dimarts, 31 de març del 2009

Comencen les obres de finalització de la ronda nord-oest

Noticies

Aquesta darrera setmana s’han iniciat els treballs de la tercera fase de la ronda de circumval•lació nord-oest de Taradell, que tancarà definitivament la connexió entre la B-520 (la que uneix Taradell amb Sta. Eugènia i Vic) i la BV-5306 (la que uneix Taradell amb la C-17) i que evitarà el pas pel centre urbà.

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat (DPTOP) és qui ha impulsat les obres que s'han adjudicat a l‘empresa Xavier Alsina, S.A., per un valor de 998.998,50 €.


Els treballs que es duran a terme són els següents:

1.- Construcció d'un tram d'uns 300 metres de ronda entre el final de la ja construïda i la carretera BV-5306. La via constarà d'una calçada de 7 metres, amb dos carrils de circulació, limitada per vorals de 0,50 metres, més un carril bici de 2 metres separat per una barrera de fusta de 0,5 metres d'amplada.

2.- Formació d'una rotonda, de 40 metres de diàmetre exterior, a l'encreuament final amb la carretera BV-5306. Estarà formada per una calçada anular de 8 metres, voral exterior d'1 metre i voral interior de 0,50 metres. El projecte inclou l'enllumenat de la rotonda, el tractament i estesa de terra vegetal i hidrosembra, així com la disposició d'un sistema de reg per degoteig.

3.- Construcció de dos ramals des de la nova rotonda. Un dels ramals connectarà la nova rotonda i la rotonda ja existent situada a l'altura d'una fàbrica i tindrà uns 75 metres de longitud. L'altre ramal substituirà un tram de la carretera BV-5306, en na longitud d'uns 135 metres.

dilluns, 30 de març del 2009

La majoria de lectors està en contra de l'aeroport

Enquesta

Enmig de la polemica de l'aeroport us vam proposar una enquesta sobre quina era la vostra opinió al respecte de la construcció d'aquesta infrastructura als plans de Mont-rodon.

L'enquesta es va tancar la setmana passada amb els següents resultats: un 65% dels lectors que han participat (108 persones) s'han mostrat en contra de l'aeroport, mentre que un 33% (51 persones) s'hi han mostrat a favor. A l'enquesta hi van particpar 164 persones, 5 de les quals (3%) van dir que no els hi importava el que hi fessin.

La paret cau a trossos

Cartes del Lector

Dolors Aguilar
Taradell


Voldria denunciar l'estat lamentable en que es troba el parc infantil de darrera el dispensari.

La paret de la tanca de la finca adjacent està caient a trossos amb els quals els nens aprofiten per jugar-hi. No hi ha dia que un o l'altre s'hi piqui els dits.

A més la pilota va a dins la finca, gairebé amb ruïnes, i els nens van darrera i molt em temo que si no s'hi posa remei, això no s'acabarà amb un simple picada de dits.

Us adjunto unes fotos.



divendres, 27 de març del 2009

A Etiòpia hi ha cuques de llum

Agenda

Amb aquest títol tant suggerent el taradellenc Gerard Roma presentarà aquest vespre la projecció de fotografies presses durant el seu viatge al país africà. En Gerard, juntament amb el Xevi Castejon, van fer ruta durant tres mesos per Etiòpia amb l’objectiu de buscar obrir-hi una ruta per la seva agència de viatges alternatius “xino-xano”.

El material fotogràfic d’aquest viatge pretén expressar la realitat del país i ja ha estat motiu d’una exposició feta aquest mes de març a Manlleu i que té previst de viatjar a Barcelona, Tarragona i passar més endavant per Taradell.

La projecció es farà a les 8 del vespre a la Biblioteca Antoni Pladevall.



Podeu trobar més informació sobre l'exposició que es va fer a Manlleu en aquesta noticia de ElTer.net. Si voleu podeu escoltar al Gerard Roma en aquest altre enllaç.

Dissabte, La Via Lactia

La companyia el "Cau de l'Unicorn" ens oferirà aquest dissabte a la tarda a Can Costa i Font la representació de l'espectacle infantil musical amb llum negre: “La via Làctia”.

L'obra començara a les 7 de la tarda i l'entrada serà gratuïta.

dijous, 26 de març del 2009

Nou número del butlletí municipal, aquesta vegada dedicat a l’economia local

Noticies

Fa un parell de setmanes, enmig de la polèmica de l’aeroport, va aparèixer un nou número del butlletí municipal de edita l’Ajuntament de Taradell.

Aquest tercer exemplar està dedicat a l’economia local i l’encapçala una editorial de la regidora d’hisenda, Imma Codony.

L’Imma parla de la crisis actual que afecta a tots els àmbits i recorda que les administracions locals també n’han quedat afectades degut a una disminució de l’activitat urbanística, un menor creixement dels padrons fiscals, un major cost de l’endeutament i un necessari increment de la despesa social.

La recepta que proposa l’ajuntament, a grans trets, és la de ser realistes amb les despeses i molt prudents amb els ingressos, sobretot amb els ingressos volàtils com les llicencies d’obres i les plusvàlues, amb l’objectiu d’aconseguir l’autofinançament.

En el butlletí hi ha tot un interessant article dedicat al pressupost municipal pel 2009 que puja gairebè uns quatre milions d'eurs i mostra el detall del mateix.

Pressupost ordinari any 2009


També trobem una interessant gràfica que reduint el pressupost a la mínima expressió pretén fe una anàlisi particular dels impostos per cada habitant de Taradell. Segons aquest estudi cada habitant de Taradell aporta (de mitjana) uns 23,51 euros en concepte de tributs, un 18.79 euros de dèficit dels serveis, un 4,22 euros en concepte de carrega financera i 50 cèntims per l’estalvi net.

Us mostrem la gràfica i la part de l'article que en fa referència en la següent imatge. (feu click al damunt per veure-la millor).


D'altra banda la revista també inclou interessants articles d'altres temàtiques que mirarem d'anar reproduint en aquest bloc.

dimecres, 25 de març del 2009

Avui club de lectura sobre "El silenci dels arbres"

Agenda

Avui a 2/4 de 8 del vespre a la Biblioteca es fa un nou club de lectura. La Tertúlia literària d'aquest mes sera sobre l'obra "El Silenci dels arbres" d'Eduard Márquez i anirà a càrrec de Pasqual Bernat.

El silenci dels arbres és una novel·la que ens explica com la bellesa pot sobreviure a la guerra, com ens situacions extremes les persones són capaces de produir el més abjecte però també el més noble. Amb l'estil sobri i el·líptic que caracteritza la seva obra, Eduard Márquez ha fet una lectura contemporània del mite d'Orfeu: una bella paràbola sobre el poder de la música i la força de l'amor.

Més Informació: Bloc de la Biblioteca

Enxampen un veí de Taradell anant a 194 km/h per la C-17

Noticies

ACN. Agents dels Mossos d'Esquadra de l'Àrea Regional de Trànsit han denunciat per la via penal un conductor que va ser interceptat pel radar circulant a 194 km/h per la C-17 on la velocitat màxima permesa és de 100 km/h.

L'incident va tenir lloc el passat 19 de març, a dos quarts menys dos minuts de dues, al punt quilomètric 65,2 de la carretera C-17, al terme municipal de Gurb (Osona). El vehicle interceptat pel radar mòbil dels Mossos va ser fotografiat a una velocitat de 194 km/h. L'infractor és M.C.C. de 22 anys.

El conductor infractor ha estat denunciat penalment, segons l’article 379 del Codi Penal, per un delicte contra la seguretat del trànsit per conduir a una velocitat superior als 80 km/h respecte a la velocitat màxima permesa a la via.

dimarts, 24 de març del 2009

Les Pinediques es presenta a un concurs de Podcast de Ràdio 4

Noticies

Els alumnes de 4t B del CEIP les Pinediques han presentat un treball al concurs “Sentits en dos minuts” del programa “L’altra ràdio” de Radio 4. El concurs està organitzat per la mateixa emissora, el Departament d’Educació i el portal d’internet Podcatalà.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és el de fomentar a les escoles la creació de peces d’àudio de dos minuts que comuniquin sensacions, emocions i sentiments relacionats amb els sentits. Es vol fomentar i difondre la creativitat i l’originalitat del llenguatge radiofònic, mitjançant les paraules, els sons, la música i el silenci. El tema a tractar en cada podcast ha de ser una paraula que tingui relació amb els sentits i el seu univers.

En el cas de les Pinediques la creació presentada versa sobre la confiança, concretament en el món de l'esport. A principis del mes de maig el jurat donarà a conèixer els guanyadors, mentrestant els treballs aniran sonant per antena.

Si voleu, podeu escoltar totes les creacions seleccionades al concurs en aquest enllaç.

Podeu trobar més informació en el magnífic bloc de le Pinediques (enllaç)

dilluns, 23 de març del 2009

Les escoles de Taradell s'emporten 7 Premis del Sambori-Òmnium

Noticies

Dissabte es van lliurar el Premis Sambori Òmnium de narrativa escolar i alumnes de les escoles de Taradell es van emportar tres primers premis, dos segons i dos tercers. En total es van donar 14 guardons que ara passaran a la final del Premi Sambori-Òmnium Catalunya que es lliurarà el dia 22 de maig a la Pedrera de Barcelona. El jurat osonenc del premi estava integrat pels membres d'Òmnium Osona Jaume Ortiz i Txevi Rovira, així com també el poeta Pep Riera.


