divendres, 29 de gener del 2010

L'Ajuntament aprova un pressupost de minims


Ajuntament

Ahir, en el ple municipal corresponent al mes de gener, l’Ajuntament va aprovar un pressupost de 3.821.971 euros, corresponent al 2010.

A causa de la crisis i de la gran davallada en els ingressos municipals, es tracta d'un pressupost de mínims, segons va explicar l’Imma Codony, regidora d'Hisenda.

Els ingressos s’han reduït a causa de les llicencies d’obres, que fins ara eren la font de finançament més important de l'Ajuntament i que han caigut un 62,60% respecte al 2008 i un 90,30% respecte al 2006. També s’ha reduït un 3,89% les aportacions de l’Estat Espanyol que feia anys que anaven augmentat, està previst que el 2010 encara es redueixi més, fins a arribar a un 20%.

D’altra banda s'ha reduït la despesa corrent amb un 4,17% però l’equip de Govern esta fent ”un gran esforç per continuar sense tancar serveis o deixar l'Ajuntament en una situació econòmica crítica com està passant en altres municipis". La regidora va explicar que "s'ha contingut la despesa i que s'ha fet un pressupost apurat i que no contempla cap inversió ja que no s'invertirà en res que no estigui pràcticament del 100% finançat.”

L'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, va destacar que encara que el pressupost no contempli inversions, si que n'hi ha de previstes. Va destacar els 640.000 euros del FEIL, la urbanització del barri de Mont-rodon, les millores del nucli urbà i les obres de la piscina coberta "on en la majoria de cassos ja tenim els diners o estem acabant de buscar-ne el finançament".

Més informació i Audió de só: Radio Taradell
Foto: El9Nou

dijous, 28 de gener del 2010

L’empresa taradellenca FUSREI, punt d’informació i tramitació del Pla “RENOVA’T"

Noticies


L’empresa de Taradell FUSREI, l’antiga Fusteria Reig, ha estat acreditada per la Generalitat de Catalunya com a punt d'informació i tramitació del nou pla d'estalvi energètic RENOVA’T.

T'envio una informació "comercial" sobre el nou pla d'estalvi energètic impulsat per la Generalitat, el Pla es diu RENOVA'T i nosaltres (FUSREI) estem donats a la web da la Generalitat com a punt d'informació i tramitació. Si t'interessa per "omplir" com a noticia. també t'envio 2 fotos per si t'interessen

El Pla RENOVA’T està impulsat la Generalitat de Catalunya i l'Institut Catalá d'Energia (ICAEN) i està adreçat a augmentar l'estalvi energètic del nostre País. Es tracta de donar unes ajudes (subvencions) es donen per substituir els tancaments exteriors antics (finestres, balcons i portes exteriors), per tancaments que compleixin amb les exigències actuals.

Els criteris per tal d’aconseguir les ajudes són que els canvis s’han de realitzar en habitatges de primera residència i que el vidre que portin sigui d'un sol vidre, no de vidre amb càmera.

Les ajudes son de 130 €/m2 del forat d'obra a substituir amb un màxim de 3.000 € del total; tot i que es pot incrementar amb 40 €/m2 si també s’hi col•loca un protector solar.

Podeu trobar més informació d’aquest pla a FUSREI i a la plana web de la Generalitat: http://www.plarenovat2010.cat/

dimecres, 27 de gener del 2010

Jornada de Portes Obertes a l’I.E.S Taradell

Noticies

Aquest dissabte, dia 30 de gener a la tarda, l'Institut d'educació secundaria de Taradell farà la seva jornada de portes obertes.

De 4 a 5 de la tarda es farà una xerrada informativa per als nous pares i mares a la Biblioteca del centre i de 5 a 7 s'obriran les portes a tothom per visitar el centre.

dimarts, 26 de gener del 2010

Dijous es fa el primer ple del 2010


Ajuntament

Aquest dijous es celebrarà el primer ple de l'any 2010, corresponent al ple ordinari del mes de gener. El ple discutirà, entre altres coses, l'aprovació del Pressupost d'enguany, les bases d'execució i la plantilla de personal.

L'ordre del dia serà el següent:


A) Propostes de dictàmens


1.- Aprovar l'acta de la sessió anterior.
2.- Aprovar, si escau, inicialment el pressupost general per l'any 2010, les bases d'execució i la plantilla de personal.
3.- Aprovar, si escau, inicialment l'ordenança municipal tipus reguladora de lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici en l'àmbit territorial de l'entitat local Ajuntament de Taradell.
4.- Aprovar, si escau, la ratificació de la resolució núm. 13 de la Junta de Govern local de l'11 de gener de 2010, referida a l'aprovació de l'esborrany de conveni de col•laboració entre el consorci Localred i l'Ajuntament de Taradell per a la contractació centralitzada de serveis de telecomunicacions de veu, mòbil i dades.
5.- Aprovar, si escau, l'esborrany de conveni de col•laboració a signar entre la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Taradell relatiu a la conservació i manteniment de la rotonda d'accés al barri de Mont-rodon a la Crta. B-5306, així com la rectificació d'un error material numèric i la complementació del dictamen núm. 4 del Ple de data 28 d'octubre de 2009 'Aprovar, si escau, l'esborrany d'acord de cessió anticipada de terrenys, a signar entre la senyora Roser Oller i Montià i L'Ajuntament de Taradell, regulador de la cessió anticipada de terrenys per a l'execució de la rotonda d'accés al barri de Mont-rodon, a la Crta. B-5306'.
6.- Aprovar, si s'escau, l'adjudicació provisional de la licitació per subhasta electrònica per a la contractació del subministrament d'energia elèctrica a l'Ajuntament de Taradell, expedient núm: 1/2009/SUB'
7.- Aprovar, si escau, la resolució de l'expedient sancionador per infracció a l'ordenança municipal de tinença d'animals, expedient núm. 12/2009, amb imposició de sanció.
8.- Aprovar, si escau, donar suport al "Manifest en contra dels cobraments de rescats a esportistes en el medi natural" promogut per la Federació d'entitats excursionistes de Catalunya.

