meva família viu allí des de fa més de set-cents anys, treballant les mateixes terres i mimant-les i cuidant-les amb tot el fervor. Com vostès saben, l'entorn del mas Vivet i tots els terrenys que s'estenen devers el seu sector nord i nord-est fins a Santa Eugènia i Vilalleons són uns dels paratges rurals més ben conservats del nostre terme municipal, amb nombroses masies de gran bellesa, boscos frondosos i molt antics, camps amplis i horitzons on sembla, encara avui, que el temps s'hi hagi aturat. Una significativa menció pels sectors de Can Clos, de la Casa Nova del Vivet i, en especial, de Llagostera, Panedes, la Serra i els Penya-Segats de Sala d'Heures, zones que encara avui no entenc com no han merescut la qualificació de reserves de la fauna salvatge.

Però molta de la gent que vivim en aquests llocs tenim un problema, i molt greu, per cert. Com vostès deuen saber, darrerament s'especula o ja no m'atreviria a dir-ho ben bé així, sobre la possibilitat de traçar una carretera que traspassaria com una espasa molts d'aquests terrenys sense respectar ni les antigues fites, ni els boscos, ni els camps, ni els fondals, ni els rierols, ni res de res de res. L'Ajuntament de Taradell, amb aquesta nova carretera, cerca, i haig de dir que puc entendre la seva postura, una més ràpida connexió amb l'eix transversal i, de passada, una major projecció del poble cap a fora. De passada, troba un pretext perfecte per a l'ampliació del polígon industrial del Vivet. Tot això ve amanit per la pressió dels empresaris a l'Ajuntament que l'alcalde matisa parlant de "augment de peticions".

No els vinc només a parlar de la por que em causa aquest projecte en el moment de saber que passarà a frec de les parets de casa meva, sinó de les quantitats de terrenys que s'hauran d'expropiar tan a la meva família com a d'altres que viuran la mateixa situació. Com vostès entendran, no vull que aquesta intervenció tiri endavant. I menys quan expropiar significa, literalment, robar.

Seguiré escrivint sobre aquest tema les pròximes setmanes i els asseguro que n'hi ha per sucar-hi pà o, si vostès volen, per cremar-hi cendres, i sempre amb tot el respecte i estima cap al meu poble, així com també al meu alcalde, que sé que no és responsable de l'ordre d'aquest traçat que ve de més amunt, o això m'agradaria pensar, almenys.

Quan es vol aconseguir coses s'ha d'actuar, així com també quan es vol defensar de quelcom. La meva arma és la paraula, i per tant la meva paraula seguirà al peu del canó.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut Santi, jo com tu soc taradellenca de tota la vida, i comparteixo els mateixos sentiments cap aquest poble i per tant et vull donar suport en les teves reinvidicacions.
Els de dalt, els que manen, i no sé quin grau d'implicació hi té l'ajuntament d'aquí Taradell, sembla que s'han venut l'enteniment tot en pro d'un futur glorios!!! Vinga a fer carreteres, poligons, urbanitzacions... el poble ha de creixa, el poble ha de evolucionar... pero cap on? hem de ser una copia de qualsevol poble del Vallès (em tot els meus respectes) que gràcies a l'especulació sense mida, han perdut tot els seus encants?
No veuen els que manen que Taradell poseix una riquesa natural amb els seus boscos, les seves masies...
Ja sé, ara diran: aquesta no vol evolucionar, es vol quedar a l'edad mitjana.
Pero clar, la gent que té diners, diners fets destruint el paisatge d'aquí, aquesta gent ja buscarà llocs "idilics" per anar-hi a viure o anar de vacances... i els que no... doncs que es fotin.
A veura com acaba aquesta carretera.

Anònim ha dit...

Santi jo també soc Taradellenc i tens tot el meu soport!!! (la unio fa la força) s'han d'organitzar coses al respecte!!!

Anònim ha dit...