Els guanyadors taradellencs van ser els següents: La Èlia Brussosa del CEIP les Pinediques va guanyar el primer premi de cicle mitjà de Primària amb l’obra “L’abecedari del Pompeu Fabra”; L’Eloi Pinyol del Col•legi Sant Genís i Santa Agnès es va emportar el primer premi del cicle superior de Primària amb “L’Element”; i la Marta Rius i la Cristina Marco de l'IES de Taradell van guanyar el primer premi del Primer cicle de secundaria amb ”La visita a Transilvània, les desaparicions misterioses”.

Els segons premis els van guanyar en Marc Fernandez de l’escola Sant Genis i Santa Agnès en la categoria de cicle mitjà de primària i el Lleir Pladevall del CEIP “Les Pinediques” en la categoria de cicle superior amb les obres “L’Avet del costat de l’escola “ i “Un bon ensurt “ respectivament. I finalment el tercer premi del cicle inicial de primària va anar per l’obra “Els Cavalls” d’Oihane Pujol de l’escola Sant Genis i Santa Agnès i el tercer del cicle superior de primària per l’obra “La classe de Natació” de la Cristina Vila de les Pinediques.

La relació total del premis i dels guanyadors va estar la següent: En el cicle inicial d'educació primària el primer premi ha estat per Pol Toll del col•legi Pare Coll de Vic. El segon premi ha estat per Paula Alonso del col•legi Pare Coll, i el tercer premi per Oihane Pujol del col•legi Sant Genís i Santa Agnès de Taradell.

En el cicle mitjà, el primer premi ha estat per Èlia Brussosa del col•legi Les Pinediques de Taradell, el segon premi per Marc Fernández del col•legi Sant Genís i Santa Agnès de Taradell i el tercer ha quedat desert. En el cicle superior, el primer premi ha estat per Eloi Pinyol del col•legi Sant Genís i Santa Agnès de Taradell, el segon per Lleir Pladevall de Les Pinediques i el tercer per Cristina Vila de les Pinediques.

En el primer cicle de secundària, ha guanyat el primer premi Marta Rius i Cristina Marco de l'IES de Taradell, mentre que el segon i tercer premi han quedat deserts. En el segon cicle de secundària el primer premi ha estat per Mariona Balart del col•legi Pare Coll, el segon premi per Laura Vilà també del Pare Coll i el tercer per Maria Pérez de l'Escorial.

Finalment, en l'apartat dirigit a alumnes de batxillerat i cicles formatius, el primer premi ha estat per Paul Sánchez de l'Escorial i el segon per Aina Amat també de l'Escorial. El tercer premi va quedar desert.

L’acte es va acabar amb un espectacle del pallasso Marcel Gros que va fer riere petits i grans.

Galeria de fotos d'Osona.com (aqui) o fent click damunt la foto

diumenge, 22 de març del 2009

Es detenen a Taradell membres d'una xarxa de narcotràfic i falsificació d'euros

Noticies

Segons informa el diari Avui (enllaç) en la noticia que us reproduim a sota, han detingut un total de 23 persones d'una xarxa de narcotràfic i falsificació d'euros a Osona, algunes de les quals habitaven a Taradell.

També en parla el diari el Publico (enllaç) i el 3cat24 (enllaç).

Diari Avui. Cau una xarxa de narcotràfic i falsificació d'euros a Osona

Agents dels Mossos d'Esquadra i del Cos Nacional de Policia (CNP) han desarticulat una xarxa de 23 persones d'origen marroquí que es dedicaven al tràfic de drogues i a la distribució de bitllets d'euros falsos, i operaven a les comarques del Bages i Osona. En el transcurs de l'operació, denominada Electra, els agents han decomissat uns 224 quilos de haixix, 3,5 quilos de cocaïna, dues pistoles de gran calibre i una gran quantitat de moneda tant de curs legal com falsificada.

La investigació va començar a mitjans de juliol de l'any passat per ordre d'un jutge de Vic arran de la detecció d'un augment significatiu de bitllets falsos de 20, 50 i 100 euros de gran qualitat, distribuïts a diferents municipis del Bages i d'Osona. Els membres de l'organització, d'entre 19 i 38 anys, distribuïen la moneda falsa per finançar operacions relacionades amb el tràfic d'haixix i cocaïna, i per això utilitzaven la figura dels passadors, persones que realitzaven múltiples compres als comerços.

L'organització estava perfectament estructurada i tenia cèl·lules o membres a Sant Boi de Llobregat, Vic, Manlleu, Taradell, Salt, la Vall d'en Bas, Calella de Mar, Pineda de Mar, Ripollet i Barcelona. D'aquí que els agents hagin hagut d'escorcollar un total de disset vivendes.

Es dóna el cas que una de les cèl·lules d'aquesta xarxa era molt violenta i s'encarregava de segrestar i extorsionar ciutadans originaris del Marroc i relacionats amb deutes per drogues. Els cervells de l'organització no tenien feines conegudes tot i tenir diverses propietats a Catalunya i el Marroc, així com vehicles de luxe i gran quantitat de diners. També disposaven d'embarcacions ràpides que utilitzaven per desembarcar davant les coses catalanes i balears l'haixix que portaven des del nord d'Àfrica.

En el cas d'un dels pisos de Sant Boi, la policia va localitzar un laboratori complet de tractament i finalització de cocaïna. Els agents hi van trobar balances de precisió, una premsa hidràulica, planxes per marcar la droga i gran quantitat de fenacetina, cafeïna i èter. L'operació es dóna per tancada.

divendres, 20 de març del 2009

Festa Primavera, Premis Sambori-Òmnium, Marcel Gros i Scalextric, actes del cap de setmana

Agenda



L'agenda d'aquest cap de setmana té el plat fort el dissabte amb el lliurament dels Premis Sambori-Òmnium de demarcació de l'Alt-Ter a les 6 de la tarda i la posterior actuació del conegudissim pallasso Marcel Gros a Can Costa i Font.

Festa de la primavera i Scalextric

Més tard, a les 11 de la nit, comença la Festa de la Primavera a les Carpes de Can Costa que cada any organitza Ràdio Taradell. Abans, a partir de les 4 de la tarda, aquells aficionats a l'Scalextric hauran tingut la seva tarda al Punt Jove de Taradell "El Puntal".

Avui, Imatges d'Uganda i Country

A banda, avui divendres a la Biblioteca es farà una projecció de imatges de “Uganda” de Xavier Blancafort i més tard, a les 10 de la nit, es farà un curs de country a Can Costa i Font organitzat per "Country Osona".

dijous, 19 de març del 2009

Arriba la Festa de Primavera de Ràdio Taradell

Agenda

La primera festa de l’any organitzada per Ràdio Taradell arribarà aquest dissabte, a partir de les 11 de la nit, i coincidirà amb el canvi d’estació i l’entrada de la primavera, que és aquest divendres al migdia.

La Festa començarà a les 11 de la nit i serà un autèntic festival de bona música, llum i color fins a la matinada. El preu de l'entrada és de 5 euros

En Miquel Vila plega

Noticies

Miquel Vila i Solà va anunciar ahir que es dona de baixa de militant del PSC i que ha presentat la seva dimissió com a Secretari d´Extensió Territorial de l´Agrupació de Vic i com a Secretari de Cultura de l´Executiva Comarcal d´Osona. Tanmateix també explica que ben aviat comunicarà al Sr. Arisa la seva renuncia a encapçalar la llista del PSC per l'alcaldia de Taradell a les properes eleccions municipals.

La renuncia de Miquel Vila es deu a la gestió que el PSC ha fet del tema de l'aeroport a Taradell. Ahir ja va escriure un article crític al seu bloc que avui hem reproduït en aquest bloc i avui al migdia ha enviat la següent nota al nostre bloc on confirmava la seva decisió.

Comentari de Miquel Vila

"Aquest matí, i a la seu del PSC de la comarca, he presentat la meva dimissió com a Secretari d´Extensió Territorial de l´Agrupació de Vic i com a Secretari de Cultura de l´Executiva Comarcal d´Osona. Així mateix m´he donat de baixa com a militant.

Demà al matí comunicaré al Sr. Miquel Arisa la meva renuncia a ser candidat a l´alcaldia de Taradell representant al PSC en les properes eleccions municipals.
Porto dos anys treballant políticament al poble i la meva tasca no quedarà pel camí, malmesa per persones que no estimen el nostre poble ni tenen en consideració a les persones.

Només és una nova etapa que començo amb il.lusió i estic segur que hi haurà qui valorarà el meu esforç i sobretot, la meva persona."

dimecres, 18 de març del 2009

Jornada de portes obertes a les escoles de Taradell

Agenda



Aquest cap de setmana les escoles de Taradell celebren la seva jornada de portes obertes per tal que els pares puguin anar a visitar les instal·lacions de la nova escola dels seus fills.