B) Mocions


4.- Mocions

c) Comunicacions diverses al ple i control d'òrgans municipals


5.- Comunicacions diverses.
6.- Control d'òrgans municipals i precs i preguntes.

dilluns, 25 de gener del 2010

El Grup de Recerca Local va presentar la feina del primer any

Noticies

La sala de plens de l'Ajuntament de Taradell s'ha quedat molt petita aquest dissabte al matí en l'acte de presentació del primer any del Grup de Recerca Local 'Fent Memòria'.

L'acte ha estat presidit per Eva Leucó i Núria Pou, membres de l'entitat, i per Lluís Verdaguer, alcalde de Taradell, i Carles Garcia, director del Museu Industrial del Ter de Manlleu. Leucó ha parlat dels objectius del grup: "Recollir, preservar, tractar i difondre informacions de la vida quotidiana del poble a través de les entrevistes als avis".

Leucó ha dit que l'acte servia per "explicar el balanç del primer any del grup i també per agrair a les persones entrevistades la seva complicitat". Ha comentat els orígens del grup, que va sorgir de tres entitats: la Biblioteca, l'Arxiu Fotogràfic i els Tonis, "amb l'objectiu de recollir la memòria oral". Leucó també ha destacat les 20 persones que formen el grup "de diferents edats i professions però amb les mateixies inquietuds".

Per la seva banda, Núria Pou ha explicat el que s'ha fet al llarg del darrer any: en total 32 entrevistes a un total de 38 persones diferents. Ha comentat el tipus d'entrevistes: 'les d'història de vida', que són les individuals; 'les col·lectives' a grups com La penya botifarra; i 'les temàtiques', on s'ha parlat, per exemple, amb diferent gent del teatre. 28 han estat individuals, 2 de col·lectives i 2 de temàtiques.


En total s'ha parlat amb 13 dones i 25 homes nascuts entre el 1914 i el 1940. També hi ha hagut un record a dues persones entrevistades i que han mort en els darrers dies. Per aquest motiu Pou ha comentat que "és prioritari continuar amb la tasca d'entrevistar a gent". Pou ha explicat que el grup ja ha fet tres audiovisuals: el d'en Jordi Coll, el d'en Pere Cantal i un dels jocs tradicionals i que d'aquí un any "esperem presentar un audiovisual d'uns 8-10 minuts sobre l'escola a Taradell". Finalment també ha comentat una nova iniciativa: "La de fer uns tallers anomenats 'Imatges que fan parlar' on es reuniran grups d'avis perquè parlin sobre diverses fotografies que se'ls exposaran". En aquest punt, Eva Leucó ha assenyalat que "s'ha fet molta feina, però ens en queda molta per fer".

En el torn de paraula de Carles Garcia, el director del Museu Industrial del Ter, ha animat a continuar "fent memòria", mentre que l'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, ha assenyalat que "avui és un dia molt important pel poble de Taradell" i ha afegit que "s'ha presentat un gran projecte on els protagonistes són la gran gent gran de Taradell".

L'acte ha acabat amb el lliurement d'un obsequi a cadascun dels entrevistats. L'obsequi constava d'una còpia de l'entrevista, una fotografia de l'entrevistat i del llibre 'Taradell' que explica la història del municipi i està escrit per Mossèn Antoni Pladevall. Tot seguit s'ha fet un piscolabis per a tothom.

Font i més informació: Radiotaradell.net

divendres, 22 de gener del 2010

Fent Memòria presenta demà la feina del primer any de recerca



El Grup de Recerca Local de Taradell presentarà demà a les 12 del matí, a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Taradell, els resultats del primer any de treball en el projecte Fent Memòria.

Aquest grup neix per iniciativa de la Biblioteca Municipal, l'Arxiu Fotogràfic, la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i un grup de persones que comparteixen un interès comú per la història local, amb l'objectiu de recollir, a partir d'entrevistes a la gent més gran de la població, el testimoni de com era abans la vida quotidiana al nostre poble.

El Grup de Recerca Local farà balanç d'aquest any de feina i presentarà els seus objectius més immediats. Seguidament intervindrà el sr. Lluís Verdaguer, alcalde de Taradell, i el sr. Carles García, director del Museu Industrial de Ter de Manlleu, que oferirà la xerrada "Fer memòria, democratitzar la memòria".

Menjar vol dir nutrir-se?

Agenda


Demà a la tarda l'associació Som Dones organitza una xerrada amb el titol de "Menjar vol dir nutrir-se?" a càrrec de l'Emilia Bosch. Serà al Centre Cultural Costa i Font a partir de les 5 de la tarda.

dijous, 21 de gener del 2010

Comencen les jornades de Portes Obertes a les escoles de Taradell



Agenda

Degut al nou calendari escolar aquest any s'avancen les pre-inscripcions als centres educatius d’Infantil i Primària i això fa que també s'avancin les jornades de portes obertes dels tres centres educatius taradellencs.