Ahir a la tarda, els d'Esquerra van enviar un comunicat de premsa amb una vella petició. El text´és aquest:

"ESQUERRA DEMANA QUE NO S'APROVI EL POUM FINS QUE S'INFORMI ELS VEÏNS DE LA FUTURA CARRETERA QUE AFECTARÀ LA ZONA DEL VIVET

Segons la informació donada per l'alcalde Lluís Verdaguer a l'últim ple celebrat el passat 14 de febrer, hi ha sobre la taula el projecte de construcció d'una carretera que travessaria part del terme de Taradell, afectant al zona d'El Vivet. Segons les seves explicacions, la carretera passaria per l'actual Carrer Jaume I, i suposaria un impacte important per aquesta zona.

En el mateix ple l'equip de govern de CiU va explicar que, davant d'aquest fet, estava adaptant el POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) per preveure el pas d'aquesta carretera. Des d'Esquerra creiem que aquest pas és precipitat, doncs implicaria que l'Ajuntament de Taradell accepta el pas d'aquesta carretera, i treuria força al poble de Taradell per oposar-se al traçat proposat. Igualment, considerem poc transparent l'actuació de l'equip de govern, que no ha informat fins ara d'aquest tema tot i que feia mesos que sabia que aquesta carretera estava plantejada.

Per això, el Grup Municipal d'Esquerra a l'Ajuntament de Taradell demanarem a l'alcalde que no s'aprovi el POUM fins que no s'hagi informat als veïns afectats de tots els detalls d'aquesta nova carretera. Com ja hem defensat en ocasions anteriors, el POUM ha de ser un procés participatiu i obert, en què els veïns han de ser informats d'allò que els afecta, i on han de poder donar el seu punt de vista. Es tracta, doncs, de retardar l'aprovació del POUM per tal que els veïns sàpiguen en què els afectarà aquesta carretera i puguin, si volen, presentar les al·legacions que creguin oportunes, doncs no hi ha cap pressa que justifiqui l'aprovació immediata del POUM."

El follet de la son ha dit...

En primer lloc gràcies pels comentaris.
Pel que fa al darrer de tots ells, jo no estic parlant de retardar l'aprovació. Jo estic parlant de retirar el POUM, i penso que ERC hauria d'actuar en aquest sentit, i més quan tothom sap que aquesta carretera és tan poc necessària que només és còmode.
Respecte al primer comentari rebut, bona companya, ningú s'atrevirà a dir que estàs a l'Edat mitjana. I si ho diguéssin què? Millor viure sense carreteres d'asfalt, sense televisions, sense mòbils, sense... per què al cap i a la fi què? és que a l'edat mitjana trobaven a faltar relament totes aquestes coses? Que no sabem que el progrès respon, en bona part, a l'ambició humana? Que no sabem que estem destruïnt el passat i el món degut a les nostres presses?

Anònim ha dit...

A veure, són dues coses diferents. El POUM el que fa és regular la ordenació urbanística del poble. Tots els pobles, per llei, n'han de tenir un, per tant no es pot retirar. El què si es pot fer és redactar el POUM de tal manera que s'adapti al poble que volem. Per això volem que el POUM que s'acabi aprovant no inclogui la possibilitat de fer passar aquesta via. El POUM no és el problema, sinó una possible solució.

Estem totalment d'acord que Taradell té un paisatge rural que cal conservar, ho hem dit sempre. Per exemple, quan ens hem oposat a l'ampliació que preveia el POUM per al barri de Mont-rodon, que no comptava amb el vist-i-plau dels veïns. I ho tornem a dir ara. Cal doncs, que el procés de redacció del POUM sigui més obert, transparent i participatiu, i que això no es limiti a una exposició a Can Costa.

El follet de la son ha dit...

D'acord, admeto la meva confusió en els termes i la meva precipitació en el darrer comentari. Estic totalment d'acord amb vosaltres, així doncs, i em consta que l'alcalde està treballant, també, en aquest sentit.