El dissabte és el torn de les Pinediques i a les 11 del mati comencen amb una xerrada informativa. Seguidament i fins a la una del migdia es podrà fer la visita als espais d'educació primaria i després fins a les dues es podran visitar les instalacions d'educació infantil.

L'escola Sant Genís i Santa Agnès obrirà les seves portes durant tot el diumenge al mati. Les inscripcions es podran fer del dia 23 de març al 3 d'abril.




El grup municipal del PSC de Taradell diu no a l'aeroport i critica a Miquel Arisa i al Consell Comarcal

Noticies

Miquel Vila, cap del grup municipal del PSC, ha escrit un dur article al seu bloc on es mostra profundament decebut per la conducta d´alguns membres del seu partit en la gestió de l'afer de l'aeroport corporatiu a Taradell.

Vila es queixa de la nul•la informació que va tenir de la proposta, de fet explica que se'n va assabentar per la premsa, i lamenta el greu perjudici electoral que pot tenir aquesta noticia a la seva futura candidatura. També critica "la poca delicadesa del President del Consell Comarcal en no informar-nos de res, i la pífia política en l´intent fracassat d’ubicar un aeroport a Taradell sense haver consultat a cap dels meus companys, per tal de conèixer la viabilitat de la proposta i la idiosincràsia dels pobladors de Taradell".

En Miquel també anuncia que el PSC de Taradell diu "NO a l'Aeroport" i conclou el seu article manifestant la seva decepció i preocupació en tot aquest afer "m´ha deixat decebut i molt preocupat".

Podeu llegir l'article sencer en aquest bloc (enllaç) o be directament al seu bloc (enllaç).

Aeroport de Taradell


Opinió

Miquel Vila i Solà
Grup municipal del PSC
Taradell


El Consell Comarcal presidit per en Miquel Arisa (PSC) i alcalde de Centelles, varen encarregar l´elaboració d´un estudi a un enginyer aeronàutic de Centelles i varen decidir que la única ubicació possible per tal de crear una pista d´aterratge per l´Aeroport Corporatiu de la Catalunya Central era una zona de valor paissatgístic i rural ubicat a Taradell, fent passar la pista pel mig de la masia on hi ha ubicat el Museu del Blat a la masia de Can Colomer.

Aquesta noticia va sorgir el dijous de fa quinze dies a la premsa, però segons sembla estava el.laborat des de feia un any. Com a candidat a l´alcaldia de Taradell pel PSC em vaig assabentar de la noticia per la premsa sense que cap membre del Consell Comarcal o del partit en el qual estic afil.liat se m´adrecés personalment per explicar-me el projecte.

Perquè no se´ns va comunicar als membres del grup local del PSC de Taradell sobre l´el.laboració de l´esmentat projecte?

Tampoc estava informat de cap roda de premsa, i la notícia ens va esclatar a tots damunt de la taula de casa mentre miràvem la televisió.
Perquè no se´ns va informar als membres del gup local del PSC de Taradell sobre la roda de premsa?

La conducta d´alguns membres del meu partit envers a aquest afer m´ha decebut profundament, donat que abans de presentar aquest projecte d´aeroport corporatiu en aquella zona determinada de Taradell, propera a un barri residencial com el de Mont-rodó i que afectava a nombroses masies de gran valor històric i cultural i també a zones de valor paissatgístic, crec que se´ns havia de consultar previàment donant-nos a aquelles persones que estàvem treballant com a grup local municipal del PSC la informació necessària.

A l´endemà que va aparèixer la notícia als diaris es va detectar que la població de Taradell es manifestava obertament en contra d´aquest projecte, ja que afectava a nombroses masies i a la tranquilitat de la zona residencial.

En una setmana es varen recollir 1300 signatures en contra (ara ja en són 4000), i en reunió celebrada al Centre Cultural de Can Costa i Font de Taradell es va desestimar per part de l´Ajuntament de Taradell la possibilitat de presentar una sol.licitud d´aeroport corporatiu per la comarca d´Osona.

El batlle de Taradell va sortir aplaudit en honor de multituds en una acte celebrat el dia 11 de març davant de sis-centes persones.

C.I.U. té majoria absoluta a Taradell i el desgast polític d´un si o d´un no a l´aeroport ha estat mínim, però al grup municipal del PSC a Taradell si que ens produïria un desgast electoral de dimensions considerables. Tot allò que ens ha costat avançar a través de la feina constant de dos anys d´assistència als plens, d´integració en associacions de diferents àmbits per tal d´implicar-nos en el teixit social, se´ns ho han carregat des del Consell Comarcal liderat pel Sr. Miquel Arisa. Si hàviem avançat cent metres, la incompetència política de tots els membres del Consell Comarcal al presentar un projecte de manera precipitada i donant pocs dies de poder de decisió per part de l´Ajuntament afectat, ens ha fet retrasar dos quilòmetres.

La sol.licitud d´un aeroport corporatiu en el cas de que la sol.licitud de l´aeroport comarcal s´hagués demanat per part de les poblacions de Vic, Manlleu o Centelles, per posar alguns exemples, hagués suposat un desgast polític important donada la previsible oposició de la població civil. Quan es va començar a parlar de poder demanar un aeroport corporatiu per la comarca d´Osona, es varen detectar, precisament a Centelles, les primeres manifestacions en contra per part de la població civil, principalment pel temor als sorolls.

Així que, la Sociovergència del Consell Comarcal varen presentar el projecte i "casualment" en una població, Taradell, on no es tenia representació a l´Ajuntament per part del PSC, i en el qual es donava la màgica "casualitat" de que C.I.U. tenia majoria absoluta.

Així, objectivament parlant, el desgast polític d´un partit i l´altre seria mínim, tant si fós un si com un no a l´aeroport corporatiu.

Sense dubte un maniobra política brillant per part dels dos partits, on el únics perjudicats de l´afer som els membres del grup local del PSC a Taradell.
A més a més, des del Consell Comarcal entenem que s´havien d´haver buscat altres ubicacions per realitzar un aeroport corporatiu i no exclusivament una, i s´hagués desviat l´atenció a altres poblacions.

Perquè no es varen buscar altres ubicacions possibles per l´aeroport corporatiu a la comarca d´Osona?

Amb els meus companys s´estava fent una feina feixuga però constant per tal de poder entrar almenys un regidor a l´Ajuntament de Taradell.

Volem manifestar que en les passades eleccions generals a Taradell es varen treure 799 vots, i dit increment del 25 % dels vots respecte de les anteriors eleccions generals fou per la feina evidentment de l´equip del President Zapatero però també que estàvem duent a terme les persones del grup municipal a Taradell, essent així que estavem il.lusionats a aconseguir uns bons resultats a les properes eleccions municipals.

Però havent vist la poca delicadesa del President del Consell Comarcal en no informar-nos de res, i la pifia política en l´intent fracassat d´ubicar un aeroport a Taradell sense haver consultat a cap dels meus companys, per tal de conèixer la viabilitat de la proposta i la idiosincràsia dels pobladors de Taradell, m´ha deixat decebut i molt preocupat.

Com a grup municipal del PSC, la nostra opinió era un No a l´Aeroport Corporatiu en la zona que es va plantejar plena de valors paissatgístics i culturals.

La falta de sensibilitat política i humana d´alguns dels polítics que ens representen fa que ens plantegem seriosament la continuació o no en un projecte polític al capdavant del PSC a Taradell, que en els propers dies resoldrem.

dimarts, 17 de març del 2009

Jaume Sañe presenta el seu darrer llibre “Conèixer els ocells"

Noticies

El taradellenc Jaume Sañé, considerat un dels principals experts en fauna autòctona de Catalunya, va presentar divendres passat a Vic el seu darrer llibre “Conèixer els ocells”.

L’acte va tenir lloc a les 8 del vespre a la llibreria Muntanya de Llibres i va anar a càrrec de Xavier Cortacans, responsable de la llibreria. En Jaume fa un repàs extens i complet dels ocells que es poden trobar al nostre país. De cada ocell se’n fa una completa fitxa amb una fotografia a color, una descripció de la seva morfologia, el seu hàbitat, diferents curiositats i un apartat amb les semblances amb altres espècies.

L’obra està editada per Cossetània i és el primer número de la nova col•lecció “Sèrie éssers vius”.

Els Tonis de Taradell participen en el rodatge de la sèrie televisiva Ull per Ull

Noticies

Els Tonis de Taradell van participar aquest cap de setmana en el rodatge d'una nova sèrie televisiva al Castell de Can Feu de Sabadell ambientada en la Catalunya de principis del XX.

L'associació taradellenca que ja havia participat amb d'altres sèries com "Serrallonga" o "La Masia de 1907" va deixar aquesta vegada dos carros d'escala, dos animals i d'altres complements per tal de poder ambientar la nova sèrie que porta per nom "Ull per Ull".

Ull per ull és una coproducció entre Televisió Espanyola, Televisió de Catalunya i la productora Rodar y Rodar que s'està rodant en català i que s'emetrà a TV3, previsiblement a finals d'aquest any, en dos capítols de noranta minuts. Més endavant es doblarà al castellà i es farà per Televisió Espanyola.