Les preinscripcions enguany es faran del dia 2 al 16 de febrer i el primer centre a fer la jornada de portes obertes serà la del CEIP " Les Pinediques" que ho farà aquest dissabte de les 11 a la 1 del matí. El Col.legi "Sant Genís i Santa Agnès" ho farà el proper dissabte de les 11 a la 1 del matí i el CEIP "El Gurri" ho farà el proper divendres 5 de febrer de els 4 a les 6 de la tarda.

"El Rei Lear" a la Festa Major d'Hivern

Agenda


En motiu de Sant Sebastià, la Festa Major d'hivern que es celebra el proper 20 de gener, la companyia Arcs Estudi Teatre del taradellenc Manel Gausa interpretarà la obra "El Rei Lear" de William Shakespeare a Can Costa i Font.

El Rei Lear (King Lear) és una de les principals tragèdies de Shakespeare i versa sobre la ingratitud dels fills, la vellesa i la bogeria.

La funció és va pre-estrenar el 3 d’abril de 2008 a la Carpa que en Manel té a la casa de la Roca i el 20 d’abril de 2008 es va estrenar al Teatre Centre de Gràcia. Posteriorment va estar de gira per diferents localitats catalanes.

Aquest aterra a Can Costa, després que l'any passat es va haver de suspendre per un accident que va patir l'actor principal. Es representarà 2 vegades: la primera serà quest dissabte a les 8 del vespre i la segona l'endemà diumenge a les 6 de la tarda.


Ariadna Prat guanya la segona edició del Premi Ajuntament de Taradell al millor treball de recerca



Noticies


La taradellenca Ariadna Prat i Barnabas ha guanyat la segona edició del premi Ajuntament de Taradell al millor treball de recerca amb el treball "Estudi sobre la immigració a Taradell i a Vic".

El Jurat, format per Rosa Papell, Angel Sangrà, Amalia Parra, Eva Leuco i Toni Reig; ha valorat especialment la temàtica escollida, que a banda de ser molt oportuna i molt interessant, ha estat treballada com una invitació a la reflexió.

A més el jurat també ha destacat la visió jove, l’enfocament sensibilitzador, la bona síntesi, el redactat i l'ordre del treball; a banda de l’interès de l'autora en la recerca de les respostes a les preguntes que s’havia plantejat.

Després del lliurament del premi la propia autora ha fet una sintesis del seu treball als assistents a l'acte que podeu veure en el video inferior. L'alcalde, Lluís Verdaguer, ha tancat l'acte dedicant unes paraules a la jove taradellenca que també podeu veure al vídeo inferior.


Paraules de l'Ariadna Prat



Paraules de Lluís Verdaguer


dimecres, 20 de gener del 2010

Imatges dels ballets del grup infantil i juvenil de l'Esbart

Reportatge

Us deixem amb unes imatges dels ballets que avui, a les 12 del migdia a la Plaça de les Eres, ens han dansat els grups infantil i juvenil de l'Esbart Dansaire Sant Genís de Taradell en motiu de la Festa de Sant Sebastià.

Imatges del Ball del Ciri del 2010

Reportatge

Avui a les 12 del migdia s'ha dansat a la Plaça de les Eres el tradicional Ball del Ciri que a Taradell es balla cada 20 de gener en motiu de la Festa de Sant Sebastià.


Fotos de la Cercavila

Reportatge





Fotos de la xocolatada Popular del carrer Sant Sebastià

Reportatge

Ja ha començat la Festa de Sant Sebastià i ho ha fet amb una gran xocolata popular que ha reunit més de 400 persones al carrer Sant Sebastià.

En aquests moments s'esta fent a l'esglèsia, l'ofici solemne en honor a Sant Sebastià i pels carrers de Taradell hi ha la cercavila de gegants i capgrossos.

Us mostrem algunes fotos de la xocolatada:






dimarts, 19 de gener del 2010

Arriba la Festa de Sant Sebastià amb el Ball del ciri i la 2ª edició del Premi al millor treball de recerca com a actes destacats

Agenda


Ball del Ciri de l'any 2009

Com cada 20 de gener, dia de Sant Sebastià, Taradell celebrarà demà la Festa de Sant Sebastià que es la Festa Major d'hivern de la Vila.

Els actes començaran a les 10 del matí amb un Xocolatada popular organitzada pels veïns del carrer Sant Sebastià. A 3/4 d'11 els PABORDES DEL BALL DEL CIRI juntament amb les autoritats i la Cobla Genisenca sortiran en comitiva de l'Ajuntament per anar cap a l'esglesia a l'ofici solemne en honor a Sant Sebastià que començarà a les 11.

A les 11 tambe començarà, a la Plaça de la Vila, la cercavila amb els gegants, els capgrossos i els Grallers de la Colla Jove de Geganters de Taradell. A partir de les 12 del migdia, a la Plaça de les Eres es farà el tradiconal BALL DEL CIRI i després hi haurà l'actuació dels grups infantil i juvenil de l'Esbart Dansaire Sant Genís.

A 2/4 de 5 de la tarda, al Centre Cultural Costa i Font, hi haurà un espectacle d'animació infantil amb el grup La Serpentina i a les 8 del vespre a la sala de plens de l'ajuntament de Taradell es farà el lliurament del 2º PREMI AJUNTAMENT DE TARADELL al millor treball de recerca de Batxillerat.

Agenda

A les 10 del matí, XOCOLATADA , al carrer Sant Sebastià.

A 3/4 d'11 del matí, sortida de l'ajuntament dels PABORDES DEL BALL DEL CIRI , i les autoritats en comitiva, acompanyats per la Cobla Genisenca .