La història narra la vida d'un jove treballador d'una fàbrica tèxtil que veu com maten el seu germà després de dirigir una vaga dels treballadors. Tot seguit, aquest es farà militant anarquista amb l'objectiu de venjar la mort del seu germà, una ambició que només es veurà truncada en enamorar-se de la filla del patró de la fàbrica. D'aquesta manera, l'Enric Serra, tal i com es diu l'obrer, haurà de decidir si el més important per a ell és l'amor per la jove o l'odi contra el seu pare.

dilluns, 16 de març del 2009

El Pallaso Marcel Gros dissabte a Taradell en el lliurament dels Premis Sambori-Òmnium

Agenda

Dissabte a les 6 de la tarda es fa a Can Costa i Font el lliurament dels Premis Sambori-Òmnium (web) corresponents als guanyadors de la Demarcació de l'Alt Ter (Osona i Ripollés).

El Premi Sambori-Òmnium és un concurs de narrativa en català que s'organitza a nivell de les escoles dels Països Catalans. Tot i que aquesta és la tercera edició dels premis Sambori-Òmnium, és la primera vegada que es porta a terme a nivell de tot el territori de Catalunya, La Franja i la Catalunya Nord i que hi participen escoles d’Osona i el Ripollés.

Entre els participants hi ha forces alumnes de l'Escola Sant Genis i Santa Agnès, del CEIP Les Pinediques i de l'IES Taradell que dissabte sabran si són els guanyadors de la zona de l'Alt Ter (Osona i Ripollès) i per tant, si podran optar al premi al millor treball a nivell de tot Catalunya que es lliurarà el mes de juny. Els guanyadors a nivell de Catalunya també competiran a nivell de Països Catalans amb les millors redaccions del País Valencia i de les Illes.

El lliurament que serà conduït per el showman "Joan Petit", el clourà el conegudíssim pallaso Marcel Gros que farà una actuació per tots els assistents. Després hi haurà berenar per tota la mainada. El lliurament començarà a les 6 de la tarda a la sala gran de Can Costa i Font i l'entrada serà totalment gratuïta.

L'espectacle està organitzat per la Seu de l’Òmnium a Osona i conta amb la col•laboració del Departament d'Educació, la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament de Taradell.

Fragment de Vibracions de Marcel Gros

diumenge, 15 de març del 2009

Un fantasma sobrevola Mont-rodon


Opinió

Antoni Pladevall
Escriptor
Taradell



El Consell Comarcal d'Osona anuncia, a través d'una roda de premsa preparada amb antel•lació i sense que li tremoli la veu a ningú, que trien Taradell, en concret el veral agrícola de Mont-rodon, com a emplaçament per a la construcció del futur aeroport d'empresa que la Generalitat vol construir a la Catalunya interior. Seuen a la taula el president del Consell i alhora alcalde de Centelles, el senyor Miquel Arisa, l'enginyer responsable de l'estudi que, iniciat un any enrere, avala la idoneïtat de l'emplaçament, i els portaveus de la resta de formacions polítiques. Tenen els vasos i les ampolletes d'aigua de rigor al seu davant i semblen satisfets. Preguntat sobre la desaparició de les terres de cultiu que pot comportar una infraestructura d'aquesta magnitud, el president Arisa recorre a l'estadística freda: la pagesia representa, només, l'u per cent de la població activa.

Vint-i-quatre hores després, unes dues-cents persones de Taradell i de pobles del voltant com Tona i Malla assisteixen, amb els ànims més aviat encesos, a una xerrada informativa d'urgència que s'ha convocat a corre-cuita a Can Costa i Font per tal d'intercanviar impressions sobre una proposta tan sorprenent. L'ajuntament ha emès abans un comunicat de premsa avisant que un projecte de tal envergadura només pot tirar endavant amb un gran consens polític i social, però que tot just es compta amb dues setmanes per a posicionar-se a favor o en contra. Seuen a la taula improvisada, visiblement insatisfets, tres pagesos de tota la vida afectats en grau divers, l'Eudald Sentmartí de l'Hostal dels Frares, la Montse Lleopart del Colomer i en Lluís Muntal del Tei, i l'alcalde de Taradell, el senyor Lluís Verdaguer. No ha vagat de pensar ni en vasos ni en ampolletes d'aigua i, mentre els pagesos expressen el desconcert que senten d'encà que han conegut la notícia, l'alcalde Verdaguer insisteix que el poble de Taradell té la darrera paraula. La mestressa del Colomer, sabedora que l'estudi posa al centre de l'huracà el mas pairal de la seva propietat, que data del segle XII i alberga el famós Museu del Blat, destil•la, amb la veu trencada, però també amb l'orgull i la sinceritat de la gent que estima el lloc on viu, un desencant tan gran que esbotza les parets de la sala. El rebuig al projecte és unànime. La ràbia i el neguiteig dominen l'ambient.

Aquests dos moments, viscuts de manera tan diferent, mostren l'enorme esvoranc que s'obre massa sovint entre la classe política i la ciutadania. Dol adonar-se de com la prepotència i la barroeria corquen de soca-rel la imatge amable que sovint havíem associat als gestors de la cosa pública. Dol admetre la mediocritat i l'escassa categoria humana d'alguns polítics que ens governen immerescudament. El senyor Arisa ha estat prepotent quan ha menyspreat els nostres pagesos, alguns dels quals encara no poden agafar el son per culpa del fantasma tenebrós que ha agitat damunt de casa seva, i ha estat barroer presentant de cop i volta els resultats d'un estudi encarregat un any enrere sense haver-ne dit res abans a la ciutadania afectada.

El que tenim: alguns polítics perillosos que ens atropellen quan consideren molt beneficiosa per a la reactivació de l'economia la construcció d'un aeroport elitista que implica la pèrdua de sòl agrari de primera qualitat, la destrucció de masies de gran valor històric, l'arrasament d'un paisatge bellíssim i dosis molt altes de contaminació acústica, lumínica i medioambiental en general. Uns polítics que amenacen no només el món imprescindible de la pagesia sinó també la qualitat de vida de tota la comarca. Uns polítics que fan més por que pedra seca.

Crec de debò que un intent d'atemptat tan inqualificable no pot sinó frustrar-se, però sovint encara m'assalta la imatge porfidiosa d'una avioneta que sobrevola sorollosament el meu Mont-rodon estimat. Pilota l'aparell l'alcalde satisfet del poble veí de Centelles i, entre la seva reduïda tripulació, reconec la resta de polítics que l'acompanyaven el dia de la funesta roda de premsa. L'avioneta aterra perfectament, sense sobresalts inoportuns, a la meravellosa pista de l'aeroport d'empresa que ha sepultat per sempre, sota una llenca d'asfalt més negre que la sutja, més de dos quilòmetres de camps de conreu, masies antigues com el Colomer i el Tusell i múltiples marges, recs, boscos, terrers i xaragalls.

(* Article publicat a El 9 Nou a l'edició del 13-3-2009)

dissabte, 14 de març del 2009

De la por a l’èxit (passant per l’orgull)


Opinió

Lluís Prat Espelt
Taradell



Ha estat una setmana molt intensa aquesta última. Tones i tones d’asfalt en forma de voltor sobrevolaven la comarca amb la vista clavada al nostre poble, i el que respirava a l’ambient, a mida que passaven els dies i veient i sentint com la gent en parlava, m’oferia una sensació cada dia més de confiança. Perquè aquesta sensació tot i veient la que ens venia a sobre? Les administracions a Barcelona volien l’aeroport corporatiu, les de Vic també, amb l’ajuntament i l’Uvic inclosos i a sobre, l’únic espai “adequat” per ubicar-lo resulta que era aquí, a Taradell! Al primer moment em va semblar que no hi hauria res a fer. I vaig sentir por.

Però han anat passant els pocs dies i la por ha marxat. He de dir que no m’imaginava que hi hauria una mobilització tant ben portada i alhora tant encertada com la que he tingut la sort de viure, ha estat sorprenent. I jo diria que ha estat sorprenent per més gent també. La preocupació i l’interès pel projecte es notaven al carrer i això crec que ha fet que ens adonéssim tots de la importància del problema. Primer ens hem sentit orgullosos de nosaltres mateixos al veure que la nostra opinió era compartida, després hem estat valents i hem cregut amb que podíem i al final, hem aconseguit l’èxit de fer triomfar la nostra voluntat.

L’aeroport aquí no es farà, creiem que aquest era un projecte que beneficiava a pocs i que ens perjudicava a tots, i tot i que des de les capitals no deuen estar gaire contents, la resta de la comarca i del nostre país haurien de sentir-se orgullosos de la valentia i la unitat que hem demostrat la gent de Taradell juntament amb la de Malla, Seva, Tona i de molts altres indrets de la comarca. Penso que han d’estar molt orgullosos del respecte que hem demostrat per aquesta terra, perquè sabem que és única i també perquè al final, tots som catalans i tots sortim de casa algun dia. Jo me’n sento molt d’orgullós i m’hi sento gràcies als fets. Segurament, i com algunes persones han dit hem pres la decisió sense tenir coneixement de molts dels caràcters tècnics del projecte, però és que no ens calien! Em sembla que estem tots d’acord en que em de cuidar el nostre poble i protegir-lo amb totes les nostres forces.