A les 11 del matí, sortint de la Plaça de les Eres, CERCAVILA amb els gegants i capgrossos,acompanyada pels Grallers de la Colla Jove de Geganters de Taradell.

A les 11 del matí, OFICI SOLEMNE , en honor a Sant Sebastià.

A partir de les 12 del migdia, a la Plaça de les Eres, BALL DEL CIRI i DANSES POPULARS a càrrec dels grups infantil i juvenil de l'Esbart Sant Genís.

A 2/4 de 5 de la tarda, al Centre Cultural Costa i Font, ANIMACIÓ INFANTIL a càrrec del grup La Serpentina. Entrada gratuïta.

A les 8 del vespre, a la Sala de Plens de l'Ajuntament, 2ª EDICIÓ DEL PREMI AJUNTAMENT DE TARADELL , al millor treball de recerca de Batxillerat.

El taradellenc Arnau Casadevall a la Permanent de la JERC d’Osona i el Lluçanès



Noticies

El taradellenc Arnau Casadevall serà el nou secretari de Moviments Socials de la JERC d’Osona i el Lluçanès i formarà part de la nova Permanent.

L'elecció es va realitzar divendres passat en el transcurs del 8è Congrés comarcal de l'associació juvenil.

A banda de Casadevall també es va escollir el nou Portaveu que serà l'Ignasi Bosch, de Gurb; Òria Rovira, de Rupit, com a secretària d’Organització i Finances; Josep Arisa, de Centelles, com a secretari de campanyes i Nil Berenguer, de Tavèrnoles, com a secretari d’Agitació.

També es van escollir els 3 representants que assistiran al Consell Nacional de les JERC com a representants de les comarques: Lleonard Baucells, de Vic; Esther Romero, de Centelles; i Xavier Castellana, de Vic.

sobre el servei de la deixalleria mòbil



Cartes del Lector

Federico Palacin Manen

Benvolguts Srs:

Cap a mitjans de Novembre-09 vaig contactar amb el servei de neteja de la Mancomunitat la plana per assabentar-me de quan tornaria a estar disponible el servei
de la deixalleria mòbil a Taradell i em varen informar que el 13 de gener tornaria a estar a Taradell.

Aquest passat dimecres 13 de gener no va venir. Al trucar al departament d’escombraries de la mancomunitat La Plana em varen informar que estaven esperant que el regidor de Taradell els hi envies el calendari amb les dates en les quals l’ajuntament de Taradell precisaria la deixalleria mòbil.

Hem penso que els calendaris s’han de fer abans de començar l’any i no quant esta començat.

No tothom pot desplaçar-se fins a la deixalleria fixe del poble.

dilluns, 18 de gener del 2010

Tonis de Taradell 2010

Cartes del Lector

Comissió de Festes de Sant Antoni Abat de Taradell

Ni el mal temps de la setmana passada ni les baixes temperatures del cap de setmana van impedir que les festes dels Tonis d’enguany tornessin a ser un èxit d’afluència i participació.

Durant el dissabte matí, els jocs tradicionals, les passejades amb burro català i el programa especial de Radio Taradell, només eren el preludi d’un llarg cap de setmana atapeït d’actes i activitats per tothom. A la tarda-vespre l’emotivitat es va apoderar del centre cultural Costa i Font. L’exposició temàtica i el monogràfic sobre en Pere Cantal van provocar l’admiració per un veí de Taradell que ha sabut mantenir i difondre un llegat importantíssim per tots nosaltres que ens ha de permetre veure el futur sense deixar de mirar enrere. El pregó de la Sra. Assumpta Fargas, Rectora de la Universitat de Vic ple de força i energia va donar pas als actes per l’elecció de l’hereu, el reconeixement als membres de l’arxiu fotogràfic de Taradell, el record d’en Jordi Coll, l’escloper de Taradell i un sentit i emotiu homenatge al nostre company de comissió “Tresó” que ens va deixar el passat mes d’agost.

I per fi va arribar el moment més esperat per tots, el passant dels tres tombs. Va tornar a ser un exemple clar del que representa la Festa, la Tradició i la Cultura i com sempre va a gaudir d’una gran afluència de públic i un èxit de participació total.

Va ser un matí de sentiments contraposats: Pel públic i participants els sentiments es mostraven en forma d’expectativa, quina novetat hi haurà?, quan carros i animals podrem veure?, quin serà el carro més carregat? O quin carro portarà més animals enganxats?, són només algunes de les preguntes que tothom es feia. També aflorava l’emoció de veure com els avis podien explicar als seus fills i néts perquè s’utilitzaven, com es carregaven i com es mantenien antigament els animals, carros i eines de treball. I no ens podem oblidar de l’emoció de pujar a un globus, cedit de forma desinteressada per Caixa Manlleu.

Pels botiguers del poble la incertesa de si la Fira “Duros a quatre peles” serà tant exitosa com en d’altre edicions.

Mentre que per la comissió, els nervis comencen amb el primer raig de llum del dia: sortirà tot bé?, superarem la participació d’altres edicions? El públic ens donarà un altre cop el seu recolzament? Per sort, i com cada any, les preocupacions aviat es van convertir en emoció, l’emoció de veure que el nostre projecte tornava a tenir el recolzament i suport que tots desitgem i sobretot de veure que tothom ve a Taradell amb ganes de passar-s’ho bé i gaudir de la festa. A més a més, varem comptar amb la presència institucional del Delegat del Govern a la Catalunya Central, la Directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i mitjans de Comunicació, la consellera de Cultura del Consell Comarcal d’Osona, l’Ajuntament de Taradell i la Universitat de Vic, representada per la seva rectora.