Per últim vull dir que estic molt satisfet amb que el nostre Ajuntament hagi sabut actuar a la perfecció i també entendre i interpretar la nostra opinió, aquesta vegada si podem dir que els Taradellencs hem set sobirans del nostre propi patrimoni. I ja per acabar, donar-vos les gràcies a tots els que us heu cuidat de moure l’opinió popular, de donar la cara, de recollir firmes, d’estar atents en tot moment que no ens aixequessin la camisa i també de defensar els interessos d’un poble que ha demostrat tenir molt clar què vol per ara i també pel futur. Moltes gràcies a tots.

divendres, 13 de març del 2009

FORUM: Taradell diu no a l’aeroport


Forum

Conservant els comentaris que s'han produït a la noticia de "Taradell diu No a l'aeroport" d'aquest mati i amb la idea d'enriquir l'interessant debat que al llarg del dia d'avui s'hi ha anat produint en aquesta noticia, obrim aquest fòrum per concentrar totes les opinions del bloc en una sola noticia i fer-lo d'aquesta manera més amè.

Comença amb 8 interessants comentaris. Si hi vols participar ves a comentaris o fes click al damunt del títol i després ves a Publica un comentari. Digui la teva!

De quin progrés parlem?

Opinió

Josep Romeu
blocdejosepromeu.blogspot.com

Ahir, just a la mateixa hora que s’iniciava el partit de futbol del Barça, hi havia convocada una assemblea de veïns al Centre Cultural Costa i Font de Taradell, per parlar de la possibilitat que aquesta població presenti la seva candidatura per acollir l’aeroport corporatiu que, segons els plans de la Generalitat, s’ha de construir en alguna de les comarques centrals: Osona, el Bages o l’Anoia. Mala hora per a fer una assemblea veïnal, podia pensar algú. Però la sala, es va omplir de gom a gom, com només ho fa en les grans ocasions, i la veu era unànime a l’hora de rebutjar el projecte: des dels dos grups municipals que integren el Consistori, CiU i ERC, a les associacions cíviques i culturals del poble, organitzacions agràries, i per suposat els veïns afectats.

Ja se sap que sempre que es planteja la construcció d’un equipament públic genera un refús immediat per part dels directament afectats, i dels qui n’esdevindrien forçats veïns. Els beneficis per a la població, i en general per a la comarca d’Osona, serien molt inferiors als inconvenients i als perjudicis. Però l’entusiasme expressat en el moment en què l’alcalde de Taradell va anunciar que el poble no presentaria la seva candidatura, tot i que el seu partit ha estat un dels impulsors de la proposta, es limita a l’alleujament de saber que no es farà prop de casa. A un altre lloc, ja es trauran les castanyes del foc.

Quan des de qualsevol indret del país parlem de la necessitat de disposar d’un gran aeroport internacional, a Barcelona, sabent que això implica l’ampliació de les seves instal·lacions, no es té massa en consideració que allà també s’han hagut d’ocupar terres de conreu i zones protegides, s’incrementa el risc de sorolls i molèsties per als veïns, i en definitiva s’ha agreujat l’impacte ambiental de la zona. Enfront de la legítima defensa dels interessos particulars hi ha l’interès general del país; i el país necessita, sovint, infraestructures i equipaments que tenen els seus efectes negatius per a la zona on s’ubiquen.

Altra cosa seria qüestionar-se el model de creixement, el concepte de progrés i en definitiva el model de país. I això, malauradament, no ho fa ningú. En els darrers anys, i al marge dels canvis de Govern, s’ha mantingut una constant depredació del territori amb una aposta clara pel creixement desaforat, i sobretot per un sistema tan insostenible que necessita créixer constantment per a no fer fallida.

Els veïns de Taradell, i jo també per suposat, van dir no a la proposta de l’aeroport Corporatiu, com algunes altres poblacions també han dit no als ARE proposats pel Govern de la Generalitat; però la política segueix essent la mateixa, sense massa matisos entre Govern i oposició. El que no es pugui fer a Taradell o a Osona, ja s’encolomarà a un altre poble o a una altra comarca on no hi hagi la mateixa capacitat de reacció. Serà, probablement, la mateixa agressió al territori, la mateixa desconsideració envers els veïns afectats, la mateixa concepció del creixement pel creixement, però ja serà més lluny de casa.

Enllaç al bloc

dijous, 12 de març del 2009

Comunicat del Consell Comarcal d'Osona

Noticies

Era el mes de març de 2008, ara fa un any, quan l’equip de govern del Consell Comarcal vam decidir redactar unes al·legacions a l'aleshores avantprojecte del Pla d'Aeroports de Catalunya, en el sentit de considerar la possibilitat que Osona pogués optar a disposar d’un aeroport corporatiu i d'una xarxa d’Heliports.

Així ho vam presentar al Consell d’Alcaldes d'aquell mes i, posteriorment, al Ple comarcal. La brevetat dels terminis de presentació va motivar alguna precisió de l'oposició sobre si el mètode de presentació havia estat el més idoni, però en cap cas, en un i altre Ple, ningú va oposar-se al contingut, que tots havien pogut estudiar. El Pla, aprovat el passat gener, recull aquelles al·legacions, i estima observacions fetes des del Consell Comarcal.

El nostre interès en presentar les al·legacions era manifestar la nostra voluntat de posicionar-nos davant les infraestructures de país, que enteníem que podien ser d’alta importància per al futur de la competitivitat econòmica de la comarca i el benestar dels seus habitants, temes que formen part de les obligacions del Consell, com d'altres que, colze a colze amb els ajuntaments, també duem a terme: el Pla de Purins, el Pla de Camins o el Pla de Gestió de Residus, el Pla Comarcal de l'Habitatge, en serien uns bons exemples.

Si concretem les al·legacions presentades, a més de reclamar que es contemplés la creació d’una xarxa d’heliports a diversos punts d’interès (serveis sanitaris, prevenció d’incendis, etc), es demanava la realització d’un estudi de viabilitat sobre l’oportunitat d’acollir el futur aeroport corporatiu que es plantejava la Generalitat, de característiques úniques a tot Catalunya, per a Osona, ja que, prèvia a qualsevol presa de decisió, cal veure i estudiar la viabilitat tècnica, territorial i d’oportunitat de qualsevol infraestructura, com també l’impacte que pot arribar a produir a la comarca. No realitzar els estudis podria haver estat considerat una deixadesa en el compliment de les nostres obligacions, entre les quals considerem cabdal procurar dotar d’eines als municipis osonencs per al seu desenvolupament econòmic i social.

Seguint, doncs, aquest criteri i el procediment que la pròpia Generalitat estableix, vam procedir a encarregar l'estudi previ. Les conclusions provisionals van indicar que, descartades altres alternatives, era possible fer-lo al municipi de Taradell, i per això vam facilitar al seu alcalde tota la documentació, i ens vam posar a la seva disposició per col·laborar-hi, si ho creia convenient, en els processos que s’obrien en aquell moment.

Val a dir que l’alcalde ha valorat la proposta realitzada, actuant amb responsabilitat davant el projecte i d'acord amb l’opinió dels seus ciutadans, i la conclusió a la que ha arribat després de diverses convocatòries amb veïns del municipi i alcaldes dels municipis de l’entorn ha estat la de desestimar la proposta amb raons fonamentades sobre la situació econòmica i de futur del municipi, així com la protecció patrimonial i paisatgística del seu entorn.

Des del Consell Comarcal acceptem, respectem i fem nostra, com no podia ser d'altra manera, la decisió presa des de l'absoluta legitimitat democràtica i fent ús de la seva autonomia.

Des d'aquí volem agrair, a més, l’actitud positiva en tot moment de l'alcalde i l'ajuntament de Taradell, així com les aportacions de tota mena que s'han fet públiques aquests dies amb esperit constructiu, siguin favorables o no a la idea. Entenem que totes elles han tingut present, com nosaltres hem tingut i seguirem tenint, el bé de la comarca, dels seus pobles, de la seva terra i de la seva gent.

Discurs final de l'alcalde

Noticies

Estem al davant d’una possible bona oportunitat econòmica per la comarca d’Osona, no soc capaç de quantificar-la, però és així.

Estem al davant d’una gran oportunitat econòmica per Taradell, segur, aquesta sí que la puc quantificar,però parlo només en termes econòmics.
Segurament es crearien llocs de treball en uns moments en què l’economia comarcal està tocada.

Segurament estem parlant d’una oportunitat turística i comercial per la comarca.
Segurament la Universitat de Vic podria oferir formació aeronàutica amb tot el que això comporta.

Segurament la comarca d’Osona i Taradell s’omplirien de gom a gom en les competicions esportives de Montmeló i en els congressos de la Fira de Barcelona.
Segurament Taradell tardarà molts anys en optar a una oportunitat única com aquesta.
Vull pensar que l’economia comarcal se’n pot sortit de la situació econòmica independentment dels 400 llocs de treball que es parla que podrien dependre de l’aeroport. Segur que es poden crear alternatives, només 10 o 12 mitjanes empreses poden cobrir aquests llocs de treball.

Vull pensar que la Universitat de Vic té noves i bones estratègies que no depenen d’un possible aeroport a Osona.

Vull pensar que Taradell també és pot seguir omplint i coneixent per la Festa dels Tonis, per la Festa d’en Toca-sons i per tot allò que som capaços d’oferir del nostre patrimoni: El Castell d’en Boix, La Font Gran, els nostres boscos, els plans de Mont-rodon...

Vull pensar i penso que no és bo per a l’economia d’un poble dependre d’uns ingressos majoritaris provinents d’una sola activitat. A la comarca en tenim exemples. Els ingressos que suposaria l’opció de l’aeroport de ben segur ens farien tenir una situació econòmica molt favorable. Però Taradell a dia d’avui és un poble sanejat, no som rics, però no devem res a ningú, hem passat i podríem seguir passant sense els impostos d’un aeroport. És llaminer, sí, sens dubte. Quin governant no li agradaria congelar els impostos durant uns quants anys i fer un munt d’equipaments que pagaria l’infraestructura. Però, i si l’aeroport no funciona, serem capaços de mantenir un nivell que no pertoca?

Si hem d’escollir què volem ser quan serem grans, potser pocs de nosaltres volem ser com el Vallès, potser alguns de nosaltres volem ser com el Ripollès, però crec que tots volem ser Osona, per allò bo i per allò dolent.

Aquests dies s’ha parlat de l’impacte econòmic i ambiental com a factors a tenir en compte, jo sincerament crec que ens en descuidàvem un de tan important com els dos esmentats. Em refereixo a la història i la cultura que porta implícita. Els estudis tècnics han resolt que l’única ubicació possible a Osona fos als plans que envolten la casa del Colomer i altres masies històriques de Taradell. Algú creu que podem obviar més de 800 anys de la nostra història, en una reflexió d’unes setmanes?
No vull fer una reflexió només en un sentit, crec que heu de saber que el mateix dia que se’ns informava de la possibilitat d’ubicar l’aeroport d’Osona a Taradell, aquell mateix matí només unes hores abans, vaig rebre un matrimoni juntament amb l’Assistent Social de l’Ajuntament, que després de parlar uns minuts, el pare es va ensorrar enmig de llàgrimes perquè no sabia com alimentar les 5 boques que hi ha a casa seva amb uns ingressos de 300 € mensuals. Us asseguro que en aquell moment els grans paratges de Taradell i les passejades en bicicleta passen a segon terme.

Segurament els veïns i ciutadans més contraris al projecte voldríeu un no immediat. Us asseguro que a l’altre banda hi ha gent que espera un sí immediat. La nostra postura passava per creure que havíem de donar l’oportunitat a que tothom manifestés lliurement la seva opinió. Crec sincerament que la nostra obligació passa per escoltar i atendre d’igual manera a aquells que veuen una oportunitat i una solució als seus problemes com als qui els els acaben d’anunciar que és possible construir un aeroport sobre les seves terres.

Als veïns afectats demanar-vos disculpes pels dies d’angoixa que esteu passant. De tot cor desitjo que l’actitud de la resta de veïns de Taradell us els recompensi, si no ho ha fet ja amb una mobilització sense precedents.

La meva opinió personal és que tan de bo Taradell pogués ubicar un aeroport al seu terme, però hauria de ser sota unes condicions concretes, hauríem de disposar de plans extensos, dolents per l’agricultura, sense veïns i sense patrimoni històric. A banda d’aquestes característiques que no tenim, jo personalment hauria agraït que es pensés en ubicar un aeroport a Taradell quan haguéssim tingut una idea clara de comarca, unes infraestructures com la ferroviària a l’alçada que ens mereixem. En aquestes condicions se’n podria parlar.

Ja en la reunió del divendres vaig manifestar una certa tranquil·litat donat que en aquest cas Taradell podria decidir el seu futur, i en cas de decidir tirar endavant el projecte com voldria la infraestructura. Que actes com el d’avui serveixin
d’exemple quan alguna administració superior ens vulgui imposar qualsevol infraestructura sense el nostre vist-i-plau, sense la nostra opinió, em refereixo a la MAT, en que ens conformàvem podent decidir el traçat i a una reserva de carretera que recentment hem patit. Tan de bo, si algun dia es tira endavant amb aquesta carretera la resposta popular sigui tan contundent com avui, perquè els boscos de Panedes, La Serra, Llagostera es mereixen el mateix respecte que els plans de Mont-rodon. Perquè malmetre territori sense ni tan sols escurçar distàncies encara té menys sentit que un aeroport.

Demà podrem dir que Taradell ha sigut capaç de decidir el seu futur i el dels pobles veïns, sense incidents, sense enfrontaments i sense fractura social. Desitjo que demà Taradell segueixi tenint el mateix respecte que ja té a la comarca d’Osona, desitjo que els pobles veïns recordin que Taradell ha tingut molt en compte la seva opinió i que per davant dels interessos econòmics i si em permeteu egoistes hem prioritzat l’opinió de la gent. Jo per la meva part dir-vos que avui estic encara més orgullós del nostre poble que ahir i que Taradell NO es presentarà a la possibilitat de tenir l’aeroport corporatiu d’Osona.

Per els qui encara creguin en el SÍ a l’aeroport, els convido a que vagin al Mas El Colomer, s’orientin en direcció al turó de l’Església de Malla, mirin un quilòmetre endavant, es girin, mirin un quilòmetre enrere, i llavors en tornem a parlar.
Lluís Verdaguer Vivet
Alcalde de Taradell

Taradell diu no a l'aeroport

Noticies

Més de 600 persones es van aplegar ahir al vespre a Can Costa i Font per debatre sobre la proposta de construcció d’un aeroport als plans de Mont-rodon.

Després d’escoltar a Jordi Sala, enginyer encarregat de l’estudi, a Eudald Sanmarti , portaveu dels veïns afectats i a Lluís Muntal representant d’Unió de Pagesos, l’alcalde Lluís Verdaguer que presidia tot sol la reunió, va donar el torn de paraules al públic, la majoria de fora de Taradell, que majoritàriament es va mostrar en contra de la proposta.

Finalment l’alcalde va llegir un text en el qual manifestava l’oposició de l’Ajuntament de Taradell a la proposta del Consell Comarcal de demanar la construcció d’un aeroport.



Més informació

El 9 Nou. Taradell no es presentarà al concurs per acollir l'aeroport corporatiu

ElTer.net. L'alcalde de Taradell diu no a l'aeroport

Osona.com. Taradell renuncia a l'aeroport de jets privats i Osona no presentarà candidatura

Avui debat a El 9 TV

EL 9 TV dedicarà el programa ´´L'aigua clara´´ d'aquest dijous (22.00) a fer una taula rodona sobre l'aeroport de Taradell i el model econòmic i de creixement d'Osona. Al programa presentat per Josep Comajoan hi participaran Lluís Verdaguer (alcalde de Taradell), Miquel Arisa (president del Consell Comarcal d'Osona), Oriol Guixà (delegat a Osona de la Cambra de Comerç) i Jesús Soler (president del Grup de Defensa del Ter).

dimecres, 11 de març del 2009

L'aeroport. Punt final

Opinió

Xavier Bardolet
Regidor de Sant Pere de Torelló

xevibardolet.blogspot.com

Diria que en una escala de 0 a 1.000 respecte a l'inflament que ha suscitat el tema de l'aeroport els últims quatre dies, divendres passat devíem arribar a 1.000 i avui devem estar a 12. Veient la reacció -reaccions- que ha generat la proposta del Consell Comarcal per situar a Taradell aquest famós aeroport, costaria d'entendre que hi hagi alguna escletxa per tirar-lo endavant.

Però més enllà del debat estrictament social del tema, que és molt important, n'hi ha un que m'afecta com a conseller comarcal, que és el polític. I en aquest cas la sensació de vergonya aliena i fins i tot pròpia és total.

Em pensava que seria difícil superar el despropòsit de la primera polèmica respecte a l'aeroport amb un despropòsit encara superior, però el govern comarcal ho ha aconseguit. És tristíssim trobar-te amb alcaldes i regidors que són (o han estat dins d'aquest mateix mandat) consellers comarcals de govern que surten en tromba contra un aeroport a proposta d'un president comarcal amb qui (representa que) comparteixen govern, criteris, objectius i programa polític comarcal. I la realitat, que he pogut constatar en primera persona, és que ni tan sols tenien ni la més remota idea de què estava gestant el president comarcal a esquena seva.

Vaig trobar surrealista, a la comissió permanent del ple de la setmana passada, que a una pregunta del nostre grup se'ns contestés que, en efecte, l'Ajuntament de Taradell no havia tingut comunicació oficial que era l'escollit fins al dia abans de fer-se públic l'anunci. I amb la mateixa diligència que es feia l'anunci s'abocava tota la pressió social, mediàtica i política sobre un Ajuntament amb el discurs que "ara això ja no és problema nostre".