Les havaneres van tancar els actes del cap de setmana, amb un a bona afluència.

Per tot això, els membres de la comissió de festes de Sant Antoni Abat de Taradell volem agrair molt sincerament el suport, la col•laboració i la participació a totes aquelles persones, empreses i/o entitats que ens han acompanyat durant el cap de setmana i que d’alguna manera possibiliten que les festes dels Tonis de Taradell siguin reconegudes per tot el territori Català. És aquest suport que ens empeny a continuar treballant per recuperar les nostres tradicions i assolir els nostres objectius.

Així mateix volem aprofitar per agrair als veïns de Taradell la seva paciència per suportar les molèsties i incomoditats ocasionades durant el passant dels tres tombs (talls de carrers, sorolls, etc.) i fer un esment especial al membres de protecció civil i a la policia municipal que van organitzar i posar en pràctica el dispositiu necessari per un acte d’aquestes característiques.

dissabte, 16 de gener del 2010

El Barça-Sevilla d'aquest vespre en directe per Ràdio Taradell

Agenda

Avui a les 10 del vespre comença el partit de futbol entre el Barça i el Sevilla corresponent a la 18à jornada de Lliga.

L'equip del programa "mitja part" de Ràdio Taradell, l'Oriol Vall·llovera, Jordi Marsal i Joan Puig, retransmetran el partit a partir de les 10 del vespre per l'emissora municipal.

Si vols sintonitzar-la has d'anar al 106.7 de la FM o be al web www.radiotaradell.net.

divendres, 15 de gener del 2010

Arriba la Festa Major de Sant Sebastià

Agenda


El proper dimecres 20 de gener és Sant Sebastià i el poble de Taradell celebrarà com és costum la Festa Major d'Hivern.

Us passem la relació d'actes que s'han preparat i que ja comencen aquest diumenge.


Diumenge , 17 de gener

A la sortida de la missa en honor a Sant Antoni Abat, acte de CLAUSURA ANY AMADES , lectura del manifest de cloenda, enlairament de globus i actuació de l'Esbart Sant Genís.

Dimecres , 20 de gener

A les 10 del matí, XOCOLATADA , al carrer Sant Sebastià.

A 3/4 d'11 del matí, sortida de l'ajuntament dels PABORDES DEL BALL DEL CIRI , i les autoritats en comitiva, acompanyats per la Cobla Genisenca .

A les 11 del matí, sortint de la Plaça de les Eres, CERCAVILA amb els gegants i capgrossos,acompanyada pels Grallers de la Colla Jove de Geganters de Taradell.

A les 11 del matí, OFICI SOLEMNE , en honor a Sant Sebastià.

A partir de les 12 del migdia, a la Plaça de les Eres, BALL DEL CIRI i DANSES POPULARS a càrrec dels grups infantil i juvenil de l'Esbart Sant Genís.

A 2/4 de 5 de la tarda, al Centre Cultural Costa i Font, ANIMACIÓ INFANTIL a càrrec del grup La Serpentina. Entrada gratuïta.

A les 8 del vespre, a la Sala de Plens de l'Ajuntament, 2ª EDICIÓ DEL PREMI AJUNTAMENT DE TARADELL , al millor treball de recerca de Batxillerat.

Dissabte, 23 de gener

A les 12 del matí, a la Sala de Plens de l'Ajuntament, “ FENT MEMÒRIA: un any recollint records i vivències de la gent gran de Taradell ”.

A les 9 del vespre, al Centre Cultural Costa i Font, Representació de l'obra EL REI LEAR , de William Shakespeare, a càrrec de la companyia Arcs Estudi Teatre, dirigida per Manel Gausa.

Diumenge, 24 de gener

A les 6 de la tarda, al Centre Cultural Costa i Font, Representació de l'obra EL REI LEAR , de William Shakespeare, a càrrec de la companyia Arcs Estudi Teatre, dirigida per Manel Gausa.

(La Venda d'entrades és farà una hora abans al vestíbul del centre. Preu entrada:10 €)

dijous, 14 de gener del 2010

37.317 visites durant el 2009

Noticies

Durant l'any 2009 aquest bloc ha registrat 37.317 visites fetes per 13.319 persones. Aquests usuaris han visitat 102.207 pàgines amb una mitjana de 2.74 pagines per cada visita i amb un temps d'estança mitjà de 6 minuts i 48 segons. El 2009 ha registrat un 34% de nous visitants.



El mes de desembre del 2009 el més visitat de tots

El mes de desembre de 2009 ha estat el més visitat de l'any i de la història d'aquesta pàgina amb 4.753 visites. La causa ha estat la consulta del 13-D que va augmentar considerablement les visites al bloc. Val a dir que únicament el 13 de desembre la pàgina va rebre 439 visites essent el dia que més visites ha tingut mai aquest bloc.

Les dades respecte el 2008

Les dades del 2009 respecte al 2008 ens mostren un lleuger descens de visites ja que el 2008 la pàgina va registrar 41.012 visites. Tot i així les pàgines vistes ha augmentat en un 46% ja que el 2008 s'havien vist 69.883 pàgines i el 2009 han estat 102.207.

També ha augmentat un 22% el numero de visitants únics absoluts que el 2008 va ser de 10.861 i aquest any han estat 13.319.

El temps mig d'estada a la pàgina ha augmentat espectacularment amb un 316%, la mitjana de pàgines vistes un 60% i el número de nous visitants un 33%.

96.425 visites des de que vam començar

Des del 5 de maig de 2007 que aquesta pàgina es va posar en marxa i fins avui mateix, aquest bloc ha tingut 96.425 visites fetes per 28.215 usuaris únics absoluts.

S'han visitat 204.709 pàgines amb un temps mig de 3 minuts i 40 segons per visita i una mitjana de 2.12 pagines vistes.

dimecres, 13 de gener del 2010

Taradell clausura diumenge l'any Joan Amades

Noticies

Diumenge al davant de l'església a les 12 del migdia es farà un dels actes de clausura de l'any Amades amb la lectura del manifest de cloenda i l'enlairada d'un globus amb el logotip commemoratiu.

L'acte, organitzat pels Tonis conjuntament amb el Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) i l'Associació Cultural Joan Amades, es farà simultaneament a més de 40 poblacions d'arreu de Catalunya.

En paral·lel a aquestes activitats, el 15 de gener es farà un acte commemoratiu al Palau de la Generalitat de Catalunya, en què intervindran el vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep Lluís Carod-Rovira; el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; el director del CPCPTC, Ramon Fontdevila, i tancarà l'acte l'antropòleg Manuel Delgado, amb una conferència sobre la gestualitat de Joan Amades.

dimarts, 12 de gener del 2010

Veïns i pagesos, contra la planta de tractament de runes del Molist

Noticies

EL9NOU. Representants d’organitzacions agràries i veïns de Taradell s'han reunit amb l’alcalde per demanar-li que es replantegi el projecte de situar una planta de tractament de runa a la carretera de Mont-rodon, on ara hi ha uns camps de la finca del Molist.

Els pagesos es queixen que activitats que ells consideren industrials, com una planta de tractament de runes, no es duguin a terme en una nau coberta d’una polígon industrial, com ja s’està començant a fer en altres comarques. Els veïns, per la seva part, apel·len a l’impacte paisatgístic, el soroll dels camions i, especialment, a la pols que pot originar una activitat com aquesta.

De fet, actualment la planta de tractament de runes en qüestió ja és en uns terrenys del polígon de Castellets de Taradell. Per accedir-hi, però, els camions han de passar pel mig de la urbanització de Castellets, i els veïns se n’han queixat en diverses ocasions. I davant la impossibilitat d’ampliar l’activitat en aquell mateix polígon, l’Ajuntament li ha ofert a l’empresa que explota la planta uns terrenys en sòl rústic a la finca del Molist, a prop de la depuradora de Taradell. De fet, l’oferiment ha arribat fins al punt que, sense que des d’un punt de vista legal ni tan sols fos necessària, en el POUM recentment aprovat ja s’ha reservat aquella finca per destinar-la a l’activitat de reciclatge de runes.

Veïns i pagesos precisament estan molestos amb l’Ajuntament pel fet que la reserva per a la planta de tractament de runes s’hagi inclòs en l’últim tràmit del POUM, quan ja ni tan sols surt a exposició pública. Va ser en elaborar el text refós amb algunes recomanacions d’Urbanisme que en condicionen, com sol ser habitual en aquest tipus de plans, l’aprovació definitiva. Aquest text refós ha de passar per la Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central d’aquest mes de gener.

Des d’Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramaders s’ha iniciat una recollida de firmes contra la planta. Des de l’Ajuntament, per la seva part, estan convençuts que es tracta d’una activitat gens nociva i que “precisament va en favor del medi ambient, ja que el que és perjudicial és l’abocament incontrolat de runes, i no el seu reciclatge”, segons l’alcalde.

Per la seva part, Mauro Mas, director tècnic del POUM, es mostra obert a situar la planta en un altre indret “si me’n troben algun que no molesti absolutament a ningú”. Mas també recorda que si algun dia deixa de fer-se l’activitat de tractament de runes, els camps s’han de restaurar al seu estat anterior.

Font: El9Nou.cat

dilluns, 11 de gener del 2010

Fotos del Passant dels Tres tombs a Taradell

Reportatge

Us mostrem un reportatge amb varies fotografies del passant dels tres tombs que es va realitzar ahir a Taradell.



diumenge, 10 de gener del 2010

Pladevall, Homs i Crivillé participen a la Festa

Reportatge

L'escriptor taradellenc Antoni Pladevall ha estat l'abanderat del Passant dels tres tombs d'enguany. Altres taradellencs coneguts que aquest any han participat de nou a la festa han estat l'esportista Alex Crivillé i el Diputat de CDC Francesc Homs.



Roger Muntades nou Hereu 2010

Noticies


Ahir es va celebrar la festa dels Tonis 2010 que va servir per obrir oficialment la Festa amb el pregó de l'Assumpta Fargas, rectora de la universitat de Vic. També es va donar a coneixer el nou hereu per aquest any 2010 que substituirà a Miquel Vivet que ho ha estat durant el 2009. L'Hereu de l'any 2010 serà en Roger Muntades i Pedrosa.

Val a dir que l'enquesta que va fer Taradell bloc entre els seus lectors no ha acabat encertant el guanyador. Ni l'Adrià Ramirez que va guanyar amb 153 vots, ni l'Omar Codinachs que va quedar segon amb 135 ha estat l'escollit.

Comença la Festa dels Tonis 2010

Reportatge

A aquestes hores ja ha començat la Festa dels Tonis de Taradell que enguany està marcada per el fred intens que hi ha a tota la Plana.

A 3/4 de 10 han sortit de l'Alzinar de la Roca tots els carros, burros i cavalls que van baixant cap al poble en direcció a l’església on a 2/4 de 12 s'acabarà la missa commemorativa i sortiran els abanderats i cordoners amb la bandera de Sant Antoni Abat. A les 12 seran davant de "La Caixa" per fer la benedicció de la Bandera, dels panets de Sant Antoni i de les cavalleries i començaran el Passant dels Tres Tombs pels carrers del poble.