La història d'aquest aeroport és senzillíssima. Miquel Arisa, alcalde de Centelles i president comarcal, el volia per Centelles i va treballar per a aquesta idea. Poc li interessava aleshores encarregar un estudi per veure si era més viable a Sant Hipòlit i convertir-lo en el primer aeroport del món amb pista circular. Va encarregar un estudi a un enginyer aeronàutic que deu ser boníssim però que, curiosament, és de Centelles. Va inventar-se, sí, inventar-se, un consens que no tenia del Consell Comarcal per reforçar unes al·legacions per defensar el seu aeroport, i l'oposició el vam deixar al descobert primer a la permanent del maig de 2008 ("no s'han fet al·legacions per l'aeroport corporatiu", se'ns va dir des del govern en absència del president), i després al ple del mes de juny, quan va haver d'admetre que les al·legacions s'havien enviat sense parlar-ne amb ningú i es va referir a una resolució de presidència que tampoc existia i que va haver d'aprovar al cap de mig any amb data de febrer.

Fa poques setmanes, des de l'Ajuntament de Vic s'aprova una moció de suport a l'aeroport i el regidor Jaume Puig, que és vicepresident tercer del Consell Comarcal, surt amb un discurs triomfalista donant a entendre que Osona ja ho té guanyat i que la seva serà la millor proposta, més o menys com el president del Madrid parlant del Liverpool el dia abans del 0 a 1 al Bernabéu.

Resulta que, malgrat això, la setmana passada encara se'ns diu, a la permanent del Consell Comarcal, que fa només dos dies que han arribat els últims informes -AENA i Exèrcit- que donen aire a la possibilitat de plantejar candidatura amb l'alternativa de Taradell, i que fa només 15 dies no semblava que hi hagués cap opció amb garanties.

Llavors s'anuncia que, d'entre cinc propostes, la de Taradell és la millor i que aquesta és la proposta que fa el Consell. I la resposta de Taradell no pot ser altra: "Ah, sí?".

I qui ho havia demanat això? Qui ha encarregat aquest estudi? Qui el pagarà? Quant ha costat? Per aconseguir exactament què? En parla, el Pla d'Acció Comarcal, editat fins i tot com a llibre, de l'aeroport corporatiu i del front comú de la comarca per aconseguir-lo?

Des del meu punt de vista, per l'únic que haurà servit tot això és només per aconseguir una mica més de descrèdit en qui ja el tenia en qüestió des de fa moltes setmanes. I per haver sembrat l'alarma i el mal rotllo entre molta gent, sense cap necessitat de fer-ho.

L'alcalde de Taradell té l'oportunitat de sortir-ne reforçat si ho sap administrar tot plegat una mica millor del que ho ha fet el Consell Comarcal. Tampoc és tan difícil, d'altra banda. I el que em fa por és que fins i tot el president comarcal s'acabi posant la medalla per dir que "ja vam dir que sense consens no hi hauria aeroport, i com que és el que la gent ens demana, escoltarem el poble i no farem l'aeroport. Som collonuts".

Bàsicament cínics, són. Que és molt diferent.

Moció de rebuig a l'aeroport de l'Ajuntament de Tona

Noticies

Us adjuntem la moció de rebuig a la proposta de l’aeroport corporatiu de Taradell que es va aprovar a l'Ajuntament de Tona per unanimitat en la sessió extraordinària del ple de dilluns, 9 de març de 2009.

(feu doble-click damunt la imatge per veure-ho millor)


Avui reunió informativa sobre l’aeroport

Noticies

L’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, ha fet públic un BAN en el qual convoca a tota la població de Taradell aquest vespre a 2/4 de 9 a Can Costa i Font per informar sobre l’aeroport i poder escoltar la opinió dels veïns.

A la reunió, segons informa osona.com, hi participarà Jordi Sala, l'enginyer aeronàutic que ha realitzat l'estudi del Consell Comarcal sobre les possibles ubicacions de l'equipament (noticia). La reunió es produeix després que l’ajuntament de Tona hagi fet un ple d’urgència per oposar-se a la construcció de l’aeroport, igualment com ja va fer la setmana passada l’ajuntament de Malla. El que s'hi han posicionat a favor són la delegació d'Osona de la Cambra de Comerç a través del seu president Oriol Guixà segons informa ElTer.Net (noticia).

Donada la importància de l’acte, aquest serà retransmès en directe per Ràdio Taradell al 106.7 de la FM o be a través de www.radiotaradell.net. La programació serà dins del programa “Rebel•lió a les ones” que després organitzarà una tertúlia sobre el tema. També demà al vespre, El 9TV dedicarà la seva tertúlia “L’Aigua Clara” que condueix en Josep Comajoan a parlar del tema.

El BAN



En Lluís Verdaguer Vivet , Alcalde President de l'Ajuntament de Taradell, FA SABER:

Que en la notícia feta pública per part del Consell Comarcal d'Osona el passat dijous 5 de març i arran d'un estudi encarregat pel mateix Consell, es proposava el terme municipal de Taradell com a l'indret més propens a la instal•lació d'un aeroport de tipus corporatiu dins del territori comarcal.

Vist que l'emplaçament de l'esmentat indret estaria situat en la zona propera al Mas el Colomer i el seu entorn.

Vist que la darrera decisió de presentar-se al concurs obert per la Generalitat de Catalunya i publicat al DOGC número 5326 de 25 de febrer de 2009 la tindrà l'Ajuntament de Taradell.

Vist que la voluntat de l'Ajuntament és informar a la població de Taradell de les característiques tècniques i mediambientals de la proposta, abans de prendre una determinació.

És per aquest motiu se us convoca el proper dimecres dia 11 de març al Centre Cultural Costa i Font de Taradell a partir de les 20:30 hores per informar-vos i poder copsar la vostra opinió al respecte.

El que faig públic per al coneixement general de la població del municipi de Taradell.

Taradell, a 9 de març de 2009

L'Alcalde,

Lluís Verdaguer Vivet

dimarts, 10 de març del 2009

L’aeroport corporatiu de Taradell és necessari per l’economia d’Osona?

Opinió

Lluís Mauri
Taradell
www.lluisdetaradell.net

Ja de sortida, haig de dir que la meva única relació amb el món dels avions i els seus efectes és l'intens dolor damunt l'ull esquerra que porto des del descens cap al Prat de l'avió de Clickair que em va tornar d'un cap de setmana històric a Brussel·les ahir al vespre.

Fet aquest apunt i retornat a Taradell, em trobo en la necessitat de reflexionar sobre l'aeroport corporatiu a la comarca d'Osona. Un aeroport, l'objectiu del qual, és descongestionar, segons les informacions que hom pot llegir a la premsa, de vols privats i jets corporatius l'aeroport del Prat. Aprofito per recomanar el seguiment que en Toni Reig fa de la informació als mitjans a través del seu Taradell.com.

Amb l'objectiu suara esmentat, la primera reflexió que em faig és si Osona s'està convertint en el nou camp de Tarragona de la Catalunya Interior.

És a dir, que sí, tal i com va passar amb el camp de Tarragona en temps de petroquímiques i nuclears, ara toca que Barcelona dissenyi el futur econòmic d'Osona. Primer, amb un traçat d'alta tensió que asseguri l'abastament energètic, segons diuen, de la sobrepoblada costa gironina i d'un tren d'alta velocitat que, a Osona, no el veurem ni en pintura. I ara, amb un aeroport que, independentment de la seva ubicació, difícilment pot resoldre els problemes estructurals de l'economia d'aquesta comarca.

En temps de crisi és molt senzill argumentar que l'aeroport ajudarà a pujar el Producte Interior Brut (PIB) o que generarà un tou de llocs de treball directes i indirectes. De fet, és l'argument més populista que hom pot trobar i, perdoneu la punxada que aquestes paraules amaguen, però crec que l'argument demostra un baix nivell dialèctic per part de qui l'utilitza. Deixem-nos, però, d'ironies i entrem en economies.

Del Producte Interior Brut (PIB) cal dir, de manera molt resumida, que és un indicador estadístic que s'utilitza per comparar allò que es fa en uns territoris determinats. Però que, el seu ús com a indicador econòmic, és força discutible. Un exemple de mesura del PIB que ajuda a mostrar-ho és el següent: en una empresa d'automòbils el PIB mesura els cotxes que es produeixen, però no els que es venen. No sona estrany això? Quina riquesa es genera emmagatzemant cotxes? Què està passant amb les automobilístiques actualment?

De les respostes a aquestes preguntes se'n pot treure la idea que el PIB no mesura ni el nivell de benestar, ni el nivell de riquesa de la gent d'un territori, sinó el volum de coses que fan, siguin útils o no ho siguin. De fet, hi ha força països on el PIB és força elevat, però el nivell d'atur i de pobresa és força alt, també.

La referència al PIB no sembla un indicador vàlid per mesurar l'impacte real d'un aeroport com el que es planteja per Osona.

Pel que fa a l'altra argument, el dels llocs de treball. Possiblement sigui cert que l'aeroport suposarà un increment de llocs de treball comparable al de l'aeroport de Sabadell (400 llocs de treball dins de les instal·lacions o en empreses que serveixin a l'aeroport). Ara bé, quina és la solidesa d'un sol negoci amb un número gran de treballadors? Quines empreses apareixen dia sí i dia també fent regulacions de plantilla i fent fora treballadors per un o altre motiu? La crisi actual demostra que la cintura de les empreses per superar les crisis és inversament proporcional a la seva dimensió.