La Fira "duros a 4 peles" davant l’església

A l'aparcament de la Carpa (fotografies) també s'hi agrupen des de bon mati un munt de carros i cavalls que s'afegiran al passant a partir de les 12 de mati, i a davant de l’església ja hi ha muntada la fira de "Duros a 4 peles" (fotografies inferiors) que organitza l'Associació de Botiguers de Taradell per treure el genero de rebaixes.


divendres, 8 de gener del 2010

Cancel·lat l'acte de "Fent Memòria" d'aquest vespre

Agenda

Per motius que desconeixem s'ha hagut de cancel.lar l'acte de presentació del Grup de Recerca Local de Taradell que s'havia de realitzar a Can Costa i Font avui a les 7 de la tarda.

L'acte es realitzarà en nova data, que encara està per confirmar.

Comença la Festa dels Tonis

Agenda

Avui divendres ja comencen els primers actes de la Festa dels Tonis que culminaran el proper diumenge amb el tradicional Passant dels Tres Tombs on hi prendran part més de 100 carros i més de 250 cavalls. Segons Josep Presseguer, president de la Comissió dels Tonis, enguany s’ha donat més protagonisme als animals. Presseguer destaca que el 90% del material que es podrà veure és propietat de la comissió.

Exposició de Pere Cantal

D’altra banda aquest any, la comissió ha volgut reconèixer la tasca de Pere Cantal que ha recuperat al llarg dels anys, més de 300 peces. Dissabte s’inaugurarà una exposició a Can Costa i Font. Abans de la inauguració es projectarà un documental que ha elaborat el grup de recerca local Fent Memòria sobre la vida d’aquest taradellenc.

Homenatge a en Tresó

La comissió també homenatjarà Lluís Bosch, en Tresó, històric membre de l’entitat que va morir l’agost passat. Altres actes destacats seran la fira duros a quatre peles de l’Associació de Botiguers, l’elecció de l’hereu o el pregó, que enguany farà la rectora de la Universitat de Vic, Assumpta Fargas.

L’Hereu a Taradell Bloc

Encara queden 10 hores per votar a l’Hereu del bloc de Taradell. De moment ja hi ha votat més de 400 persones i l’Adrià Ramirez va al davant, tot i que està seguit d’aprop per l’Omar Codinachs. Recordem que aquesta votació no té efectes sobre la votació real i que si voleu votar a l’hereu cal que ho feu amb la butlleta oficial.

Agenda de la Festa

Dissabte 9 de gener

10:00 Menjars de Sant Antoni a càrrec de Montserrat Barrachina.

10:00 Xocolotada - Tothom que vulgui xocolata haurà de recollir els tiquets abans del dia 5 de gener a: Celler nou, bar de Can Costa, Ca la Nuri, Rosa Moda i a l’Àrea de Serveis Taradell. (Amb la col•laboració del Xocolater de Taradell.)

10:30 Taula rodona " Com vivien les dones a pagès". organitzada pel Grup de recerca local.

11:00 Cursa d'esclops, recorregut amb ases i carros, tallers, etc. Organitzats pels avis de la residència Vilademany.

11:00 Presentació de l'espai dedicat a Lluís Bosch (Tresó) a l'Alzinar de la Roca.

11:30 Parlem amb la gent de Bellpuig sobre l'agricultura ecològica.

12:15 Parlem de la festa amb els membres de la Comissió dels Tonis.

13:00 Presentació a fons dels candidats a Hereu 2010. Amb la presència de l'hereu 2009, Miquel Vivet, la pubilla 2009, Nuria Vivet i membres de la Comissió organitzadora de l'acte de proclamació de l'hereu.

17:00 Monogràfic sobre la vida d'en Pere Cantal a càrrec del grup de recerca local Fent memòria.

18:00 Inauguració de l'Exposició dedicada a Pere Cantal. A la sala d'exposicions de Can Costa i Font.

19:30 Encesa de les fogueres de Sant Antoni Abat als jardins de Can Costa i Font.

20:00 Tast del porc als jardins de Can Costa i Font.

21:30 Festa dels Tonis a Can Costa i Font, presentat per Marc Güell i Alba Om.
. Pregó de la festa a càrrec d'Assumpta Fargas, rectora de la UVic.
. Actuacions de l'Escola de música.
. Homenatge a Lluís Bosch (Tresò)
. Proclamació de l'Hereu 2010
. Lliurament de la bandera a Ramon Furriols, Antoni Pladevall, Monica Pladevall i Eudald Sentmarti.

Diumenge 10 de gener

9:00 Esmorzar per totes les persones que participin al passant dels tres tombs.

9:00 7ª fira de liquidació d'estocs " DUROS A 4 PELES" davant de l'església. Organitzada per ABT.

10:00 Demostració de treballs realitzats amb cavall A l'aparcament de la carpa. Exposició de l'artesà Valentí Bosch.

10:30 Recepció d'autoritats a l'Ajuntament.

10:45 Sortida dels participants del passant dels Tres Tombs des de l'Alzinar de la Roca.

11:00 Ofici Solemne en memòria a Lluís Bosch i Jordi Coll. (La missa s' acabarà amb el cant dels goigs de Sant Antoni Abat.)

11:30 Sortida de l'abanderat i dels cordoners amb la bandera de Sant Antoni Abat.

12:00 Benedicció de la Bandera, dels panets de Sant Antoni i de les cavalleries al Passeig Domenech Sert i inici del Passant dels Tres Tombs pels carrers del poble.

13:30 Lliurament de records a tothom que hi ha participat.

18:30 Havaneres a càrrec del grup Morralla al Centre Cultural Costa I Font.

Avui es fa la presentació de "Fent memòria"

Agenda

El Grup de Recerca Local de Taradell va presentar fa un any el seu projecte Fent memòria: records i vivències de la gent gran de Taradell i avui, en el marc de les festes de Sant Antoni, presentarà els resultats d'aquest primer any de treball en el projecte "Fent Memòria".

Aquest grup va neixer per iniciativa de la Biblioteca, l'Arxiu fotogràfic i la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i està format per una quinzena de persones que comparteixen un interès comú per la història local. L'objectiu del projecte és recollir, a partir d'entrevistes a la gent més gran de la població, el testimoni de com era la vida quotidiana al nostre poble.

L'acte d'avui es farà a Can Costa i Font a 2/4 de 7 de la tarda i servirà perquè el Grup de Recerca Local faci balanç d'aquest primer any de feina i presenti els seus propers objectius. També intervindran l'alcalde de Taradell i el Sr. Carles García, director del museu Industrial de Ter de Manlleu, que oferirà la xerrada "Fer memòria, democratitzar la memòria" .

Taradell es lleva blanc però amb les carreteres netes

Noticies

El centre de Taradell s'està llevant avui amb un paisatge ben blanc. La nevada d'ahir al vespre ha minvat durant i la nit i en aquests moments tant la carretera de Mont-rodon com la carretera de Santa Eugenia de Berga estan ben netes i no hi ha problemes per anar cap a Vic o Barcelona.

Problemes a la Roca

Un parell de lectors residents a la Roca ens han avisat que per sortir de la urbanització si que hi ha problemes i que la neu encara es present als carrers de la urbanització. També s'han queixat que l'ajuntament no hagi netejat els carrers tal com si ho ha fet la Diputació a les carreteres.

dijous, 7 de gener del 2010

Imatges de la nevada a Taradell

Reportatge

Les imatges del vídeo següent corresponent a avui a 2/4 de 7 de la tarda. Hi podem veure la màquina lleva-neus que ha pujat des de Mont-rodon per netejar la carretera que puja de la C-17.



Situació de les carreteres per accedir a Taradell

Noticies

En aquests moments la millor carretera per accedir al poble és la que puja per Santa Eugenia de Berga que ja sol ser la més recomanable en aquests casos i a més a més ha estat netejada per la maquina llevaneus.

La carretera de Mont-rodon sempre és un problema en aquests casos perquè té pendents pronunciats. La web de la Generalitat diu que calen cadenes per pujar-hi però des de les 6 de la tarda hi ha la màquina llevaneus treballant (veure video) i sembla que molts cotxes han pogut utilitzar-la sense cadenes. Val a dir que a mesura que avanci la nit i baixin les temperatures la carretera anirà lliscant cada vegada més i no és massa recomanable utilitzar-la.

La carretera que puja per Sant Miquel de Balenyà té forces dificultats per la seva tipologia de pendents pronunciats i forces revolts, sobretot a la de Vilasis, i aquest fet dificulta fins i tot la tasca de les maquines llevaneus que no poden maniobrari be. És doncs poc recomanable.

Finalment hi ha la carretera que va cap a Viladrau, coneguda com la collada de Taradell, que és la menys recomanable de totes per la quantitat de neu que hi ha caigut. Si s'ha d'anar a Viladrau es recomana anar per Sant Miquel de Balenyà i Seva.

Recordem que l'eix transversal està tallat de Santa Coloma de Farners a Calldetenes i que el tram que ve de Manresa es fa amb dificultats. La C-17 presenta dificultats a l'alçada d'Aiguafreda però no està tallada.

Especial sobre la Neu a Ràdio Taradell

Noticies

Ara a 2/4 de 8 de la tarda els membres de Protecció Civil de Taradell han començant un especial a Ràdio Taradell per informar als vilatans de la situació de les carreteres d'accès a Taradell i els carrers del poble.

El podeu seguir per el 106.7 FM i per www.radiotaradell.net.

Us deixem amb un video que mostra com estava la carretera arribant per Santa Eugenia a les 6 de la tarda.


Nota de Protecció Civil

Noticies

En motiu del temporal de neu, les carreteres i carrers de la nostra població queden afectades per qualsevol vehicle. Per això, Protecció Civil, emet aquesta nota informativa:

Cal informar que les carreteres que arriben a Taradell, cada cop més estan dificultades al tràfic. Es important no passar per les carreteres que s'envan cap a Viladrau i cap a Seva, ja que són carreteres que hi han molts revolts i són perillosos. Per la carretera de Montrodon, demanariem molta precaució, ja que hi han moltes pujades fortes i es necessiten Cadenes per arribar a dalt la població. La millor carretera per arribar a Taradell, seria la de Santa Eugènia ja que es més planera però és molt recomanable que poseu cadenes al cotxe.

La gent que estigui el poble, seria important que no agafi el cotxe ja que hi han carrers que fan molta pujada i patinen molt.

La gent que hagi de pujar a les urbanitzacions La Roca i Goitallops, haurien de pujar en Cadenes i anar molt en compte, ja que la neu acomulada és més de 10 cm i dificulta molt la pujada als carrers. IMPORTANT: Quan sigueu a casa, si no és urgent no us desplaçeu en Vehicle.

Fotos de 2/4 de 7 de la tarda

Reportatge