Reduir l'atur en base a un únic projecte empresarial és allò que en diuen matar mosques a canonades o, dit d'una altra manera, tenir pa per avui i fam per demà.

La única manera d'assegurar un teixit empresarial ric, divers i consistent és amb petites empreses que treballin en col·laboració entre elles i que tinguin capacitat d'adaptació als canvis, allò que se'n diu cintura i que, hores d'ara, sembla ser l'únic antídot a la crisi.

Quina cintura té un aeroport en una comarca com Osona?

Cal recordar que el principal motor econòmic d'Osona és el sector agrícola i ramader -incloent les empreses industrials i comercials relacionades-. I que, aquest teixit ha anat creixent, en d'altres sectors econòmics que hi són compatibles, com ara el del turisme i la natura o el de les telecomunicacions i els serveis que solen anomenar-se "serveis avançats". Aquest darrer sector, incipient a Osona, té un alt potencial de creixement en comarques com la nostra, caracteritzades per un bon nivell de vida i un entorn ben cuidat i agradable. Característiques difícilment compatibles amb un aeroport destinat a d'altres entorns econòmics diferents del de la nostra comarca.

L'aeroport demana un preu massa alt pels beneficis que dóna. Genera un seguit d'impactes en la línia de flotació de les oportunitats d'una comarca amb les característiques suara esmentades. De fet, l'aeroport seria una hipoteca per una comarca en transformació i que, de moment, ha fet del seu nivell de vida, bandera.

És comprensible, però, que la roda electoral faci que els governants es fixin més en els beneficis a curt termini que no pas en la solidesa a llarg plaç.

Per què m'haig de preocupar -pensa un governant engavanyat en el dia a dia- en generar teixit empresarial que asseguri que la gent pugui trobar feina en una munió d'empreses o establir-se pel seu compte, si en una sola jugada puc reduir l'atur de la comarca avui mateix?

Per que haig de pensar en el benestar dels meus veïns -es diu tot seguit- si puc mostrar uns números que diguin que la meva comarca és la més ben posicionada de Catalunya en producció de bens i serveis?

I el governant municipal resta maravellat per la il·lusió del benefici immediat d'un negoci que, aparentment, li soluciona tots els seus problemes financers.

Però nosaltres, els veïns: ¿Ens hem de deixar entabanar també per la il·lusió del curt termini o serem capaços de tenir la mirada llarga i exigir que treballin per un projecte de comarca de qualitat i amb sentit de futur que asseguri el nostre benestar i el dels nostres fills?

Esquerra també s'oposa a l'aeroport

Noticies

El Grup municipal d'ERC ha enviat avui una nota de premsa en la qual s'oposa a la proposta d'aeroport corporatiu que s'ha fet des del Consell Comarcal d'Osona.

Demà es farà la reunió informativa a Can Costa a 2/4 de 9 del vespre. Si voleu podeu participar a l'enquesta que trobareu a la dreta del bloc.

La nota és la següent:

Esquerra diu NO a la proposta d'aeroport corporatiu

El grup municipal d’ERC-AM a Taradell va assabentar-se, tot just el passat dimecres, de la possible ubicació d’un aeroport corporatiu, d’inversió privada, a la zona del Colomer, prop del nucli urbà de Mont-rodón.

Atenent a aquest fet, el grup d’Esquerra va realitzar una reunió ahir dilluns, en la que es va expressar una unànime posició contrària al projecte d’aeroport proposat pel Consell Comarcal d’Osona.

Entenem que aquest projecte, per totes les implicacions que suposa, no respon al model de poble ni al model de comarca que defensem des d’Esquerra. Ni des del punt de vista social, ni econòmic, ni territorial.

Per coherència diem NO al projecte d’aeroport, i refermem la voluntat de continuar essent claus en la defensa d’un model de poble equilibrat i sostenible. En aquesta mateixa zona, la nostra actuació ha estat decisiva per preservar zones amenaçades per altres infraestructures, com ara un polígon, una fàbrica de pinsos o un creixement urbanístic desmesurat del mateix nucli de Mont-rodón. I mai, en cap d’aquests casos, hem cedit a cap tipus de pressió, en coherència amb el nostre model de poble.

Entenem que la nostra posició es referma no solament per les conviccions del nostre grup, sinó també pel rebuig al projecte que han expressat tant a nivell institucional com particular moltes persones de Taradell i de municipis veïns.

Esquerra Taradell

Dijous es fa el Ple de març

Ajuntament

El proper dijous es farà el ple ordinari corresponent al Ple de març. En el Ple s'aprovaran totes les clausules per tal de licitar les obres dels projectes del FEIL (Fons estatal de inversió local).

L'Ordre del dia serà el següent:

A) Propostes de dictàmens.

1.- Aprovar, si s’escau, l’acte de la sessió anterior.
2.- Aprovar, si s’escau, l’acceptació de la cessió gratuïta del terreny situat a la carretera de Balenyà, 96, feta per la societat Jaume Sañe, S.L.
3.- Aprovar, si s’escau, el plec de clàusules administratives particulars de la licitació publica, de tramitació urgent, procediment de selecció de contractista negociat amb publicitat i forma d’adjudicació a l’oferta econòmicament més avantatjosa amb més d’un criteri de valoració, per a l’adjudicació del contracte d’obres per a l’execució del projecte tècnic de l’obra local ordinària “Millora de l’aïllament tèrmic i de la instal•lació de climatització del centre cultural Can Costa ii Font”, i la convocatòria de la licitació, expedient núm. 1/2009 FEIL.
4.- Aprovar, si s’escau, el plec de clàusules administratives particulars de la licitació publica, de tramitació urgent, procediment de selecció de contractista negociat amb publicitat i forma d’adjudicació a l’oferta econòmicament més avantatjosa amb més d’un criteri de valoració, per a l’adjudicació del contracte d’obres per a l’execució del projecte tècnic “Urbanització de la zona verd a del carrer de Vic, cantonada amb el carrer Vilanova”, i la convocatòria de la licitació, expedient núm. 3/2009 FEIL.
5.- Aprovar, si s’escau, el plec de clàusules administratives particulars de la licitació publica, de tramitació urgent, procediment de selecció de contractista negociat amb publicitat i forma d’adjudicació a l’oferta econòmicament més avantatjosa amb més d’un criteri de valoració, per a l’adjudicació del contracte d’obres per a l’execució del projecte tècnic de l’obra local ordinària “Pista poliesportiva descoberta en la urbanització de ‘Miranda la Plana-la Roca’”, i la convocatòria de la licitació, expedient núm. 5/2009 FEIL.
6.- Aprovar, si s’escau, el plec de clàusules administratives particulars de la licitació publica, de tramitació urgent, procediment de selecció de contractista negociat amb publicitat i forma d’adjudicació a l’oferta econòmicament més avantatjosa amb més d’un criteri de valoració, per a l’adjudicació del contracte d’obres per a l’execució del projecte tècnic de l’obra local ordinària “Renovació de la Plaça del Sol”, i la convocatòria de la licitació, expedient núm. 6/2009 FEIL.
7.- Aprovar, si s’escau, el plec de clàusules administratives particulars de la licitació publica, de tramitació urgent, procediment de selecció de contractista negociat amb publicitat i forma d’adjudicació a l’oferta econòmicament més avantatjosa amb més d’un criteri de valoració, per a l’adjudicació del contracte d’obres per a l’execució del projecte tècnic de l’obra local ordinària “Renovació i Millora de diversos jardins”, i la convocatòria de la licitació, expedient núm. 7/2009 FEIL.
8.- Aprovar, si s’escau, el plec de clàusules administratives particulars de la licitació publica, de tramitació urgent, procediment de selecció de contractista negociat amb publicitat i forma d’adjudicació a l’oferta econòmicament més avantatjosa amb més d’un criteri de valoració, per a l’adjudicació del contracte d’obres per a l’execució del projecte tècnic de l’obra local ordinària “Reasfaltat dels carrers de la zona del camp de futbol”, i la convocatòria de la licitació, expedient núm. 8/2009 FEIL.
9.- Aprovar, si s’escau, el plec de clàusules administratives particulars de la licitació publica, de tramitació urgent, procediment de selecció de contractista negociat amb publicitat i forma d’adjudicació a l’oferta econòmicament més avantatjosa amb més d’un criteri de valoració, per a l’adjudicació del contracte d’obres per a l’execució del projecte tècnic de l’obra local ordinària “millora del paviment de diferents carrers de la població”, i la convocatòria de la licitació, expedient núm. 9/2009 FEIL.
10.- Aprovar, si s’escau, inicialment els plecs de clàusules administratives generals de contractació de l’ajuntament de Taradell adequats a la L. 30/2007, de contractes del sector públic.

B) Mocions.

11.A.- Moció.

C) Comunicacions diverses al Ple i Control d’Òrgans Municipals.

12.- Comunicacions diverses al Ple.
13.- Control d’Òrgans Municipals, Precs i Preguntes.